-

Powerpeers: deel je opgewekte energie met anderen

In juni introduceerde het Zweedse energiebedrijf Vattenfall Powerpeers, een idee van Lars Falch. Powerpeers is een marktplaats waar je energie deelt met vrienden, buren, familie of een Nederlandse aanbieder van energie uit wind, zon en water. Van de week bracht Powerpeers een nieuwe propositie naar buiten, speciaal voor mensen die zelf energie opwekken. Dat moet de transitie naar nieuwe energiebronnen in een hogere stroomversnelling brengen.

Lars, omschrijf Powerpeers eens in maximaal 140 tekens?

Powerpeers is een onlinemarktplaats om zelfopgewekte energie met elkaar te delen.”

Wat houdt de nieuwe propositie in?

“Extra verdiensten voor onze energieopwekkers. Mensen met zonnepanelen die energie delen via het Powerpeers-platform krijgen, bovenop hun saldering en een zeer gunstige terugleververgoeding, ook nog eens extra geld voor alle energie die ze delen met anderen.”

Wat wil je ermee bereiken?

“Het hogere doel is de transitie naar duurzame energie te versnellen, het ultieme streven is de versnelling van de energietransitie te verdubbelen. Het is een feit dat de energiemarkt eenvoudiger en persoonlijker gemaakt kan worden. Het is nu te complex voor de meeste consumenten. Powerpeers maakt energie transparanter door een een-op-een koppeling tussen opwekker en afnemer te maken. Je kiest via Powerpeers zelf van welke opwekkers je je energie krijgt.”

Willen mensen dat?

“Ja. Er zijn al meer dan 350.000 huishoudens met zonnepanelen en dit aantal blijft snel stijgen. De mens van nu is actief met energie bezig. We merkten dat klanten meer betrokken wilden zijn: ze willen controle over de bron, willen weten waar hun energie vandaan komt en zoeken nieuwe manieren van interactie. Op social media en op fora over energie wordt veel gepraat over energie. Internet is de ideale manier en ons platform speelt daarop in. Je kunt dagelijks zien hoeveel energie je hebt afgenomen van de opwekkers die je koos.”

Stel dat de zon bij mijn opwekker niet schijnt. Heb ik dan geen stroom?

“Wij kunnen als enige in de wereld elke vijftien minuten een koppeling maken tussen de elektriciteit die door onze opwekkers op het net wordt gezet en wat er aan de andere kant door afnemers wordt gevraagd. We maken een een-op-een match. Als afnemer weet je zeker dat iemand ergens op datzelfde moment je energie opwekt. Bovendien kun je met Powerpeers van meer energiebronnen tegelijkertijd afnemen of aan meerdere afnemers leveren. Je krijgt alleen stroom als de opwekkers daadwerkelijk leveren. Is er geen zon, dan krijg je windenergie van een door jou gekozen windmolen. Zijn al je keuzes ontoereikend, dan komt de duurzame stroom elders uit het Nederlandse Powerpeers-portfolio, bijvoorbeeld van een windpark op zee. Online kun je vervolgens zien dat je bijvoorbeeld wind- of waterenergie hebt gekregen in plaats van de zonne-energie van buurman Piet.”

Hoe transparant zijn jullie?

“We zijn peer-to-peer, we bemiddelen en optimaliseren vraag en aanbod persoonlijk. Elke vijftien minuten kunnen we zien waar energie in Nederland wordt opgewekt en op het net wordt gezet. Dit matchen we aan degene die graag die specifieke energie af wil nemen. Van de afnemers weten we wat ze nodig hebben en dat koppelen we aan de aanbieders. Op die manier kun je elke dag letterlijk online in je persoonlijke energiedashboard zien van wie je energie hebt afgenomen, maar ook aan wie je geleverd hebt.”

Hoe is Powerpeers ontstaan?

“Het idee is zo’n drie jaar geleden ontstaan, toen ik zonnepanelen op het dak van mijn collega Michiel Ooms zag. Op zonnige dagen had hij vaak overtollige energie, die anoniem het net werd ingestuurd. Toen hij op vakantie ging zei ik: ‘ik geef jouw plantjes water, als ik van jou de zonne-energie mag die je toch nutteloos het net instuurt’. En zo zijn wij op een gegeven moment Powerpeers gestart.”

Je bent afkomstig van Vattenfall. Waarom de stap naar een start-up?

“Ik zie Powerpeers als een hybride start-up. We combineren het beste van twee werelden: de flexibiliteit en onafhankelijkheid van een start-up met de financiële middelen en expertise van een grote onderneming. Het fijne aan een start-up is de autonomie, betrokkenheid met je klanten en dat je snel en in kleine teams werkt. Tel daar de resources, kennis, kunde, netwerk en stabiliteit van een corporate bij op en je hebt een ijzersterk model. Iets wat voor veel andere corporates interessant is om innovatie tot stand te brengen.”

Hoe kreeg je Vattenfall zover om dit te gaan doen?

“Vattenfall ziet de vraag van de klant veranderen naar meer decentrale en duurzame energie. Het bedrijf wil vooroplopen bij de ontwikkelingen in de deeleconomie en de verschuiving naar digitaal. Door te investeren in Powerpeers kunnen nieuwe klantvragen worden beantwoord, en versnelt de energietransitie.”

Leidt Powerpeers niet tot kannibalisering van de markt van Vattenfall?

“Powerpeers is onderdeel van Vattenfall, maar heeft een andere propositie. We trekken onze eigen doelgroep aan. Als het op den duur bestaande Vattenfall-brands kannibaliseertdan voorziet het klaarblijkelijk in een behoefte. Beter dat we zelf vooroplopen met verschillende proposities die klanten willen, dan dat concurrenten de markt veroveren.”

Wie zijn de concurrenten?

“Vooralsnog niemand. Powerpeers is echt peer-to-peer, een marktplaats waar vraag en aanbod elkaar vinden. We hebben met Powerpeers een uniek model in handen, omdat we afnemers echt matchen met wat er op het net wordt geplaatst. Dit doet nog geen enkele partij. We worden nog weleens vergeleken met Vandebron, maar dit is onterecht. We hebben als eerste partij de een op een-datakoppeling gemaakt. Zo kunnen wij elke dag laten zien van wie je je energie krijgt en aan wie jij energie geleverd hebt. Bij Powerpeers kun je, in tegenstelling tot andere spelers, geen energie krijgen van een windmolen die stil heeft gestaan. Niemand maakt dit zo transparant en persoonlijk als wij.”

Hoeveel gebruikers heeft Powerpeers momenteel?

“Dat is voor nu van ondergeschikt belang. We willen momenteel vooral de juiste doelgroep aantrekken: kritische, groene, duurzame en in technologie geïnteresseerde influencers. Dit doen we momenteel goed, wat blijkt uit reacties van klanten, prospects, media en influencers die mee willen werken. Iedereen vindt het logisch dat deze ontwikkeling er nu is. We horen vaak: waarom was dit er nog niet? Op basis daarvan gaan we samen met de markt verder bouwen met nieuwe proposities, producten en functionaliteiten waar heel Nederland gebruik van kan maken.”

Wat zit er in het vat voor 2016 en 2017?

“Momenteel kan heel Nederland al bij Powerpeers duurzame stroom delen, CO2-gecompenseerd gas afnemen en verdienen particuliere energieopwekkers extra aan stroom van hun zonnepanelen die zij delen met anderen. Daarnaast willen we dit jaar een app gaan lanceren, waarbij we energie mobiel maken. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om via gps te zien waar je energieopwekkers zich bevinden en ter plekke kan je dan je mix aanpassen. In 2017 komen wij vervolgens met nog meer vernieuwende functionaliteiten.”

Zijn er nog plannen om over de grens te gaan?

“Het onderliggende Powerpeers-platform is bijzonder schaalbaar. Nederland is een interessante markt, omdat hier een groeiend aantal decentrale opwekkers is, alles dichtbij is en omdat Nederland altijd een goede testmarkt voor nieuwe initiatieven is. Andere grote landen, daar waar meer zon en slimme meters zijn, zijn wellicht nog interessanter. Zodra we de basisfunctionaliteiten hier op orde hebben, kunnen we kijken naar andere landen. Interessant is wel dat daar nu al een vraag is ontstaan. Echter, voorlopig blijft onze focus op Nederland gericht.”

*) Dit is een artikel in de serie van de Accenture Innovation Awards dat ik schreef in samenwerking met mijn collega Vivianne Voos.

Deel dit bericht

4 Reacties

Jim

“Wie zijn de concurrenten?”
“Vooralsnog niemand.”

Het gaat er niet om met wat voor hengel je de sport beoefent maar om de klantvijver waarin je zit te vissen. De klant wil decentrale oplossingen. Genoeg concurrenten die dat bieden.

Lars

Hi Jim, Goed dat je reageert. Er zijn inderdaad veel decentrale oplossingen, maar er is geen andere partij die opwek van duurzame stroom op elk moment van de dag traceerbaar koppelt aan afnemers. Daarnaast is er geen andere partij waarbij ook huishoudens met zonnepanelen op deze schaal opwekker/leverancier voor anderen kunnen zijn. Daarmee heeft powerpeers een landelijk energienetwerk ontwikkeld waarmee iedereen in staat is duurzame stroom te delen met iedereen die dat af wil nemen. Groet, Lars

Roel

Normaal gesproken leg je net iets minder zonnepanelen op je dak dan dat je voor je eigen stroomverbruik nodig bent. Wordt het nu interessant om meer stroom te produceren dan je eigen gebruik? Of ben je dan direct een zelfstandige zonder personeel voor de belastingdienst?

Lars

Hallo Roel,
Dat laatste niet nee. Je mag als consument meer produceren, daar krijg je terugleververgoeding voor (standaard in de markt). Bij powerpeers is die hoog, nl 11 cent per kWh.
Powerpeers heeft bovenop de gebruikelijke saldering en deze terugleververgoeding dus ook nog eens de opwekkersvergoeding van 4 cent. Dat zorgt ervoor dat je panelen 20% sneller terugverdient. Panelen bijleggen wordt door de opwekkersvergoeding wel interessanter, je kunt tot 16 cent per kWh verdienen, maar toch blijft de energie tot je verbruiksgrens wel iets lucratiever.
Groeten,
Lars

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond