-

Hoe bereken ik de overnameprijs van mijn concurrent?

In mijn vorige artikel heb ik het gehad over de bepaling van waarde door investeerders. Eén van de mogelijkheden daarvoor was om de waarde te nemen die is betaald voor een concurrent om vervolgens terug te rekenen. Vandaag ga ik een aantal technieken behandelen hoe je deze waarde kunt vinden.

Afgezien van overnames van beursgenoteerde bedrijven, waar de AFM’s van de wereld ervoor waken dat alle informatie met alle beleggers wordt gedeeld, wordt er over de overnames van private bedrijven vaak weinig gezegd. Als de overname al bekend wordt gemaakt (het is soms zelfs niet handig om aan te kondigen dat een bedrijf is overgenomen) dan wordt lang niet altijd de prijs, laat staan de omzet- of winstcijfers bekend gemaakt. Kortom, uitzoeken wat er ergens voor is betaald kan bijzonder lastig zijn.

Vanzelfsprekend zijn er al diverse partijen ingesprongen op deze kans. Er zijn diverse (dure) databases waar een abonnement op kan worden genomen. Een abonnement loopt al gauw in de duizenden euros per jaar. De kwaliteit van deze data is nogal verschillend. Vaak wordt alleen de data opgenomen die in persberichten staat (niets dus) terwijl het nazoeken van persberichten nu net het meest eenvoudige is.

Om zelf tot een prijsbepaling te komen van bepaalde transacties moet je op zoek naar een aantal componenten: 1) de prijs 2) de financiële cijfers 3) de deal structuur

De prijs
Als de prijs van een transactie niet in het persbericht staat dan zijn er nog een aantal andere mogelijkheden om deze te vinden. Het ligt een beetje aan de karakteristieken van de koper of er iets te vinden is. Het meest ideale is eigenlijk een niet al te groot beursgenoteerd Amerikaans bedrijf als koper. Dit soort bedrijven moeten namelijk bij de lokale AFM (de SEC) veel detail deponeren over de gang van zaken bij het bedrijf. Meestal staan details over de laatste overname in een kwartaal rapportage (die meestal binnen 2 maanden na afloop van het kwartaal gedeponeerd worden). Al deze deponeringen zijn te vinden via de website van de SEC.

In Europa is het niveau van deponeren veel beperkter. Bij beursgenoteerde bedrijven kun je gaan zoeken in de kwartaal- of halfjaarrapportages. Vaak staat in het uiteindelijke jaarverslag het meeste detail.

De financiële cijfers
Het zoeken van cijfers kan het meest eenvoudig via de Kamer van Koophandel (in bijna alle Europese landen is dit beschikbaar) maar de mate van detail kan nogal afwijken. In Nederland hoeven kleine bedrijven maar weinig bekend te maken en dan wordt het dus lastig om iets relevants te vinden als het om een klein bedrijf gaat.

Via google gaan zoeken naar cijfers wordt ook vaak gebruikt. Zoek dan niet ‘gewoon’ op google maar gebruik geavanceerd zoeken en zoek bijvoorbeeld op de bedrijfsnaam met het woord omzet (of winst) en stel in dat de bestandstype pdf, xls of doc moeten zijn. Het is vaak verrassend hoeveel lijstjes mensen hebben gemaakt met cijfers van diverse bedrijven.

Wat ook vaak helpt is om te rekenen via het aantal mensen dat ergens werkt. Dit aantal staat in de Kamer van Koophandel. Als je eigen bedrijf 100.000 euro aan omzet doet per persoon dan doet een concurrent ook vaak iets van die orde van grootte. Om tot een winstcijfer te komen zou je dan een aanname kunnen maken op basis van de winstmarge waar je je concurrenten altijd over hoort praten.

Tot slot is creativiteit belangrijk. Je kunt de omzet van een bedrijf schatten op basis van andere lijstjes. Bij de Fast50 staat bijvoorbeeld de omzetgroei van deze top 50 over de afgelopen vijf jaar waar er bij het startpunt (vijf jaar geleden) minstens 50.000 euro aan omzet moet zijn geweest en in het afgelopen jaar minimaal 00k. Natuurlijk moet je de basis nog weten maar de ervaring leert dat mensen vaak wel willen zeggen hoeveel omzet ze een aantal jaren geleden hebben gedaan.

De dealstructuur
Het zoeken naar informatie over een dealstructuur is bijzonder lastig. Tenzij jezelf al eens een transactie met een bepaalde partij hebt gedaan is dit haast onmogelijk. Toch kan de dealstructuur erg belangrijk zijn. Stel dat er in het persbericht staat dat er tot 30 miljoen euro wordt betaald voor een bedrijf. Dit betekent vaak dat het bedrijf zich eerst op een bepaalde manier moet ontwikkelen voordat het gehele bedrag wordt betaald. Het is dan niet fair om de 30 miljoen te gebruiken als waarde en met dit bedrag te rekenen.

Als eenmaal alle cijfers bekend zijn, waar kun je dan het beste mee rekenen? Ik ga meestal voor het meest eenvoudige cijfer: hoeveel keer de omzet is er betaald.  Waarom? Omzetcijfers kun je schatten of meestal eenvoudig vinden. Beter is om een factor te vinden op basis van de EBITDA (winst voor belasting, rente en afschrijvingen). EBITDA geeft immers een veel betere indruk over hoe winstgevend een bedrijf is.

Van welk overgenomen bedrijf wil jij de prijs weten?
Nu kan ik vervolgens met een aantal voorbeelden komen om het bovenstaande toe te lichten. Het is natuurlijk leuker om voorbeelden te maken uit wat jij als lezer graag wilt weten. Kortom, ik nodig je uit om in het commentaar hieronder een aantal bedrijven te noemen waarvan je graag wilt weten wat er voor betaald is. Ik zal dan proberen om deze factoren van die transactie voor je te vinden en aangeven hoe ik het gevonden heb.

*) Zie ook: Drie manieren hoe investeerders de waarde van je bedrijf bepalen.

Deel dit bericht

4 Reacties

Thomann

Feedback en Rock Palace, onlangs overgenomen door Key Music…

Ron

@Thomann – Leuke vraag en een pittige. Ik heb even de KvK stukken bekeken van Feedback. Er is een BV per winkel en een holding. De Holding heeft deze BV’s op haar balans staan en de waarde van deze BV’s neemt de laatste jaren met 50k per jaar af (het eigen vermogen van de onderliggende BV’s worden dus minder waard). Dit kan twee oorzaken hebben: 1) Er wordt een dividend uitgekeerd of 2) ze maken verlies. Gezien de opmerking van de Thijs Thunnissen (één van de voormalige eigenaren) op zijn website: “Feedback was jarenlang binnen de Benelux marktleider en trendsetter in de muziekmarkt. Op het hoogtepunt goed voor een omzet van 30.000.000 Euro en 130 medewerkers. In 2013 (juni jl.) verkocht aan de BMI Key groep om tijd en ruimte te creëren voor nieuwe projecten en uitdagingen.” Denk ik dat de bedrijven waarschijnlijk niet zo winstgevend meer zijn. Als check heb ik even gekeken naar de BV van Feedback Rotterdam (56 medewerkers) en daarop zie ik dat er in 2011 een verlies is gemaakt van meer dan 800k.
Kortom, ik heb het vermoeden dat het bedrijf als geheel verlieslatend is geweest over de afgelopen jaren. Nu is dit een retailketen en vaak zit daar de waarde in het onroerend goed. Als je op de KvK zoekt op feedback en vastgoed dan zie je dat dat in dit geval ook het geval is. Het bepalen van de waarde van deze panden is weer een vak op zich. Ik vermoed dat het onroerend goed buiten de transactie is gehouden. Alles bij elkaar genomen (en 14 euro aan kosten verder bij de KvK) vermoed ik dat alleen de winkels zijn overgenomen voor een symbolische prijs… Waarom de eigenaren dit zouden doen? Als je een nieuwe huurder in je panden hebt die de huur blijven betalen kun je als nog geld verdienen…

Karel

Hoi ron, geef een een goede estimate van m4n heeft opgebracht?

Ron Belt

Volgens mijn berekening 10.9m bij het afsluiten van de transactie.

De overname prijs achterhalen voor M4N is een puzzel. Zanox was de koper dus dat is het startpunt. Zanox is voor 52,5% in eigendom van het Duitse Axel Springer (http://www.axelspringer.de) en 47,5% van het Zwitserse PubliGroupe AG (http://www.publigroupe.com). Beiden beschouwen Zanox als een key asset en nemen de resultaten ervan mee in presentaties e.d. maar omdat Axel Springer de meerderheid heeft blijkt in dat jaarverslag meer te staan.

De overname heeft plaatsgevonden in 2011. In de persberichten wordt alleen vermeld dat M4N in 2010 17.9m omzet deed met 50 medewerkers. Kortom meer financiële details kunnen dan alleen in een jaarverslag staan. Dus ik ben maar eens gestart met het jaarverslag 2011. De overname van M4N wordt daarin gegroepeerd met een aantal andere overnames en het totale bedrag van al deze overnames is 118.6m (plus nog een aantal verplichtingen in de toekomst).

De volgende stap is om per overname een prijs te kunnen vinden. Een redelijk karwei maar wel gelukt:
Juno Internet – Er wordt in de media genoemd dat dit $40 heeft gekost, in Euros 27.6m (in 2011). Dit staat niet in een jaarverslag en is dus niet een zekere factor.

NetMums – Gelukkig helemaal te traceren omdat dit gekocht is door Aufeminin (dat weer genoteerd is in Parijs). Het jaarverslag van Aufeminin geeft aan dat hiervoor 13.5m is betaald (3.1m in omzet trouwens).

Visual Meta – Hier schijnt Axel Springer 40m euro voor te hebben betaald (verzameling van pan europese shopping portals).

AR Technology – De leukste puzzel, dit is gekocht in een joint venture met het Italiaanse Mondadori en daar vind je in hun jaarverslag over 2011 een prijs van 26.6m.

Dan blijft er een sommetje over voor M4N en wel: 118.6 -/- 27.6m -/- 13.5 -/- 40 -/- 26.6m = 10.9m euro.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond