-

AI in de praktijk: Raft.ai automatiseert administratie in de logistieke leveringsketen

Raft.ai (voorheen Vector.ai) stroomlijnt operationele en administratieve processen gedurende de hele transportcyclus, waarmee efficiëntie wordt verhoogd en klantinteractie wordt verbeterd.

De logistieke sector kent een complexe leveringsketen en loopt via vele schakels. Binnen deze keten wordt gewerkt met een enorme hoeveelheid logistieke documenten, vaak nog in papieren vorm. De veelal handmatige, foutgevoelige en tijdsintensieve verwerking daarvan is inefficiënt en geeft onvoldoende inzichten. Dan is er ook nog een tekort aan medewerkers om deze documenten te verwerken, want zij worden liever ingezet waar ze meer toegevoegde waarde brengen.

Dit kan anders, dachten James Coombes en Nisarg Mehta ruim vijf jaar geleden. Coombes had zeventien jaar ervaring in het bouwen en leiden van klantgerichte teams in de financiële dienstverlening, grondstoffen en internationale handel. Meht had veel ervaring als computer engineering– en machine learning-specialist en was als postdoc betrokken bij AI-teams van de universiteit van Cambridge en Microsoft Research. Samen richtten Vector.ai op, een centraal digitaal platform op om de activiteiten in de logistieke leveringsketen te automatiseren. Inmiddels heet het bedrijf Raft.ai en bestaat het team uit 80 personen in de Verenigde Staten, India en Europa. Ik spreek Bas Kramer: hij kent de logistieke sector goed en is Director of Business Development bij Raft.ai.

Wie zijn jullie huidige klanten?

“Raft.ai richt zich met name op expediteurs, fourth-party logistics en customs brokers (ook wel declaranten). Onze klanten zijn wereldwijd gevestigd en variëren in grootte van bedrijven die een paar honderd verzendingen per maand doen tot organisaties die behoren tot de top 10 van logistieke dienstverleners ter wereld. In eerste instantie was er voornamelijk interesse vanuit COO’s, CFO’s en Heads of Forwarding. Inmiddels zien we ook interesse vanuit digitale teams en salesafdelingen.”

Waarmee zijn deze bedrijven geholpen met jullie toepassing?

“Raft.ai stroomlijnt operationele en administratieve processen gedurende de hele logistieke cyclus, dit verhoogt efficiëntie – automatiseren van handmatige data-invoer-activiteiten – waardoor meer medewerkers beschikbaar blijven voor klantinteractie. We zijn jaren geleden gestart met de ‘Accounts Payable’ (facturen) en douane-inklaringsprocessen. Met name het verwerken van commerciële facturen voor de aangifte is een tijdrovende klus.”

Zijn er daarna nog andere elementen bij gekomen?

“Recent hebben we aanvullende modules toegevoegd aan het platform waarmee onze klanten inzicht krijgen in waar hun containers zijn en wanneer deze aankomen, zodat ze hun planning kunnen optimaliseren. En het geeft inzicht in de CO2-uitstoot van zendingen. De logistiek is een sector waar CO2-uitstoot meer en meer inzichtelijk moet worden, dus platforms als Raft.ai versnellen duurzaamheid in de sector.”

Op welk deel wordt AI toegepast?

“AI wordt ingezet om binnenkomende verzendingsdata en -documenten op een juiste wijze te herkennen, interpreteren en te verwerken. Als een document of pakket documenten – pdf, jpg, xls of ander formaat – in Raft wordt ontvangen, wordt het eerst door het systeem geclassificeerd (“wat voor type document is het?”). Vervolgens herkent het platform hoeveel pagina’s er zijn en bij welke type document de pagina’s horen, waarna automatisch extractie van velden plaatsvindt. Door een integratie met het TMS (transport management systeem) zijn wij in staat automatisch relevante data door te sturen en te valideren met master data in het TMS.

Klinkt complex. Gaat echt alles vol-automatisch?

“Het systeem is zelflerend en leert zo welke velden uit welk document het automatisch moet extraheren.  Dat wil echter niet zeggen dat alles automatisch gaat, er blijft een wisselwerking bestaan tussen de AI-gestuurde data en menselijke handelingen. We vinden het belangrijk dat er een human in the loop blijft.”

Hoe ziet de output eruit voor de klant?

“Raft.ai is een modulair en volledige cloud-based/Saas-platform. Afhankelijk van de wensen krijgen klanten toegang tot een of meerdere online modules. Dashboards zijn een integraal onderdeel van het product, waarmee gebruikers inzage hebben in gerealiseerde tijd- en efficiencywinst. Om het gebruik te garanderen en het product optimaal te laten werken, integreren we ons platform vaak met het TMS van de klant.

We geloven sterk in een nauwe samenwerking met onze klanten en blijven ook na de go-live in contact. Hiervoor hebben we een team van ervaren Customer Succes Managers die ervoor zorgen dat klanten het maximale uit het platform halen.”

Waar verwacht je verdere ontwikkeling? Waar zie je Raft naartoe bewegen?

“We zullen ons platform blijven doorontwikkelen in de breedte en diepte. We werken hierin nauw samen met onze klanten, zodat we ook modules ontwikkelen waar vraag naar is. Het is een eindeloze markt met veel kansen, dat zien investeerders ook. Inmiddels zijn er al meerdere ingestapt en ik verwacht dat er nog veel veranderingen staan te gebeuren voor Raft.ai.”

Over de auteur: Femmie Geradts is directeur bij Startup Village. Voor Emerce belicht ze start-ups die AI toepassen in de praktijk.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedInTwitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond