-

Igor Beuker: ‘Ik ben nog steeds elke dag bezig met het afleren van verouderde marketingmodellen’

Dinsdag 3 september vindt in de Tolhuistuin in Amsterdam voor de vierde keer het IAB Nederland-congres How To Make It Work plaats. IAB Nederland-directeur Wendy Pouw sprak met Igor Beuker, moderator van de dag, over zijn visie op trends en de toekomst van digital advertising en marketing innovatie. Wat gaat er in het digitale marketing-ecosysteem gebeuren in 2019 en 2020?

Je bent medeoprichter van IAB Nederland en IAB Europe en al ruim 22 jaar actief bij IAB Nederland betrokken. Waarom houd je het zo lang vol?

“Het is niet mijn gewoonte om dit te zeggen, maar bij IAB Nederland geeft het verleden garanties voor de toekomst. IAB heeft als geen ander de visie en het lef voor de toekomst. Dus aan die missie blijf ik graag levenslang een bijdrage leveren. Zolang ik nog gewenst ben. Thuis heb ik twee pubers en die beginnen me aan de eettafel uit te lachen: “Hé hippe funky trendwatcher, die niet weet hoe Snapchat werkt.” Of: “Gansta Gandalf, je Insta groeit lekker hard, hè? Je moet het algoritme eens bewerken en wat minder met mensen lullen.” Daar zit ik dan: De T-Rex uit Jurassic Park.”

Wat verwacht deze T-Rex dat er in het digitale marketing-ecosysteem gaat gebeuren in 2019 en 2020?

“Op het podium en in de media deel ik mijn visie op en voorspellingen over de Vierde Industriële Revolutie (Industry 4.0). Hier zitten we nu middenin en deze zet elke industrie volledig op zijn kop. Industry 4.0 betekent dat we exponentiële technologieën eigenlijk niet meer kunnen bevatten. Het gaat nu om fantasierijk zijn, niet om gelijk willen hebben. Ik noem mezelf dan ook weleens de Walt Disney van de innovatie.”

Een Walt Disney die dan ook nog eens zijn eigen theorie heeft ontwikkeld, ‘Mad Men vs. Math Men: Advertising may win quarters, innovation wins decades’

Het is zeker geen wetenschappelijk bewezen theorie, hoor, maar de wetenschap loopt vaak 10 tot 20 jaar achter en is meestal maar een tijdelijke of allang achterhaalde waarheid. Een misfit is anders, die breekt met de status quo. Net zoals mijn marketingopleiding. Ik denk dat veel hippe marketingvogels, CMO’s, bureaudirecteuren, journalisten en uitgevers het wel herkennen. Ik zal het met het schaamrood op de kaken erkennen: ik ben nog steeds elke dag bezig met het afleren van verouderde marketingmodellen die ik destijds geleerd heb van mensen die ook geen idee hadden wat ze destijds aan het doen waren.”

Kun je een voorbeeld geven?

“De P van Plaats van Kotler? Flikker toch op met die onzin uit de 20e eeuw. Ik was Nima-C-docent bij SRM. Ik schaam me nog elke dag voor de onzin van toen. Moet je voor de grap eens tegen Bezos, Musk of Ma zeggen: ‘Ja gast, het gaat om de P van Plaats!’ Die vallen op de grond van het lachen.”

Zijn Bezos, Musk en Ma die Math Men waaraan je refereert?

“Onder anderen. Ze zijn outsiders, Big Tech en spelers met een nieuwe frisse blik op dezelfde wereld. Ze adverteren amper, maar hebben een trendgedreven innovatiecultuur. Ze kijken vooruit en niet terug. Ze hebben zelf visie en hebben geen dure consultants nodig. Ze nemen binnen een decennium hele industrieën over. Dat is uniek, eigenlijk onmogelijk en ongekend in de geschiedenis van onze planeet.”

Kunnen klassieke marketeers zelf nog een inhaalslag maken?

“Met de juiste mindset kan alles. En leeftijd zegt me niets. Kijk naar Sir Martin Sorrell (ex-WPP). Die start op z’n 73e gewoon nog even S4 en koopt Media Monks en meer. Age is just a number. Of een excuus. Natuurlijk is deze transformatie mission impossible voor het gros van de traditionele marketeers. Maar als ze hun ego eens opzijzetten, kunnen ze jonge digitale talenten inspireren. Werk aan de winkel voor HR dus!”

Wat zie je verder als grote uitdagingen voor moderne marketing, media, adverteren en pr?

Marketing used to be an art, now it’s a science. Adtech en martech hebben ons vak voorgoed en ingrijpend veranderd. We hebben dus heel dringend digitaal talent en talent voor Industry4.0 nodig. Die kunnen samen met traditionele marketeers de bruggen slaan.”

Dit artikel verscheen eerder bij IAB Nederland

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond