-

Negentien onbekende LinkedIn tips

Zit je al een tijdje op LinkedIn en ken je de basistips van LinkedIn al? Als je graag meer uit LinkedIn wilt halen vind je hier nog eens negentien LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken.

#1 LinkedIn Tags

Niet iedereen in jouw LinkedIn-netwerk is even belangrijk. Het is daarom handig om je netwerk in te delen naar groepen. Dat is mogelijk met LinkedIn Tags. Deze Tags zijn niets meer of minder dan labels die je mensen mee kunt geven. Op die manier kun je je netwerk onderverdelen naar specifieke groepen, zoals (oud) collega’s, partners, (oud) klanten, prospects, vrienden, familie, deelnemers, concurrenten, leveranciers etc. Bij mij ziet het er zo uit:

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

Met LinkedIn-tags kun je dus groepen maken en een gerichte groep benaderen met een specifiek bericht. Let op: De meeste LinkedIn-berichten komen terecht bij het persoonlijke e-mailadres. Daarom krijgen LinkedIn berichten meer aandacht dan reguliere e-mail berichten. Dat biedt de mogelijkheid om waardevolle informatie gericht met anderen te delen.

#2 LinkedIn als CRM systeem

Jaren geleden had ik een (wat ouderwetse) directeur die bij elke afspraak de datum en het onderwerp van gesprek op de visitekaartjes zette. Dat was voor hem zijn persoonlijk relatiemanagementsysteem. Het nadeel was natuurlijk dat visitekaartjes snel verouderen. En je al snel een flinke stapel mappen met visitekaarten kunt hebben. Dankzij LinkedIn is dat niet nodig: relaties houden zelf hun profiel bij én je kunt bij ‘Edit details’ zelf persoonlijke notities toevoegen (die een ander niet ziet). Zo kun je altijd opzoeken wie je waar van kent.

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

#3 Back-up! Connecties exporteren

LinkedIn is fantastisch, maar één ding is zeker: in haar huidige vorm zal het niet blijven bestaan – of het zal een keer verdwijnen (omdat sociale media nou eenmaal ook een levenscyclus hebben). Dan is het verstandig om regelmatig de gegevens van je LinkedIn connecties te exporteren. Zelf doe ik dat een keer per kwartaal en heb daarvoor een herinnering in mijn agenda gezet. Je weet immers maar nooit, LinkedIn kan ook gehackt worden. LinkedIn connecties exporteren doe je zo:

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

Mocht je dit te omslachtig vinden, of je weet nu al dat je dit gaat vergeten? Geen probleem. Kies dan voor SocialSafe, een betaalde maar mooie all-in-one oplossing om al je contacten op sociale netwerken te bewaren!

#4 Bedrijven volgen

LinkedIn geeft je de mogelijkheid tot 1.000 bedrijven te volgen. Als verkoper of accountmanager kun je hier je voordeel mee doen. Pak daarvoor je lijst met bestaande en gewenste klanten, zoek ze op LinkedIn en ga deze bedrijven volgen. Hiermee blijf je op de hoogte door de updates die deze bedrijven plaatsen. Denk aan vacatures, artikelen, productintroducties, events en ander nieuws. Dit is een makkelijke manier op om de hoogte te blijven, te reageren, contact te zoeken en ‘in de picture’ te blijven.

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

#5 Hoe ben je verbonden: How You’re Connected

Als je een LinkedIn bedrijfsprofiel bekijkt, kijk dan eens via welke mensen je met deze organisatie bent verbonden. Door de klikken op zogenoemde tweedegraads connecties (‘second degree connections’) kun je zien met wie je (nog) niet rechtstreeks in contact staat. Dat geldt ook voor ‘Employees on LinkedIn’. Door met meer mensen contact te maken, kun je jezelf extra binden met de organisatie. Bedenk wel dat een persoonlijke uitnodiging beter werkt (en natuurlijk een stuk vriendelijker is) dan het versturen van een standaard uitnodiging.

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

#6 Zichtbaarheid van LinkedIn groepen

Ben je net als ik actief in een concurrerende markt? Dan kan het verstandig zijn om niet aan iedereen te laten zien in welke LinkedIn groepen je zit. Zo heb ik zelf ervaren dat concurrenten binnen één maand lid werden van dezelfde LinkedIn-groepen. Gewoon slim na-apen dus. Als jij daar ook niet van gediend bent, kun je de zichtbaarheid van LinkedIn groepen beter uitzetten. (Of andere aanpassingen doen bij ‘Settings’ of ‘Instellingen’ per groep)

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

#7 Echt opvallen doe je met slimme details

Misschien heb je ze wel eens gezien… LinkedIn-profielen die eruit springen omdat ze slim zijn voorzien van die kleine icoontjes. Een paar voorbeelden die je misschien wel eens gezien hebt:

★ ✪ ✯ ✰

☛ ☚ ☜ ☝ ☞ ☟ ⇨ ► ◄ ► »

■ ♦ ◆ ●

✔ ✘ ☐ ☑ ☒

✉ ✍ ✎ ✏ ✑ ⌨

✆ ☎ ☏

Dat wil jij misschien ook, maar hoe doe je dat?

  1. Ga naar een webpagina met icoontjes, zoals deze.
  2. Selecteer het icoontje dat je wilt gebruiken.
  3. Kopieer deze (Ctrl-C).
  4. Plak het icoontje in je LinkedIn profiel – en klaar.

Je kunt ook deze (Engelstalige) video bekijken voor een duidelijke demonstratie.

#8 Leer van Sales Topppers op LinkedIn

Wist je dat topverkopers veel actiever zijn op LinkedIn?

De verschillen tussen ‘the best and the rest’:

  • ze gebruiken LinkedIn vaker voor het zoeken en identificeren van potentiële klanten
  • ze bekijken vaker het LinkedIn profiel van mensen met wie zij een afspraak hebben
  • ze doen vaker onderzoek naar specifieke bedrijven en sectoren
  • ze zoeken naar meer ingangen bij potentiële en bestaande klanten
  • ze gebruiken wederzijdse interesses om vertrouwen te krijgen
  • ze hebben meer zicht op betrokkenen in het beslissingsproces

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

#9 Altijd en overal een Update kunnen plaatsen

Je weet dat je regelmatig LinkedIn Updates moet plaatsen, maar je vindt dit lastig of te ingewikkeld. Daar is een super eenvoudige oplossing voor: LinkedIn Sharing Bookmarket. Dit is een handige tool die je gewoon in je browser plaatst. Nu kun je overal en altijd LinkedIn Updates plaatsen, ook als je niet op LinkedIn zit. Lekker simpel, toch?

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

#10 Integreer Outlook en LinkedIn

Gebruik je Outlook? Download dan deze tool en krijg meer inzicht in je relaties. Je kunt synchroniseren, e-mail gebruiken en nog veel meer:

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

#11 Integreer Gmail en LinkedIn

Gebruik je géén Outlook maar Gmail? Geen probleem. Want wat je met Outlook kunt, kun je ook met Gmail. Zo ben je met Rapportive direct op de hoogte van de laatste informatie uit je connecties op sociale media. Deze tool kan ik iedere verkoper of ondernemer met Gmail van harte aanbevelen!

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

#12 Optimaliseer je LinkedIn profiel met trefwoorden

Misschien ken je deze tip al: het is slim om je LinkedIn profiel te voorzien van trefwoorden waarop je gevonden wilt worden. Maar ja, hoe weet je nou of je slaagt in je opzet? Wordle kan je daarbij helpen. Want met deze tool genereer je snel een ‘tag cloud’: een visueel overzicht met de meest voorkomende woorden in je profiel. Enorm handig dus, als je je profiel wilt optimaliseren met woorden die anderen gebruiken!

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

#13 Een eigen LinkedIn handtekening

Je kunt natuurlijk je URL vermelden in je e-mail handtekening. Maar een LinkedIn handtekening trekt meer aandacht en is nét wat professioneler. Dus ga jij voor het maximaal haalbare? Gebruik dan deze oplossing.

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

# 14 Gebruik de LinkedIn App

Je bent veel onderweg en dus heb je altijd een smartphone of tablet bij de hand. Gebruik dan de LinkedIn App. Ik moet eerlijk zeggen dat deze niet altijd optimaal is geweest. Maar de laatste tijd bevalt hij meer dan goed. Installeren dus!

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

#15 LinkedIn Updates inplannen

Je bent druk en niet altijd in staat op Updates op het juiste tijdstip te delen met je netwerk. Gebruik dan Hootsuite. Deze tool is niet alleen handig voor Twitter en Facebook: ook je LinkedIn Updates voor de komende dag, week of maand kun je gewoon inplannen. Makkelijker kan het niet! (maar let wel op dat je geen spam-robot wordt)

#16 Je eigen LinkedIn badge

Heb je een eigen website of weblog? Of heeft je werkgever een ‘Over ons’ pagina? Gebruik dan de LinkedIn Badge. Je hebt ze in verschillende soort en maten, de keuze is aan jou.

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

#17 Netwerk razendsnel uitbreiden

Voor de rasechte netwerkers onder ons is er TopLinked.com. De website site er nogal goedkoop uit, maar dit is het idee: met een gratis account krijg je een lijst met LinkedIn-gebruikers die bekend staan als ‘Open Networkers’, zij accepteren uitnodigingen van vreemden. En tegen betaling komt jouw account ook op de lijst. Ik ken mensen die daardoor honderden nieuwe contacten per maand opdoen. Het is niet ‘my cup of coffee’, maar als dit wel bij jou past… probeer het uit! (en ja, er staan genoeg Nederlanders tussen)

onbekende LinkedIn tips die je direct kunt gebruiken

#18 Vermeld mensen en bedrijven met Mentions

LinkedIn geeft je de mogelijkheid om anderen te vermelden in je Updates. Deze functie lijkt sterk op die van Twitter, waarbij je ook een accountnaam toe kunt voegen om iemand aan te spreken. Met behulp van Mentions kun je veel sneller reacties krijgen, en dus meer aandacht.

Start a Conversation with Mentions on LinkedIn from LinkedIn
 

#19 Gebruik een eigen, professionele URL

Tot slot, zorg voor een eigen URL. Zelf heb ik gekozen voor www.linkedin.com/in/veldwijk, dat vond ik mooier dan: www.linkedin.com/pub/veldwijk/154awf67342fhh488631 (zoiets was het). Ook handig om te vermelden op websites, visitekaartjes, in email handtekeningen, etc. etc.

Dat waren ze, negentien onbekende LinkedIn tips. Zijn er nog meer? Deel deze met anderen en geef hieronder je reactie.

Deel dit bericht

32 Reacties

Martin Hogenhout

Dag Jos,
Jouw tweede tip ‘LinkedIn als CRM systeem’vind ik interessant om nader te bekijken. Kun jij mij vertellen hoe ik daar kom? Of is het een feature die LinkedIn nog aan het uitrollen is?

Dank Martin

Jos

Dag Martin, bedankt voor je reactie. De genoemde functionaliteit is beschikbaar met elk LinkedIn profiel. Kijk maar eens naar http://contacts.linkedin.com, de rest wijst zich eigenlijk vanzelf.

Ga vervolgens naar het profiel van iemand in je netwerk en klik op ‘relationship’ of ‘edit contact info’ om informatie te bekijken, te bewerken of toe te voegen.

Köppen

Ik ontvang de laatste tijd regelmatig uitnodigingen van bedrijven op Linkedin, ik ben zelf van mening dat dit voor personen is of zie ik dit verkeerd?

Groet André

Elise

Dag Jos,
Bedankt voor de tips die je gegeven hebt. Ik heb nog een vraag waar jij misschien antwoord op weet en mij wilt helpen.
Ik ga mijn CV op verschillende banensites zetten. Daar wil ik graag de informatie uit Linkedin voor gebruiken. Weet jij hoe ik de Profiel informatie naar een csv bestand kan exporteren?

Dank je,
Elise

jos

Hoi Elise, bedankt voor je reactie.

Voor zover ik weet, kun je connecties wel exporteren naar CSV maar je LinkedIn profiel alleen naar PDF. Vervolgens zou je dit PDF bestand weer kunnen converteren naar een bijvoorbeeld ene CSV of doc bestand. Deze handige tool kan je daarbij kunnen helpen: https://www.pdftoword.com/nl/

Overigens vind ik http://resume.linkedinlabs.com/ ook een nuttige tool, omdat je hiermee je CV kunt maken m.b.v. beschikbare templates. Je kunt vervolgens echter alleen exporteren naar PDF.

Ik hoop dat je hiermee verder kunt. Succes!

lulu wang

Beste,

Weet iemand hoe ik een mail kan sturen naar al mijn LinkedIn contacten? Zo ja, zou je mij willen mailen naar luluwanggz@gmail.com.

Als dank voor je goede tip – als de tip werkt:-), stuur ik je een recent boek Nederland, wo ai ni (NL) of Regenland, wo ai ni (BE) cadeau.

Liefs en dank
Lulu Wang
http://luluwang.nl/

Hans Hes

Wie kan mij vertellen hoe ik op Linkedin bij mijn updates zo’n mooi straks rechthoekig blog kan plaatsen? met info over mijn site?

Roel Honning

Mooi overzicht Jos! Eéntje om toe te voegen is de “company website” of “personal website”. Standaard kun je onder contact details je website toevoegen. Alleen dat krijg je als titel ‘company website’ te zien (of personal website). Dat wil je natuurlijk niet, dus kies bij website altijd “other” en geef de naam op + URL. Dat staat mooier en handig voor de zoekresultaten.

Nick K.

Onwijs leuk stuk. Overzichtelijk en goed leesbaar! Ik heb er veel aan gehad moet ik zeggen.

Heb je wel eens overwogen om een infographic te maken, zoals b.v. op deze site:

http://www.ucare.be/blogs/1/5fcn9i-de-26-sollicitatietips-die-iedereen-moet-weten

Dit is een enorm handig om veel informatie creatief weer te geven. Misschien heb je er wat aan?

gr. Nick

Dennis de groot

Hallo hoe kan ik als vrachtwagenchauffeur meer connecties maken? In de transportsector maken maar weinig mensen er gebruik van. veel uitnodigingen worden niet geaccepteerd terwijl mijn profiel expert is en netjes. Ik heb zelf ook gegoogeld en dat helpt niet.

Lucas

Erg leuk stuk om je LinkedIn beter in te richten.

Guido

Hi Jos,
Goed stuk, complimenten.
Vraagje, is er ook een optie om contacten die je volgt in een apart overzicht te zien. Het gaat dus niet om contacten die een connectie verzoek hebben geaccepteerd.
gr
Guido

Jeroen Wouters

Dank voor je het delen van je info. Echter toch nog een vraag. Wat is wijs; een update plaatsen of een publicatie plaatsen als je nieuws te melden hebt op LinkedIn. Ben erg benieuwd naar je visie.

groet Jeroen

Johan

Jos, goed stuk. Typo in #17 ‘de website site’ – ‘de website ziet’. Groet Johan

Lynnette

Hartelijk dank voor de leuke tips Jos!

Militza Rosaria

Via twitter ben ik op deze link gekomen die bomvol handige LinkedIn tips zit! Hartelijk bedankt!

René Wennink

Interessant stuk. Naast alle standaard tips is dit stukje echt een aanvulling.

Ben benieuwd wat jullie van mijn profiel vinden. Hoor graag alle op- en aanmerkingen.

https://nl.linkedin.com/in/renewennink

B.v.d.

jos

Dag René, bedankt voor je reactie. Ik heb je profiel snel bekeken en mijn eerste indruk is positief: het ziet er behoorlijk compleet uit, met een mooie samenvatting bovenaan. Ik weet uiteraard niet door wie je gevonden wilt worden, maar je zou je profiel nog kunnen voorzien van relevante keywords en met een tag cloud tool analyseren hoe vaak bepaalde woorden in je profiel staan. Verder zou ik niet in je headline schrijven dat je “beschikbaar” bent, volgens mij wordt daar niet op gezocht door recruiters (maar dat zou je natuurlijk eens kunnen vragen). Tenslotte heb je de meeste kans op een job als je actief bent met (online) netwerken, door anderen te helpen. Een goed LinkedIn profiel zie ik meer als een ‘hygiene factor’. Succes iig.

Renate

Dag Jos,
Ik ben recent een LinkedIn groep gestart, waarlangs ik met vakgenoten kennis over een thema wil delen. In die groep zou ik behalve linkjes ook PDF-documenten van mijn eigen schijf willen posten, maar dat lukt niet. In de groep zegt LinkedIn dat alleen afbeeldingen worden ondersteund. Ik kan wel een document aan mijn profiel toevoegen (bij samenvatting, baan, opleiding), maar heb geen idee of anderen het document vanaf daar kunnen downloaden en bovendien wil ik de documenten in de groep plaatsen en niet op mijn profiel. Heb ook nog geprobeerd of ik de PDF-documenten kan converteren naar HTML, maar zo ver strekt mijn vaardigheid uiteindelijk niet. Heb jij nog een idee of en hoe het mogelijk is?
Groet,
Renate

jos

Hoi Renate, LinkedIn groepen lenen zich – zonder allerlei omwegen – helaas niet goed voor het delen (PDF) bestanden. In plaats daarvan zou ik gebruik maken van tools zoals Basecamp, Trello of Slack.

Groet, Jos

Victor Bonke

Uitstekend artikel moet ik zeggen en een mooie opstap voor hen die LinkedIn aan het ontdekken zijn.

Wist u echter dat u LinkedIn ook perfect als acquisitietool kunt gebruiken? In mijn masterclasses LinkedIn geef ik u een groot aantal tools aan om uw LinkedIn profiel als marketing/acquisitietool te gebruiken.

Dit zijn de onderwerpen die aan bod komen in de Masterclass:
o Boolean search methoden: slim zoeken
o Commercieel profiel opstellen
o 1e-lijns contacten opbouwen
o Saleskracht van 2e-lijns contacten
o Lead-lijsten genereren
o Updates: liken/sharen
o Groepen gebruiken
o Aanbevelingen
o Tags gebruiken voor mailings
o Bedrijfspagina’s: nut en mogelijkheden
o Longposts voor een blijvende indruk
o Profiel bekeken door?

Zie http://www.linkedin4biz.com/linkedin-cursus/

Jacqueline Koel - buro Koel

Als ik mijn updates plaatste had ik 1000 tot wel 4500 geinteresseerden. Heel mooi. Opeens is dit gestopt
Mijn laatste 3 updates kennen 0 geinteresseerden. Ondanks dat ik ruim 4000 connecties heb. Onmogelijk. Kent iemand dit verschijnsel?

Marinus Pullen

L.S Ik heb een heel eenvoudige verzoek. Door een volledig onverwachte reorganisatie bij mijn werkgever, wil ik graag in mijn profiel vermelden dat ik dringend op zoek ben naar een nieuwe uitdaging. Hoe doe ik dit? Bijvoorbaat dank voor uw hulp.

Mvg

pauline - Mevrouw

Hi Jos,
hoe zorg ik dat een nieuwe activiteit niet bovenaan mijn profiel komt en in de headline? Het gaat nl maar om een kleine opdrachtgever die ik als freelancer niet te zeer wil benadrukken. (zij willen dat ik hen vermeld op mijn linkedin)
Dank vast voor de moeite!

Marc

heb via prive berichten ooit een reactie geplaatst die niet zo slim is, heb deze wel verwijderd maar is die dan ook wel echt verwijderd of is dit nog zichtbaar voor derde vraag ik me af?

Martijn Beenen

Beste Jos,

Mooi overzicht, echter, een aantal zaken zijn volgens mij niet meer actie. Ik kan bijvoorbeeld tip 1 en tip 3 niet meer vinden… bestaan deze functionaliteiten nog wel volgens jou?

Groeten,

Martijn

Robin Garret - lening?

Hallo,

   Bent u op zoek naar een lening? zo ja, contact opnemen met: rgarret2244@gmail.com of
WhatsApp + 60-16-248-3018 voor meer info als je geïnteresseerd bent, reageer dan terug
zsm..

Dank je…
Van Robin Garret

Van de Kerkhof

Beste,

Ik zou graag willen weten hoe al mijn LinkedIn-connecties een melding over mijn bijdrage krijgen.

Dagelijks krijg ik onderstaande melding van sommige connecties bijvoorbeeld:
Henk heeft een bijdrage gedeeld: Vakantie

Hoor het graag!!

Met vriendelijke groet,

Van de Kerkhof

Ivan

Onlangs ben ik zelfstandig geworden in de consultancy. Het netwerken wordt een belangrijk onderdeel van mijn bezigheden. Daarom ben ik erg blij met deze tips. Ik ga er weldra eens echt voor zitten om de mailaccounts te integreren. Die eigen professionele URL houden we er ook in.

Rutger

Hallo, prima artikel, alleen de vraag is hoe actueel deze nog is als je naar de eerste tip kijkt.

Het zou volgens je artikel mogelijk moeten zijn om je connecties te groeperen, onder te verdelen in groepen, door tags aan te maken. Waar ik ook kijken en zoek, ik kan het niet vinden/ het lijkt mij niet. Zie ik wat over het hoofd, of bestaat deze functie niet meer.

Overigens vind ik het woord “tag” wat misleidend op LinkedIn, omdat het ook kan betekenen dat je iemand noemt in je commentaar.

Dank!

Songul

Hoe ga ik naar de volgende regel in een persoonlijk bericht op Linkedin naar een netwerkcontact. ALs ik op ‘enter ‘ druk dan wordt het bericht verstuurd. wat ik niet wil. Bedankt alvast !

Edwin - limousine.nl

Hallo Jos,

Binnenkort ga ik aan de slag met meer activiteiten op linkedin en ben mij aan het inlezen hoe ik dit ga oppakken voor http://www.limousine.nl
Inmiddels heel wat inspiratie opgedaan, bedankt ook voor jou jou tips die waarvan er een aantal zeer welkom zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond