-

Startup Omniwind: verticale turbines voor windenergie op kleine(re) schaal

Een gesprek met Pranav Tetali van Omniwind, een bedrijf dat met zijn verticale-as-windturbine duurzame windenergie naar stedelijke en landelijke gebieden wil brengen.

Windenergie speelt samen met zonne-energie een belangrijke rol in de energietransitie, maar hoge windturbines op land stuiten vaak op bezwaren van omwonenden. Startup Omniwind geeft aan windenergie – letterlijk – een andere richting.

Hoe ben je met Omniwind begonnen?

“Ik heb technische studies gevolgd en daarna in de olie- en gasindustrie gewerkt. Na een paar jaar besloot ik dat dit niet de toekomst was en wilde ik verder studeren in iets dat beter was voor het milieu. Zeven jaar geleden heb ik een MBA gedaan in Nederland en besloot ik me te richten op hernieuwbare energie. Als onderdeel van mijn MBA heb ik stage gelopen in de offshore windsector en sindsdien ben ik betrokken geweest bij windenergie. Na mijn MBA heb ik gewerkt voor een bedrijf genaamd MPI Offshore in Breda. Van Oord, een Nederlands offshore windconstructiebedrijf, heeft dit bedrijf vervolgens overgenomen. Mijn baan bij MPI Offshore was mijn eerste baan in de windindustrie, en het mooie was dat mijn achtergrond me in staat stelde om het technische gedeelte gemakkelijk te begrijpen”

Hoe verliep vervolgens het pad richting een eigen bedrijf?

“Daarna ben ik in 2020 lid geworden van het HightechXL-programma om meer te leren over technologisch ondernemerschap. Dit was het begin van mijn ondernemersreis. In december 2020 zijn we samen met Kathy Vredeveldt en een andere klasgenoot, Ruby Hsiao, allemaal van de Tilburg University, gaan praten over het bedrijf en hebben we het bedrijf begin 2021 officieel geregistreerd.”

Jullie werken in een nogal technische sector: hoe werkt jullie product en hoe ben je erin geslaagd om de problemen die je tijdens je onderzoek tegenkwam te overwinnen?

“Het is een omhulde verticale-as-windturbine en wat er gebeurt is dat de wind wordt gekanaliseerd, de windsnelheid neemt toe richting de turbine en levert meer energie op. Dit wordt het Venturi-effect genoemd. De energieopbrengst van een windturbine is sterk afhankelijk van de beschikbare windsnelheden. Als we de windsnelheden met twee keer verhogen, neemt de energieopbrengst met acht keer toe.”

En het idee is dat dit wordt toegepast in stedelijke omgevingen?

“Ook in landelijke gebieden waar je geen toegang hebt tot grotere turbines. Bijvoorbeeld: in Assen kun je vanwege militaire redenen geen grote horizontale-as-turbines hebben. In bebouwde omgevingen zijn er esthetische en geluidsproblemen, ook kunnen de windrichtingen veranderen: daar is onze turbine meer geschikt. In stedelijke omgevingen is er een hoge mate van toepasbaarheid.”

Waar sta je op dit moment commercieel gezien?

“We hebben overeenkomsten met verkoopkanalen en twee intentieverklaringen: één met Green Infra in Hengelo, Enschede. Zij zijn actief in de verkoop van zonnepanelen en kleine turbines. Een andere is ELIX BV in Groningen, zij verkopen zonne-oplossingen of duurzame energieoplossingen voor B2B. We zijn van plan om via dergelijke distributeurs te verkopen, omdat zij toegang hebben tot een groot aantal klanten.”

Blijft dat in principe het enige verkoopkanaal?

“We zullen ook rechtstreeks verkopen. Ons eigen verkoopteam stelt ons in staat om nieuwe markten en niches te betreden. We zullen ons meer richten op de B2B-markt: energiecoöperaties en kleine bedrijven. De B2C-markt komt later aan bod. Scholen, universiteiten, ziekenhuizen en boerderijen zijn ook interessant. Soms krijgen we de gekste verzoeken uit exotische landen, wat ons ook aanmoedigt om internationaal uit te breiden.”

Is dat ook waarvoor je financiering zoekt?

“Tot nu toe hebben we 80.000 euro geïnvesteerd via subsidies, vrienden en familie. Hiermee konden we een werkend prototype maken en een klein technisch team samenstellen. Nu zijn we bezig met het werven van 500.000 euro om de volgende stap te zetten. De financiering zal ons helpen om ons product verder te ontwikkelen en een voltijd technisch team en een salesmanager aan te nemen. Distributeurs ontvangen vijftien tot twintig klantaanvragen per week, dus de vraag is hoog, maar het product is nog niet helemaal klaar.”

Welke technologische ontwikkeling is er nog nodig?

“Momenteel bestaat ons team uit zes personen en er komt nog iemand bij op het gebied van software. Het product heeft twee componenten, hardware en software, het beheer van de vraag van klanten (huishoudens) in combinatie met de productie van het apparaat. De softwarekant bevindt zich nog in een conceptuele fase. Wat betreft de hardware: simulaties zijn gedaan, we hebben bewijs van een toename in vermogensopbrengst, wat de belangrijkste onderscheidende factor is. We hebben een samenwerking met het energietransitiecentrum in Groningen waar we al onze tests kunnen uitvoeren. We gaan de turbine rond half juni verder testen.”

En daarmee hebben jullie dus echt wat nieuws ontwikkeld?

“We hebben vorig jaar ons octrooi aangevraagd, daarvoor hebben we veel analyses gedaan naar de nieuwigheid, en dit werd bevestigd, dus zijn we doorgegaan met de aanvraag. We hebben een betaalde pilot in Hengelo. De volgende stap is om die af te ronden en te ontdekken welke functies nog verfijnd moeten worden.”

Amin Amani  (links) en Pranav Tetali (rechts)

Kunnen jullie voldoen aan de eisen op het gebied van productie en product?

“Er zijn veel bedrijven die deze turbines leveren, maar wij willen voldoen aan de verwachtingen van klanten. We weten wat hun verwachtingen zijn. We hebben twee lokale partners, een in Eindhoven en een in Spanje. Het eerste prototype is ontwikkeld met Vadex Technologies: zij hebben de capaciteit om meer turbines te produceren. Maar voor grootschalige productie werken we samen met het grootste bedrijf ter wereld dat gespecialiseerd is in kleine windturbines. Ze zijn blij om ons te helpen bij de productie.”

Dus, in het kort, waar zijn jullie nu naar op zoek?

“We hebben een patent aangevraagd, en in de toekomst zullen we nog meer patenten aanvragen. We hebben in totaal 500.000 euro financiering nodig. We proberen 200.000 euro op te halen bij angel-investeerders. Het is verstandig om dit in kleine delen te doen, en we zijn ervan overtuigd dat we de resterende 300.000 euro via subsidies kunnen verkrijgen. We zijn op zoek naar investeerders met affiniteit voor energie en duurzaamheid, of die hebben geïnvesteerd in vergelijkbare ondernemingen en bereid zijn om ons in de vroege fase te ondersteunen.”

Over de auteur: Pieter Bas is Startup Relations Associate bij Fundsup.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond