-

QuantiCor wil vooruitstrevende veiligheidsoplossingen voor het IoT

“Het lijkt vanzelfsprekend dat op internet alles beveiligd is. Maar dat is het niet, en dat geldt eens te meer voor het Internet of Things. Het aantal IoT-apparaten stijgt de komende vijf jaar met 400 procent.” Rachid El Bansarkhani bedacht QuantiCor, de winnaar van een Accenture Innovation Award in de categorie Security.

Rachid: “QuantiCor biedt beveiligingsoplossingen voor het IoT. Met onze software voorkomen we dat persoonlijke gegevens gestolen of geschonden worden.  Net als op internet worden op het IoT gevoelige gegevens uitgewisseld, maar dan tussen apparaten. Het laatste wat je wilt, is dat een ander de controle krijgt over bijvoorbeeld je beveiligingscamera’s, machines op je productieafdeling of toegang tot je bedrijf, woning of auto. QuantiCor draagt bij aan een veilige samenleving en economie.”

Waarom is QuantiCor nodig?
“Bedrijven zijn zeer afhankelijk van veiligheidssystemen die authenticatie en vertrouwelijkheid garanderen, bijvoorbeeld bij onlinebankieren of -winkelen. QuantiCor ziet dat ook het IoT steeds gevoeliger wordt voor quantum computer attacks. Daarbij manipuleert de aanvaller gegevens dusdanig dat hij informatie kan afluisteren of zich kan voordoen als iemand anders. Denk aan de vervalsing van handtekeningen.”

Welk problemen los je op met QuantiCor?
“QuantiCor biedt oplossingen voor het IoT die resistant zijn tegen quantum computer attacks. Beveiligingscertificaten van elk IoT-apparaat moeten regelmatig herzien en onderhouden worden. Dat is duur, complex en inefficiënt. QuantiCor lost dat op met een eenvoudige IT-infrastructuur zonder certificaten. Zo kunnen nieuwe apparaten makkelijk ingezet worden in bestaande dynamische IoT-netwerken. En zo geven wij het IoT de kans om veilig te groeien. Onze oplossing is geschikt om snel en simpel de data van miljoenen apparaten te beveiligen.”

Kun je een voorbeeld noemen?
“Connected cars delen via internet toegang en data met andere apparaten. Het gebruiksgemak van de auto is verhoogd met wifi, audiostreaming en apps die de auto op afstand kunnen bedienen. QuantiCor kan nieuwe risico’s wegnemen die ontstaan door eventuele kwaadwillenden.”

Hoe is QuantiCor ontstaan?
“Ik heb altijd al het verlangen gehad om nieuwe ideeën te bedenken en daarmee een verandering teweeg te brengen. Tijdens mijn PhD over post-quantum cryptography en mijn postdoc heb ik binnen het onderwerp veel samengewerkt met bedrijven zoals Intel en veel projecten begeleid. Toen kwam ik erachter dat de vraag naar veiligheid en mijn droom om op een dag een bedrijf te starten overeenkwamen.”

Waarin onderscheidt QuantiCor zich van concurrenten?
“Het IoT groeit, apparaten worden steeds geavanceerder – maar veiligheidssystemen staan stil. Wij anticiperen op de volgende generatie cyberaanvallen. Ook nemen we vaste kosten weg. De communicatie met certificaten vraagt veel rekenkracht, RAM-geheugen en energie. Het downloaden en goedkeuren van certificaten doet een behoorlijk beroep op de batterij, evenals de authenticatie en codering van gegevens die uitgewisseld worden. Dat alles vervalt met QuantiCor.”

Wanneer wist je dat QuantiCor levensvatbaar was?
“Na mijn Intel-periode in de VS, waar ik werkte met vriendelijke en gedreven mensen. Nadat ik daar een aantal projecten had afgerond, was ik zelfverzekerd genoeg om iets innovatiefs op te zetten in het veld van Post-Quantum Security. Dus toen heb ik al mijn kennis verzameld om het bedrijf op te zetten. Het is voor mij altijd een continu proces geweest.”

Waarom besloot je je in te schrijven voor de AIA18?
“De award is voor mij een kwaliteitslabel en daarom zijn we zo blij dat we gewonnen hebben. Vanaf het eerste contact was ik onder de indruk van de professionaliteit van de AIA. De prijs betekent enerzijds dat wat we doen goed en waardevol is en anderzijds dat ons idee werkelijk toegepast kan worden.”

Wat heeft de AIA je tot nu toe opgeleverd?
“Ik heb een technische achtergrond en ons product is complex. Voor mij was het waardevol om te leren hoe ik ons concept op een eenvoudige manier en in slechts een paar woorden uit kon leggen aan anderen.”

Wat gaf voor de jury de doorslag om QuantiCor tot winnaar uit te roepen?
“De jury heb ik ervaren als een groep gerenommeerde experts die echt naar ons product en het bedrijf hebben gekeken. Zij vinden dat onze innovatie impact maakt en dat we in staat zijn de markt te ontwrichten met een succesvolle oplossing voor een relatief nieuw probleem. Dit oordeel geeft ons goede feedback om door te kunnen groeien in de juiste richting.”

Wat voor trends zie je in de markt van QuantiCor de komende jaren?
“Het steeds hogere tempo waarin de wereld digitaliseert. Het aantal IoT-apparaten stijgt de komende vijf jaar met 400%. Ik verwacht dat bedrijven tal van producten op de markt gaan brengen die mooier, efficiënter en goedkoper zijn – maar niet per se veiliger. Privacy komt daarmee meer en meer in het geding. In de simpele en breed toepasbare IT-veiligheidsinfrastructuur van QuantiCor ligt een groot deel van de oplossing besloten.”

Wat is jouw gouden tip voor innovators?
“Zie in hoe technologie onze manier van leven kan verbeteren. En zorg voor een eenvoudige verandering die goed is voor zowel het bedrijf als voor de samenleving.”

*) QuantiCor is winnaar van de Accenture Innovation Awards 2018 in het thema Security.

Deel dit bericht

1 Reactie

Arie

Mooi concept en terechte winnaar. Het doet mij denken aan Scalys dat helemaal van Nederlandse bodem is. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/18/de-strijd-om-het-veilige-slimme-huis-a3650916

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond