-

Werkplek uit de cloud: integratie applicaties als essentiële groeifactor

De cloud kent vele voordelen. Het moeiteloos gebruiken van de meest actuele applicaties is waarschijnlijk een van de belangrijkste. De komende vijf jaar zal de focus liggen op de integratie van die applicaties. De mogelijkheden daartoe nemen snel toe. Mits de IT en businesszijde hun nieuwe rollen omarmen, en de juiste leveranciers kiezen.

De cloud kent vele voordelen, maar nog lang niet alle ondernemers maken daar optimaal gebruik van. En dat is logisch. Aangezien veel bedrijven hun servers nog moeten afschrijven, zullen ze daar voorlopig nog gebruik van blijven maken. En ook bedrijven die bijvoorbeeld reeds de overstap hebben gemaakt naar Office 365 draaien vaak nog genoeg legacy toepassingen lokaal. De toekomstige werkplek zal al deze losse onderdelen echter volledig integreren.

Op dit moment zie je daar al steeds meer oplossingen voor verschijnen, en in 2020 zal dat proces in een vergevorderd stadium zijn. Mogelijk draaien daarbij nog steeds onderdelen van de totaaloplossing on premise. Aangezien de medewerkers slecht één keer inloggen via een identity access manager merken zij daar echter niets meer van. En dankzij sterk verbeterde beveiliging kan de data tussen de diverse toepassingen ook relatief risicoloos worden uitgewisseld.

Integratie is key

Voor echte efficiency is de integratie van applicaties van groot belang. Die zorgt er bijvoorbeeld voor dat data maar één keer hoeft te worden ingevoerd, en dat workflows optimaal het bedrijfsproces ondersteunen. Omdat cloud applicaties “stand alone” zijn, ligt hier een mooie uitdaging. Die uitdaging wordt nu stilaan ingevuld met standaard tools in plaats van custom oplossingen.

Helaas zijn nog lang niet alle legacy applicaties gereed om geïntegreerd te worden in een cloud based oplossing. De vraag ‘Werkt het ook samen met …?’ kan in de nabije toekomst echter steeds vaker positief beantwoord worden doordat applicatieleveranciers elkaar opzoeken. En omdat applicaties met behulp van API en externe tools steeds beter met elkaar gekoppeld kunnen worden.

Het groeipad naar SaaS

Door deze ontwikkelingen zal Software as a Service in de toekomst de basis vormen van elke werkplek. Alleen zijn we daar nog niet. Veel bedrijven zijn op zoek naar het juiste groeipad naar de cloud. Hoe kan ik nu de voordelen van de cloud optimaal benutten zonder impact op mijn legacy of bestaande applicaties en processen? Kan ik stapsgewijs naar de cloud? Hoe flexibel is die cloud oplossing echt? Wat als ik toch compleet de cloud in wil, hoe migreer ik dan en werkt alles dan nog zoals nu?

Om op deze vragen antwoord te krijgen is de keuze voor de juiste cloudleverancier essentieel. Die moet aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. De openheid van zijn oplossing staat daarbij voorop. Als onderneming wil je nieuwe applicaties en tools immers zo snel mogelijk kunnen integreren. En als die op maat gemaakt moeten worden, moet de leverancier op korte termijn en lokaal beschikbaar zijn voor overleg, en snel kunnen schakelen.

Uiteraard kunnen de prestaties van de leverancier(s) via referenties, certificeringen en idealiter ook met behulp van proof of concepts worden gecheckt. Het op deze wijze selecteren en managen van de leveranciers wordt een belangrijke nieuwe uitdaging voor de IT-afdeling, die steeds meer in plaats zal komen voor de eigen ontwikkeltrajecten. Voor veel ondernemingen betekent dat dat zij hiervoor nieuw personeel moeten gaan aantrekken, of huidig IT-personeel moeten omscholen.

Snelle implementatie

Dat loont de moeite, aangezien ondernemingen die de juiste leveranciers van hun (toekomstige) werkplek selecteren steeds eenvoudiger nieuwe functionaliteiten kunnen gaan implementeren. Dat zal steeds vaker worden geïnitieerd door de businesszijde van de onderneming. Die ziet een nieuwe toepassing in de portal staan, en hoeft die alleen nog maar ‘aan te vinken’ om er gebruik van te kunnen maken.

De vraag ‘hoe gaan we dat maken?’ verschuift daarmee ook naar de vraag ‘hoe gaan we dat in de onderneming implementeren?’. Zo maken IT-gedreven implementaties dus steeds meer plaats voor businessgedreven implementaties. Dit is de essentiële verandering van de toekomstige werkplek waar succesvolle ondernemingen in 2020 het verschil gaan maken: de snelheid waarmee de businesszijde nieuwe applicaties kan ontdekken en toepassen om in te kunnen spelen op de snelle ontwikkelingen in de markt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond