-

Start-up Circularise: Traceerbare supply chains for een circulaire economie

Start-up Circularise brengt recyclingketens in kaart en voorkomt zo dat goederen op de stortplaats belanden door ontbrekende informatie.  Zes vragen aan Jordi de Vos, mede-oprichter van Circularise.

Wat is jouw rol en wat doet Circularise?

“Ik ben een van de mede-oprichters van Circularise. Met een klein team hebben we als missie het overwinnen van grote uitdagingen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd op het gebied van circulaire economie, milieuvervuiling en koolstofemissies. We zorgen ervoor dat producten, materialen en de processen die ze hebben doorlopen, zelfs in de meest complexe toeleveringsketens kunnen worden getraceerd. Hiermee willen we het potentieel van een circulaire economie ontsluiten en de acceptatie ervan wereldwijd stimuleren.”

Waar zie je de belangrijkste toepassing?

“Na een bezoek aan een aantal recyclers in Nederland zijn we in 2016 begonnen met Circularise. Daarvoor wist ik niet dat, ondanks dat veel producten naar recyclingfabrieken worden gestuurd, veel ervan nog steeds op stortplaatsen belanden. De reden is simpel: recyclers weten niet wat er in al deze producten zit. Welke materialen zijn gebruikt? Zijn ze gevaarlijk? Al deze vragen bleven onbeantwoord en daarom zijn we begonnen met Circularise – om de informatiebrug te worden voor een circulaire economie.

Recycling is echter niet waar we ons eerste commerciële succes hebben gevonden. Dat was eigenlijk met de grondstoffenleveranciers in de chemiesector. Vooral in kunststoffen.We waren in staat om materialen te digitaliseren en ze te traceren in de toeleveringsketens. De tweede stap was het vinden van een merk dat hun producten getraceerd wilde hebben. Porsche was de eerste die deze uitdaging aanging. Nu zijn we op zoek naar uitbreiding naar andere industrieën zoals verpakkingen, constructie, elektronica, apparaten en andere. We willen merken in enkele van de meest vervuilende sectoren helpen om het beter te doen.” 

Wat is de impact van jullie bedrijf?

“Tegenwoordig wordt de race naar duurzaamheid afgeremd door zorgen over vertrouwen, privacy en betrouwbaarheid, aangezien de beschikbare materiële gegevens vaak niet toegankelijk, eigendomsrechtelijk of onvolledig zijn. Om dit probleem aan te pakken hebben we een openbare, op blockchain gebaseerd,e software-as-a-service (SAAS)-oplossing ontwikkeld om end-to-end traceerbaarheid van de toeleveringsketen mogelijk te maken en entiteiten in de toeleveringsketen te helpen gevoelige gegevens te delen zonder de privacy en vertrouwelijkheid in gevaar te brengen. Wij zijn van mening dat het digitaliseren van activa zoals grondstoffen, afval en gerecyclede materialen het potentieel heeft om recycling te stimuleren, het gebruik van hulpbronnen te verbeteren, nieuwe markten voor secundaire grondstoffen te openen en de overgang naar een circulaire economie te bevorderen.” 

Waar staan jullie nu?

“Circularise is nu 5 jaar in de maak. Het heeft even geduurd, maar alle industrieën worden wakker en zien in dat transparantie en traceerbaarheid een van de belangrijkste drijfveren achter een circulaire economie zullen zijn. En wij zijn er om ze te helpen. Vorig jaar kregen we een subsidie ​​van de Europese Commissie. Dit jaar hebben we het team meer dan verdubbeld van 6 naar 14 mensen en onze omzet bijna verdrievoudigd. Volgend jaar schalen we dit nog verder op. Momenteel zijn we op zoek naar mensen die aansluiten bij onze missie om zich bij ons aan te sluiten als teamgenoten en investeerders. We hebben een bewezen staat van dienst in het werken met bedrijven zoals BASF, Borealis, Covestro, Domo Chemicals, Stanley Black & Decker, Arcelik, Porsche en een aantal van hun Tier 1-2-leveranciers in een betaalde pilotomgeving.” 

Wie heeft er in Circularise geïnvesteerd en wat voor investeerders zoeken jullie?

“We hebben veel subsidies direct en indirect van de Europese Commissie gekregen. We hebben ook Angels die vanaf het begin in ons geloofden. We zijn vlak bij een grote ronde. Met de tractie die we nu hebben, willen we uitbreiden naar andere soorten materialen en merken uit een aantal verschillende branches aan ons netwerk toevoegen.Om ervoor te zorgen dat we hiervoor de juiste partners hebben, zoeken we een gezonde mix tussen Corporate Venture Capital en “traditionele” VC’s die aansluiten bij onze visie.” 

Wat zou de ideale match voor investeerders zijn?

“We hebben eigenlijk twee ideale matches: ten eerste Corporate VC’s die zowel financiering kunnen bieden als projecten om onze technologie uit te rollen in toeleveringsketens waar we momenteel niet actief in zijn. En ten tweede VC’s die focus hebben op impact, duurzaamheid, digitale transformatie (B2B) en/of supply chain. Bonuspunten voor degenen die meerdere vakjes aanvinken!” 

* In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende start-ups en early-stage investeerders. Hier vind je meer informatie over Circularise voor investeerders. Circularise is verbonden aan Yes!Delft.

Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.

 

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond