Gemma Bloemen (Creandum) zoekt ‘founders die ook nadenken over tien jaar verder’
In Nederland heeft Creandum nog niet geïnvesteerd, maar dat is volgens Gemma Bloemen slechts een kwestie van tijd. De principal van het oorspronkelijk Scandinavische fonds investeert vanuit Londen in bedrijven die de nieuwe Spotify, Kahoot of Klarna kunnen worden.
Gemma Bloemen is niet met voorbedachte rade het venture capital-vak ingerold. Integendeel, toen ze bij Uber werkte had ze het idee dat investeerders vooral vanaf de zijlijn aan het roepen waren. Dat veranderde toen ze bij gezondheidszorg-start-up Elder aan de slag ging en daarnaast vaker als angel in start-ups begon te investeren. “Ik merkte dat ik na een tijdje meer energie haalde uit het adviseren en begeleiden van ondernemers dan uit m’n vaste baan. Daarom wilde ik investeren in start-ups mijn vaste baan maken.”
Na gesprekken met investeerders en ondernemers besloot Bloemen voor Creandum te kiezen, dat bovendien een kantoor in Londen ging openen. Ze zocht een fonds dat hoog stond aangeschreven, maar ook qua waarden overeenkwam met haarzelf: “Ik wilde met de beste bedrijven werken, een partner zijn, niet alleen als het goed gaat maar ook tijdens mindere tijden. En tijd hebben om de juiste bedrijven goed te kunnen begeleiden. Dat vond ik in Creandum.”
Luister naar Gemma Bloemen in de At The Money-podcast (39 minuten) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering vertelt Gemma onder andere over de filosofie van Creandum en hoe haar operationele ervaringen haar een completere investeerder maken. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify en Apple) of hieronder:
Korte en lange termijn balanceren
De operationele ervaring die Gemma heeft opgedaan bij McKinsey, Uber en Elder helpt haar nu bij het ondersteunen van de bedrijven waarin ze investeert. Ze heeft gemerkt dat sommige organisatorische onderdelen, zoals het creëren van een sterke bedrijfscultuur en het opzetten van een goede data-infrastructuur, al vroeg in een start-up ingebakken moeten raken. Het is namelijk heel lastig om dat in een latere fase, als het bedrijf veel groter is geworden, alsnog goed te krijgen. Bloemen: “Daar zie je ook dat serial founders een echte voorsprong hebben. Zij hebben dat soort fouten wellicht in hun vorige start-ups al een keer gemaakt en daar de consequenties van ondervonden. Die valkuilen willen ze een volgende keer vermijden.”
Het lastige is alleen: veel van die strategische organisatie kost op korte termijn veel tijd en levert pas op lange termijn wat op. Hoe balanceer je dat als ondernemer? “Dat is precies waar investeerders bij kunnen helpen. Voor ons is het heel belangrijk om al voordat we investeren een inschatting maken of het team dezelfde dingen belangrijk vindt. We zoeken founders die een langetermijnvisie hebben. Die niet alleen nadenken over morgen, maar ook over tien jaar verder.”
Niet rusten op hun lauweren
Hoewel Creandum een goede staat van dienst heeft, met een portfolio van meer dan unicorns, waaronder Spotify en Klarna, kijkt het fonds vooral vooruit. Ze zijn niet naast hun schoenen gaan lopen. Bloemen: “De partners van Creandum die in het eerste fonds heel mooie deals hebben gedaan zijn bescheiden, misschien wel té bescheiden. Onze succesverhalen helpen natuurlijk om ook weer nieuwe topbedrijven aan te trekken maar we realiseren ons dat we scherp en innovatief moeten blijven.”
In de wereld van venture capital geldt: je bent zo goed als je laatste fonds. Bloemen: “Het is makkelijker om een of twee uitschieters te hebben. Het is veel moeilijker om consistent, met verschillende fondsen en in verschillende marktdynamieken, de juiste bedrijven te kiezen en met hen te partneren.”
Meer horen over hoe Creandum te werk gaat? Luister naar de At The Money podcast met Gemma Bloemen. De podcast is grofweg als volgt opgebouwd:
- Kennismaken met Gemma [1:10]
- Hoe is Gemma in venture capital terecht gekomen? [4:00]
- Wat spreekt Gemma aan bij Creandum? [7:00]
- Carrière als legoblokjes [12:00]
- Lessen uit operations die handig zijn voor startups [15:00]
- Hoe balanceer je korte en lange termijn? [19:30]
- Hoe wint Creandum deals? [25:30]
- De metrics die voor Gemma belangrijk zijn [31:50]
- Staat het exit landschap onder druk? [34:40]
- Advies aan founders die willen fundraisen [36:30]
In samenwerking met de At The Money-podcast van Golden Egg Check.
Over de auteur: Thomas Mensink is Start-up-analyst bij Golden Egg Check.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond