-

Energiesector: hand in hand met startups naar een schonere toekomst

De grootste belofte van startups is altijd die van innovatie geweest. De meer traditionele spelers in de energiesector beseffen echter dat innovatie niet alles is en dat een grotere samenwerking met startups de sleutel kan zijn tot het verminderen van CO2-uitstoot om de wereldwijde doelstellingen van net-nul in 2050 te behalen. 

Om de ambities voor 2050 te halen zal volgens de International Energy Agency 40 tot 50 procent van de vermindering van de CO2-uitstoot moeten komen van technologieën die nog niet commercieel op de markt zijn gebracht. Dit geldt vooral in sectoren waar het bijzonder moeilijk is om de uitstoot te verminderen, zoals scheepvaart, luchtvaart, chemie en zware industrie. Nu de energietransitie verder ontwikkelt, ontstaat er een nieuw landschap waarin de energiesystemen van de toekomst gedecentraliseerd en complexer zullen zijn en afhankelijk van grotere interacties met partners in het systeem. Nieuwe denkwijzen zijn een belangrijk resultaat van partnerships voor schone energie, naast een vrijere stroom van data. 

De voordelen van samenwerken

De meer traditionele energiespelers kijken nu meer dan ooit naar startups om deze uitdaging aan te gaan en beseffen dat co-innovatie en samenwerking de sleutel zullen zijn naar schone energie. Een voorbeeld van deze verschuiving is de aanzienlijke toename van de investeringen in het afgelopen jaar. In Europa is in de eerste helft van 2021 meer durfkapitaal in de begin- en middenfase naar startende ondernemingen in de schone energiesector gevloeid dan in 2019 en 2020 samen.

Het digitale karakter van startups is aantrekkelijk voor de meer traditionele energiebedrijven. De meeste startups op het gebied van schone energie zijn vanaf het begin cloud-native, begrijpen de voordelen vanuit kostenperspectief, maar snappen ook hoe de cloud helpt bij het bereiken van schaalbaarheid, snelheid, agility, veiligheid en automatisering. Het stimuleren van innovatie met startups met een digitale DNA, biedt grotere energiebedrijven de kans om sneller grotere stappen voorwaarts te maken.

Er is een besef van de economische waarde die deze partnerschappen kunnen opleveren. Er wordt geschat dat succesvolle partnerschappen in het streven naar net-nul een markt voor schone technologieën kunnen creëren die tegen 2050 meer dan één triljoen dollar per jaar waard is, met de ontwikkeling van waterstofelektrolyse en -tanking, windturbines, zonnepanelen, energieopslag voor de lange termijn, koolstoftrackingtechnologie en geavanceerde materialen. Samenwerking met innoverende start-ups in deze domeinen is cruciaal om concurrerend te zijn. 

Ook het concurrentievermogen van startups is een aantrekkingsfactor. Dit heeft niet alleen te maken met de manier waarop zij belangrijke onderwerpen en uitdagingen in de sector creatief aanpakken, maar ook met de manier waarop deze jonge bedrijven traditionele organisatiestructuren ondermijnen. Een probleem aanpakken met de bereidheid om te experimenteren en risico’s te nemen ligt aan de basis van innovatie.  

Een blik op het Midden Oosten

Een voorbeeld van hoe start-ups en gevestigde bedrijven met elkaar kunnen samenwerken is te vinden in het Midden Oosten. Dit gebied ontpopt zich vandaag de dag tot een wereldwijde leverancier van vernieuwers en ondernemers. Jongeren maken bijna de helft van de bevolking uit en zullen naar verwachting tussen 2018-2040 de arbeidsfase ingaan. Om als het ware deze menselijke hulpbron doeltreffend in te zetten met een langetermijnvisie, richtte de Verenigde Arabische Emiraten vanuit de publieke sector een jongereninstantie op, om ecosystemen voor ondernemerschap bij jongeren en toegang tot financiering te bevorderden. Dat begint zijn vruchten nu al af te werpen.

Maryam Ahmed Hassani, medeoprichter en Chief Innovation Officer bij Hydro Wind Energy, een in de Verenigde Emiraten gevestigde startup, legt uit wat de impact is van steun en samenwerking vanuit de publieke sector: “De VAE begrijpen al lang de waarde van publiek-private partnerschappen, en we zien dat vaak in de praktijk bij verschillende initiatieven, hervormingen van de regelgeving en een bloeiend innovatie-ecosysteem. Nu het land ernaar streeft om de Energiedoelen van 2050 waar te maken, verwelkomt de publieke sector innovatie van startups, als erkenning van de vitale rol die zij spelen om het land in staat te stellen zijn energiedoelstellingen te bereiken en zijn concurrentievermogen te behouden in de snel evoluerende wereld van vandaag.”

Samenwerking is essentieel

Netto-nul uitstoot bereiken is een doel dat gezamenlijk behaald moet worden. Samenwerking is de sleutel tot het realiseren van ambitieuze doelstellingen op het gebied van schone energie waarbij vernieuwers van minder grote organisaties een onbevooroordeeld perspectief als frisse ideeën inbrengen. 

Een ander resultaat van samenwerking is het opbouwen van strategische organisatorische capaciteiten. Grotere organisaties begeleiden en ondersteunen start-ups bij het opschalen van hun commerciële modellen, en tegelijkertijd moeten ze effectief samenwerken met de kern van de eigen organisatie, om onbevooroordeelde perspectieven, frisse ideeën en nieuwe vaardigheden van de start-ups in de organisatie in te brengen. Het is van cruciaal belang om de kaders en het werktempo van start-ups te begrijpen en onderweg van hen te leren.  

Ongeacht het kader zal het voor organisaties ongetwijfeld een hele opgave zijn om in dit nieuwe energietijdperk een concurrentievoordeel te behalen. De sleutel is het stellen van een ambitieus top-down doel door het leiderschap dat de organisatie dwingt om sneller te gaan dan op organische wijze gebeurd zou zijn. Strategisch samenwerken met start-ups, hun groei ondersteunen en met én van hen te leren, is een veelbelovende manier om sneller en beter de baanbrekende oplossingen te vinden die nodig zijn voor schone energie en het bereiken van wereldwijde netto-nul-uitstoot.

Over de auteur: Hassane Kassouf is Lead Innovation Programs bij Amazon Web Services.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond