-

Moeizame wet- en regelgeving vertraagt groei Europese startups

In 2021 werd het ene na het andere financieringsrecord gebroken. En in 2020 lag het groeipercentage van Europese unicorns op 400%. Nu worden Europese startups echter geconfronteerd met een uitdagender economisch klimaat. Veel van hen zien zich daardoor gedwongen om moeilijke beslissingen te nemen.

Volgens recent onderzoek onder zo’n 200 van de snelst groeiende startups en scaleups van Europa denkt slechts 20 procent van deze bedrijven dat Europa de komende vijf jaar wereldleider in technologie zal zijn. Minder dan de helft is optimistisch over hun groeikansen op de korte termijn.

Op het eerste gezicht zou je denken dat dit het gevolg is van de macro-economische situatie. Maar als je iets dieper graaft, blijkt dat de wet- en regelgeving een belangrijke reden is waarom startups pessimistischer zijn.

Hoge eisen voor startende bedrijven

Voor jonge bedrijven zonder omvangrijke juridische afdeling is het overweldigend om sommige complexe wet- en regelgeving te doorgronden. Dat is al helemaal het geval als de desbetreffende richtlijnen zijn ontwikkeld voor grotere ondernemingen die wel beschikken over de middelen om makkelijker aan eisen te voldoen. Onder startups leeft dan ook het vermoeden dat grote ondernemingen hoger op de prioriteitenlijst van beleidsmakers staan.

Enorm veel geld en tijd van Europese startups wordt nu besteed aan de ontwikkeling van juridische infrastructuur en processen in plaats van aan het bouwen van innovatieve producten en diensten. Ruim de helft van de ondervraagde startups geeft aan dat de tijd die zij besteden aan compliance het grootste obstakel vormt voor hun groei. Één op de drie zegt te overwegen om hun bedrijfsactiviteiten in een andere regio op te zetten. In het huidige economische klimaat kan zware regelgeving zelfs hun voortbestaan bedreigen.

Gelukkig zijn er makkelijk uit te voeren oplossingen voor dit probleem. Het digitaliseren van meer overheidsdiensten, wat nu al in de Baltische Staten gebeurt op grote schaal, zou een prima eerste stap zijn om startups te helpen hun zaken sneller en efficiënter op orde te krijgen.

Beleidsmakers kunnen helpen dit te verbeteren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het opzetten van centrale loketten en stroomlijnen en verduidelijken van alles wat nodig is voor overeenstemming met wet- en regelgeving. Beleidsmakers kunnen daarnaast een test ontwerpen zoals de bestaande test voor Europese mkb-organisaties voor een kosten-batenanalyse en post-implementatie evaluatie van nieuwe beleidsregels voor internetbedrijven.

Kansen voor regelgeving om innovatie te stimuleren

Het tweede probleem dat uit het onderzoek naar voren komt is complexer. De vraag hoe regelgevingskaders kunnen worden ontwikkelt die technologische innovatie bevorderen, vraagt dringend om aandacht.

Als technologiebedrijf met wortels in Europa hebben we gezien hoe slimme regelgeving infrastructuur kan bieden voor bedrijven om op verder te bouwen. De bedrijven waarmee we spraken wezen op de positieve bijdrage van PSD2. Deze EU-wetgeving voor betalingsverkeer bood een helder en sectorspecifiek regelgevingskader. Het is dan ook geen toeval dat zoveel Europese fintech-bedrijven deel uitmaken van de wereldtop.

We weten dat beleidsmakers regelgeving willen inzetten om innovatie te bevorderen. De snelst groeiende internetbedrijven van Europa vertellen ons echter dat ze daar in de praktijk nog weinig van zien. Zij delen een diepgeworteld vermoeden dat beleidsmakers de realiteit van startups onvoldoende begrijpen.

Meer interactie tussen startups en beleidsmakers is een deel van de oplossing

Voortbouwend op bestaande initiatieven zoals het Start Up Village Forum van de EU zouden startups regelmatig moeten worden gepolst om hun zorgen, pijnpunten en inzichten onder de aandacht te brengen van beleidsmakers. Achterhalen welke sectoren prioriteit moeten krijgen en hoe beleid in de sporen kan treden van succesvolle regelgevingskaders zoals PSD2 is alleen mogelijk met nauwgezet onderling overleg.

Scale Up Europe, de Startup Nation Standard en de ontwikkeling van een nieuwe Europese Innovatieagenda door de Europese Commissie tonen dat er geen gebrek is aan initiatieven bedoeld om startups te helpen. Het realiseren en verenigen van deze initiatieven zou een topprioriteit moeten zijn voor beleidsmakers. Al helemaal met het oog op het verslechterende economische klimaat. Een centraal aanspreekpunt, zoals een Commissaris voor Digitaal Ondernemerschap, kan hier een essentiële rol in spelen.

Het Europese technologische ecosysteem heeft nog altijd een hoop te bieden: een breed scala aan talent, een rijkdom aan topuniversiteiten en een gunstige geografische ligging worden stuk voor stuk door startups genoemd. Als deze worden gecombineerd met behulpzame, efficiëntere en soepele regelgeving zijn de mooie vooruitzichten voor de Europese technologiesector moeilijk te ontkennen.

Over de auteur: Margreet Brenkman is Head of Northern Europe bij Stripe.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond