-

Breng je cloud next-level: business-driven en zo simpel mogelijk

De cloud is complex geworden. Wat ooit begon als een belofte van snelheid, kostenbesparing en schaalbaarheid, is uitgegroeid tot een waar doolhof. Wil je cloud-voorzieningen efficiënt inzetten? Neem je zakelijke strategie als uitgangspunt en breng IT dichter bij de business.

De overstap van digitale opslag op je eigen locatie naar de cloud, wordt tegenwoordig gezien als een vanzelfsprekendheid: van kabels trekken en switches prikken naar je infrastructuur bij elkaar klikken. Cloud-voorzieningen zijn gemaakt om zaken simpeler te maken. Maar de groei van daarvan resulteert ook in een wildgroei van het aantal diensten en mogelijkheden: SaaS, PaaS, IaaS, FaaS, DaaS…

Cloud altijd beter?

Zonder de juiste kennis wordt het opstellen van een cloud-infrastructuur al snel complexer dan het opzetten van een eigen datacentrum. Dat geldt bijvoorbeeld bij zoiets simpels als een website live zetten, waar tenants en cloud-infrastructuur voor opgezet dienen te worden. Andere oplossingen zijn mogelijk een stuk simpeler en sneller, zoals het inzetten van edge computing.

SaaS kan je een mooie, snelle oplossing bieden voor een specifieke uitdaging waar je onderneming voor staat. Is je gebruik echter zodanig dat je het premium- of enterprise-niveau nodig hebt, dan kan het significant duurder zijn dan het zelf bouwen van een oplossing in de publieke cloud. Vooral wanneer meerdere afdelingen of bedrijfsonderdelen dezelfde oplossing nodig hebben stapelen de kosten zich op.

De cloud is dus niet per definitie minder complex of goedkoper. Je zult verschillende componenten slim moeten combineren om die voordelen te behalen. Klinkt dat als de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling alleen? Nee, want die vult alleen de wensen van de business in. Begin daarom met het afstemmen van de businessbenodigdheden voordat je je cloud-infrastructuur inricht.

Begin bij de business

In veel traditionele bedrijven geldt het penthouse-&-basement-principe: de business zit in het penthouse en de IT-afdeling in de kelder. Ze vormen eilandjes waartussen te weinig wordt overlegd en hebben verschillende doelstellingen en soms zelfs afgebakende domeinen. Zo denkt een solutions of cloud-architect alleen in cloud-oplossingen, maar daarmee verlies je wel alle andere mogelijkheden uit zicht als organisatie. De cloud is niet vanzelfsprekend dé oplossing voor elke zakelijke uitdaging maar is een bewuste keuze zijn die komt met vraagstukken over governance en kosten. En dat raakt weer de business.

De vraagstukken van vandaag kennen een zakelijk én een IT-component: de waarheid ligt dus in het midden. En dat vraagt om afstemming rondom het zakelijke uitgangspunt en de gevolgen daarvan:

  • Governance en security – Wil je beveiliging en governance op een bepaalde manier bewaken en beheren, dan zul je een aantal zaken ook op een specifieke manier moeten inrichten. En dat vraagt om een infrastructuur en werkprocessen die goed tussen de business en IT moeten worden afgestemd.
  • Time-to-market – Met de juiste middelen zet je bijzonder snel iets neer zodat je als business direct grote stappen kunt maken. Governance en beveiliging dien je daarvoor goed in te richten als een controlefunctie. Het bouwen van hoge muren en het afkaderen van mogelijkheden gaan daarbij niet helpen. Zorg er dus voor dat de teams voldoende ruimte krijgen om snel te kunnen leveren, maar uiteraard wel op een verantwoordelijke manier. Zorg ervoor dat alle leden van de teams hetzelfde verantwoordelijkheidsgevoel krijgen als het gaat om kosten, beveiliging en beschikbaarheid.
  • Duurzaamheid Iedereen heeft een stukje verantwoordelijkheid als het gaat om duurzaamheid, dat geldt ook voor het werken in de cloud. Om je cloud-gebruik duurzamer te maken is het nodig dat de business accepteert dat je mogelijk op snelheid en beschikbaarheid iets in gaat leveren en moet je er zorg voor dragen niet te overconsumeren in de cloud.

Je kunt niet alles tegelijkertijd kiezen: je zult samen een weloverwogen keuze moeten maken. Kijk eerst wat de business wil. Bespreek dat met een multidisciplinair team dat alle relevante facetten afdekt. Zo kun je snel schakelen en innoveren als organisatie, en houd je de focus op de allerbeste oplossing.

De cloud als bewuste keuze

Vaak is een cloud-oplossing inderdaad de betere keuze, maar daar zul je steeds bewust voor moeten kiezen. Een van de redenen is de nieuwe generatie medewerkers: die hebben vaak geen idee wat een ESX-server of switch inhouden, laat staan wat een AS400 is. Voor deze nieuwe generatie engineers is de cloud een vast gegeven, terwijl enige bewuste overweging toch echt nodig is. Bij de keuze voor cloud zijn er drie valkuilen om rekening mee te houden:

  • Governance – Onjuist toegangsbeheer kan leiden tot allerlei nalevings- en beveiligingsincidenten. Laat je iedere medewerker met een creditcard zelfstandig de gewenste diensten bij elkaar klikken, dan heeft dat financiële gevolgen. Daarom is het verstandig om het principe van ‘minimale privileges’ te omarmen en over te stappen naar een model met rollen en rechten, zoals RBAC. Dat hoeft niet zo strikt als bij een bank te zijn, maar moet wel een model zijn waarin zaken helder zijn afgebakend.
  • Kosten – Onjuist beheer gaat hand in hand met de kosten. De achterliggende oorzaak is een inefficiënt gebruik van middelen. Zo wordt bijvoorbeeld gekozen voor diensten die eigenlijk te krachtig zijn voor de daadwerkelijke werklast of worden er hulpmiddelen onnodig aangezet of aangelaten. Of er wordt standaard gekozen voor een specifieke cloudprovider terwijl er ook goedkopere oplossingen voorhanden zijn. Maak hierbij ook gebruik van de juiste kostenmanagementtools om dit goed te monitoren.
  • Overcomplexiteit Vaak wordt er direct gekozen voor complexe cloud-architecturen waardoor de implementaties van eenvoudige applicaties veel tijd kosten. Hou je cloud-keuzes zo simpel mogelijk, maar uiteraard wel met beveiliging en schaalbaarheid in je achterhoofd. Maak keuzes op basis van een best-of-breed-filosofie in plaats van in specifieke cloud-oplossing te denken.
Er is veel meer dan alleen die ene cloudprovider

Een Azure-architect denkt alleen maar aan Azure-oplossingen. Dat gebeurt bij elke cloud-provider, vaak uit gemak en gewenning. Maar ik geloof niet in een model waarin je alleen maar kiest voor die ene cloud-provider: het beste is om cloud-agnostisch te zijn en dus zonder voorkeur vooraf het proces in te gaan. Kies de cloud-oplossing die past bij de specifieke uitdaging: het is echt niet zo eng om bijvoorbeeld Google Cloud of AWS erbij te halen. Of SaaS-oplossingen zoals Cloudflare, Github en Netlify, mits het goed past in je governance-structuur.

En er is ook meer dan alleen cloud en op locatie: namelijke edge computing. Het IDC (pdf) voorspelt dat tegen 2025 meer dan de helft van de nieuwe IT-infrastructuur voor bedrijven zich aan de edge bevindt. Bij edge computing vinden gegevensverwerking en interactie dicht bij de bron plaats, zoals smartphones, slimme apparaten en Content Delivery networks (CDNs).

Daarmee kun je bijvoorbeeld in rap tempo een website live zetten die ook razendsnel werkt doordat er geen achterliggende infrastructuur achter zit, zoals via Cloudflare Pages bijvoorbeeld. Dat is vooral handig bij websites die realtime-interactie vereisen of gegevens lokaal verwerken, zonder gebruik van een publieke cloud of backoffice. Edge-oplossingen zijn in de regel goedkoper dan een publieke cloud en simpeler van opzet. Maar er zijn ook nadelen: de technologie heeft op dit moment nog beperkingen als het gaat om het draaien van zwaardere applicaties. En voor aanvullende diensten, zoals bijvoorbeeld een servicebus, blijft een publieke cloud nodig. Je zult, kortom, altijd een overweging moeten maken.

Bouwen, kopen, partner

Heb je de business als uitgangspunt en werk je hieraan met een multidisciplinair team dat breder kijkt dan alleen een specifieke cloud-oplossing? Dan kun je vervolgens de cloud-architectuur ontwerpen. Cloud native is in de regel altijd een goed startpunt om optimaal profijt uit je cloud-landschap te halen. Maar laat je ook niet tegenhouden om simpelere migraties zoals lift and shift uit te voeren, mits snelheid een harde eis is. Wanneer de wensen van de business helder gedefinieerd zijn, kun je de bouwstenen kiezen die daar het beste bij passen.

Voor de functionaliteiten die centraal staan in de core business wordt vaak overwogen die zelf te bouwen, in plaats van een standaard SaaS-oplossing te kiezen. Zo waarborg je extra controle over de functionaliteiten en zorg je voor een betere afstemming op de business. Zorg er ook voor dat je de juiste partners om je heen verzamelt die je kunnen adviseren en ondersteunen bij onderdelen waar je eigen organisatie minder ervaring mee heeft. Het belangrijkste om te beseffen is dat er geen vooraf bestaande perfecte oplossing is, geen one size fits all. Elke business case is anders.

Houd het simpel en werk samen

De inrichting van je cloud-voorzieningen vraagt om samenwerking. Als organisatie zul je de werelden van IT en business moeten laten samensmelten om efficiënt bij te blijven bij de ontwikkelingen. De cloud is complex geworden door de wildgroei aan mogelijkheden, maar het achterliggende bestaansrecht van die mogelijkheden is dat ze dingen sneller en efficiënter kunnen maken.

Ga je daar als business niet in mee, dan word je ingehaald door concurrenten die dat wel snappen. Probeer dingen zo simpel mogelijk te bouwen zonder bang te zijn om buiten traditionele kaders te werken. Als iets beter werkt voor jouw specifieke business, ga daar dan voor. Werk vervolgens slim samen met je IT-afdeling en partners. Houd in het vizier dat de cloud uiteindelijk een middel is om je bedrijfsdoelen efficiënter te behalen.

Over de auteur: Wesley Niels is Director Cloud EMEA bij DEPT.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond