-

BimBimBikes: je fiets staat klaar, overal ter wereld

Zeker weten dat een geschikte fiets voor je klaarstaat op je vakantieadres. Hoe simpel kan het zijn. Toch was het tot voor kort niet mogelijk op de schaal van BimBimBikes. Michel Willems is oprichter van het concept, dat de fietsverhuurmarkt weleens danig op kan schudden. “We hebben inmiddels meer dan 175.000 fietsen in onze vloot, over de hele wereld.”

Michel, wat is de tweet die het concept van jouw start-up beschrijft?

“Huur je fiets in 62 landen via BimBimBikes: de booking.com van de fietsverhuur.”

Hoe werkt BimBimBikes precies?

“We zijn een verhuurplatform met momenteel 13.500 verhuurpunten. Het zijn onafhankelijke verhuurders, die al jaren fietsen verhuren. Op onze site geef je je bestemming en het gewenste fietstype op. Je kunt locaties kiezen, prijzen vergelijken en beoordelingen lezen. Na je reservering krijg je een voucher waarmee je de fiets ophaalt.”

Welk probleem los je op?

“Dat je tijdens je vakantie oeverloos op zoek bent naar een geschikte fiets. Met BimBimBikes staat je stalen ros daadwerkelijk voor je als je arriveert. Het is net als met het museum waarvan je weet dat je het wilt gaan bezoeken en zeker wilt weten dat je er nog in kan– of die surfplank die je wilt huren. Je wilt van tevoren zeker weten dat het juiste er is.”

Hoe vernieuwend is dat?

“Het businessmodel is niet nieuw, het bestaat al jaren in de hotel- en autoverhuursector. Het toepassen op de fietsenmarkt is wel nieuw. De fietsenmarkt is relatief versplinterd. Er bestaan duizenden relatief kleine verhuurders. Wij denken dat als je die verzamelt op één platform je de totale markt kunt vergroten. Samen kun je ook makkelijker vernieuwingen aanpakken. De site is nu beschikbaar in vijf talen. Dat worden er nog veel meer.”

Waarom zou ik mij als fietsverhuurder aansluiten bij het netwerk?

“Ons netwerk helpt bedrijven aan klanten die ze anders niet altijd zouden krijgen. Neem MacBike, een grote speler in Amsterdam. Zij hebben prima locaties en zijn een bekende naam. Maar je hebt veel andere goede fietsverhuurders in Amsterdam die wat minder opvallen. Die hebben zeker baat bij ons. Wie partner wordt, krijgt gratis een registratie- en voorraadbeheersysteem.”

Hoe zie je de toekomst van de fietsverhuurmarkt?

“We willen onze fietsverhuurders slimme sloten aanbieden. Via een app kun je dan zien waar de fietsen zich bevinden en kun je de gewenste fiets openen. Eenmaal geopend zal het slot bijhouden hoe lang de fiets in gebruik is geweest. Zo zijn fietsen te allen tijde beschikbaar en ben je als huurder niet afhankelijk van de openingstijden van de verhuurder. Het systeem is niet voor alle fietsen in ons netwerk geschikt. Maar het zou al mooi zijn als we er een gedeelte mee kunnen uitrusten.”

Wie zijn de gebruikers van BimBimBikes?

“Onze gebruikers zijn voornamelijk toeristen. Ze zijn te verdelen in drie groepen: citytrippers, 65+’ers en fanatieke fietsers. Vaak zoeken deze gebruikers een kwalitatief goede fiets en willen ze daar heus voor betalen. We hebben inmiddels meer dan 175.000 fietsen in onze vloot, over de hele wereld. Er is een geschikte fiets voor elke gebruiker.”

Wanneer had je het eureka-moment om met BimBimBikes te starten?

“Ik was op vakantie met mijn vrouw naar San Francisco. Nadat we samen hadden gegeten, waren we van plan om over de Golden Gate Bridge te fietsen. Dus ik ging online om twee fietsen te reserveren. Dat lukte niet. Toen ik later ging uitzoeken of er iets dergelijks bestond, kwam ik erachter dat een boekingstation voor fietsen een gat in de markt was. Hieruit is het plan voor BimBimBikes ontstaan.”

Hoe ziet het verdienmodel eruit?

“Heel eenvoudig: wij krijgen vijftien procent van de transactiewaarde van onze leveranciers.”

Hoeveel gebruikers heeft BimBimBikes op dit moment en hoe zie je de toekomst?

“Duizenden gebruikers, waarvan ongeveer de helft Nederlands is. Dagelijks verhuren we behoorlijk wat fietsen, maar het streven is om de standaard te worden in de fietsverhuur. Als je een hotel wilt boeken, denk je aan Booking.com of Hotels.com. Zo willen wij in de hele wereld bekend komen te staan als hét fietsverhuur platform. Met 175.000 fietsen actief zijn in 62 landen is een mooie score, maar dit moeten er veel meer worden. Het uiteindelijke doel is om in elk land waar geen oorlog is actief te zijn met een goede dekking. Binnenkort willen we met de slimme sloten de fiets 24 uur per dag kunnen aanbieden.”

*) Dit is een artikel in de serie van de Accenture Innovation Awards dat ik schreef in samenwerking met mijn collega Alexander Driessen.

Deel dit bericht

7 Reacties

Paul Haarman

Prachtige formule hoor. Duidelijk, begrijpelijk voor de consument en het lost een probleem op bij het boeken van een reis. Ook lekker typisch Nederlands. Die slimme sloten klinken goed, nog wel een uitdaging waarschijnlijk om de verhuurpunten daarvan te overtuigen. Het sterke is dat het gewoon direct aansluit bij de perceptie van het huren van een auto. Ja, van dergelijke innovaties als “variations on a theme” word ik erg blij, dat zijn vaak de grootste successen.

Koen

Zeer mooi én goed initiatief. Alleen jammer dat een racefiets uiteindelijk € 25 per dag kost ipv € 10 zoals bv hier is aangegeven:

https://www.bimbimbikes.nl/s/Mallorca%2C+Balearen%2C+Spanje?ne_lat=40.04855763765376&ne_lng=3.361100915429688&sw_lat=39.40746402797661&sw_lng=2.630510095117188&filters%5B%5D=Racefiets&zoom=11&sort=distance

Tom

Verdienmodel van 15% ! Het lijkt er op dat de heren op dit moment een verdienmodel van 100 % handteren. Voorals nog heb ik niet betaald gekregen voor de fietsen die we via dit platform verhuurd hebben.

Michel

Beste Tom,

Welk verhuurbedrijf ben je? Ik heb gekeken naar verhuurders met de naam Tom en die heb ik niet gevonden.

Er is mij maar een nog openstaande betaling bekend van een verhuurder, van wie wij geen juist Iban nummer in Turkije hebben. Verder hebben wij een ieder die zijn nummer heeft ingevoerd betaald conform afspraak.

Michel Willems

Koen,

Dank voor je feedback. Ik zie inderdaad dat in het overzicht onder het beeld van een racefiets van de vanaf prijs (namelijk die van een Hybride fiets van dezelfde verhuurder) wordt weergegeven.

Niet handig, gaan we oplossen!

Lenny Blom

2 mountainbikes geboekt bij Bimbimbikes. Online betaald, geen bevestiging ontvangen. Na een telefoontje met de verhuurder gaf deze aan momenteel geen fietsen te verhuren. Meerdere malen geprobeerd contact te krijgen met bimbimbikes met tot op heden geen resultaat. Kortom 40 euro lichter en geen fietsen.

miranda

Ik huurde bij Bim Bim voor twee dagen een electrische fiets. Bij het ophalen van de fietsen, werden ons twee electrische vouwfietsen aangeboden die niet verder konden dan 30 km. Wat een teleurstelling. Online probeerde ik te cancellen maar dat moest 24 uur van tevoren gebeuren. Wij hebben toen geprobeerd om telefonish contact met ze te krijgen. Er nam eerst een Engels sprekende dame op die ons zou doorverbinden met iemand die Nederlands sprak maar vervolgens de lijn verbrak. Daarna was het onmogelijk om met ze in contact te komen. Voor de tweede dag kon ik ook niet cancellen. We waren 100 euro lichter en kregen er niets voor terug want fietsen op een vouwfiets die er na 30 km al meer ophoudt, is niet wat je verwacht en daar zijn wij ook zeker niet mee gaan fietsen. Wat een waardeloos bedrijf.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond