-

Live streamen met je mobiel

Door de komst van Meerkat en Periscope staat het live streamen vanaf je mobiel ineens erg in de belangstelling. Een ontwikkeling die niet alleen voor consumenten, maar ook voor bedrijven interessant is. Van merkbouw tot mogelijke verdienmodellen. Workshop zet het voor je op een rij.

Weet jij waarom de potentie zo groot is?

Ja: Klopt, real time is echt nú en met de komst van 4G is mobiel streamen en kijken een eitje.

Nee: Dan moet je zeker even verder lezen, mobiel streamen is booming.

Toelichting: De enorme groei aan smartphones – vorig jaar kwamen er wereldwijd één miljard bij – en 4G maken dat live streamen nu echt kan beginnen. Voor zowel filmers als kijkers. Het is de perfecte samensmelting van dé trends van dit moment: mobiel, social, real time en video. En nu is ook echt nu: zo ben je met de livestream-app Periscope van Twitter, maar ook Meerkat, binnen een paar seconden ‘on air’. De apps zijn te downloaden op: periscope.tv en meerkatapp.co.

En wat je er allemaal als bedrijf mee kunt?

Ja: Inderdaad, de mogelijkheden zijn eindeloos. De toelichting bevestigt dat.

Nee: Dan moet je vooral de toelichting lezen (en de volgende).

Toelichting: Stel je voor dat je real time vragen van gebruikers kunt beantwoorden, op afstand met ze in gesprek gaan. Vanwege de laagdrempeligheid hoef je hiervoor geen tv- of podcastspecialist te zijn. Bij Periscope en Meerkat kunnen kijkers via chatberichten reageren en hebben zo invloed op de inhoud van de uitzending. Door het sturen van een ‘love’ – een soort Like – kan de kijker aangeven óf hij het leuk vindt (Meerkat) en in welke mate iemand enthousiast is over een stream (Periscope). Zie voor de overeenkomsten en verschillen tussen beide apps: bit.ly/1F9rya3.

Nog geen inspiratie voor je eerste livestream?

Ja: Tuurlijk wel. Laat zien wie je bent, demonstreer producten of bied klantenservice.

Nee: Goed zo, nu moet de wereld het nog zien (en horen).

Toelichting: Vraag en antwoord leent zich prima voor een livestream. Zeker als de vragen vaak hetzelfde zijn, bijvoorbeeld bij een storing of een terugroepactie. Maar ook een nieuw product presenteren of demonstreren kan heel goed via live-video. Zelfs een offline event in een livestream beschikbaar maken, is mogelijk. Lees het artikel van Emerce-auteur Eric van Hall over de zakelijke mogelijkheden van Meerkat en Periscope. Een verdienmodel is er nog niet, maar zal mogelijk niet lang op zich laten wachten.

Nog even iets over de rechten van anderen?

Ja: Terecht, je krijgt te maken met auteursrecht en privacy. En meer.

Nee: Omdat het om een relatief jong fenomeen gaat, is er vooralsnog weinig jurispudentie.

Toelichting: Niet alleen het filmen met je mobiel is nu heel eenvoudig, ook het uitzenden is voortaan een fluitje van een cent. Daarbij is er nog weinig rechtspraak over auteurs- en privacyrecht. Een concert streamen brengt je echter al wel in aanraking met het auteursrecht op de muziek, van de artiest zelf en het poppodium. Mensen in openbare ruimten mogen weliswaar gefilmd en vertoond worden, maar soms weegt hun privacy zwaarder dan het recht op vrije meningsuiting. Meer over de juridische aspecten van live streamen vanaf je mobiel vind je hier en hier.

En die van jezelf?

Ja: Viel recent iedereen over de (nieuwe) privacyregels van Facebook, bij Periscope en Meerkat heb je helemaal niets te kiezen.

Nee: Lees toch even verder, het betreft namelijk ook de personen die je filmt.

Toelichting: In de kleine lettertjes van beide apps staat dat ze een licentie hebben op de filmpjes. Dus kan door jou gemaakte videocontent in reclames opduiken, worden doorverkocht of krijgen derden gebruikersrecht erop. Net als bij YouTube is en blijft de rechtenkwestie de verantwoordelijkheid van de filmer zelf: als Meerkat een rechtszaak aan de broek krijgt, kun jij verantwoordelijk worden gesteld voor de (financiële) gevolgen. Voor meer info zie hier.

Zoek je een alternatief of heb je Android?

Ja: Er bestaan meerdere apps voor het live streamen. Voor zowel de iPhone als Android, zie toelichting.

Nee: Dan kun je de toelichting voor kennisgeving aannemen. 

Toelichting: Meerkat (sinds kort in bèta op Android) en Periscope krijgen veel aandacht in de media, maar uniek zijn ze niet. Wil je iets anders uitproberen? Bekijk dan deze drie alternatieven: Hang w/, UStream en Livestream. Werken op zowel Android- als iPhonetoestellen. Maar ook YouNow.

Keuzestress?

Ja: Niet nodig, welke app je ook kiest, dát je begint is belangrijker dan hóe.

Nee: Mooi zo, snel aan de slag dan.

Toelichting: Hoe je gaat streamen, is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Overweeg je Meerkat of Periscope dan is een iPhone een eerste vereiste. Wil je uitzendingen inplannen dan moet je bij Meerkat zijn. Vind je het belangrijk om zelf te bepalen welke updates wel, en welke niet op je Twitter-tijdlijn geplaatst worden, kies dan voor Periscope. Bij Meerkat wordt elke opname automatisch getweet naar je volgers. Tot 24 uur een filmpje terugkijken, kan alleen bij Periscope (tenzij je #katch toevoegt aan je Meerkat-livestream, die video wordt dan automatisch op YouTube gezet).

Feel the love?

Ja: Dan begrijp je de impact van het live streamen en ga je vandaag nog aan de slag.

Nee: Hoeft ook niet, wat telt is dát je gaat streamen.

Toelichting: Een tv-commercial of blogpost wordt een hit of flopt, je kunt daar dan nog weinig aan veranderen. Een videoverslag op Periscope is heel anders: door op het scherm te tikken kunnen kijkers je hartjes sturen, en comments. Veel hartjes en fijne comments? Blijf doen wat je deed. Geen hartjes? Pas je in het filmpje aan aan de wensen van je kijkers, er is nog niks verloren. Of probeer het op een later moment gewoon nog een keer.

*) Dit artikel is eerder gepubliceerd in het meinummer van Emerce magazine. (#140)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond