-

Vanuit je bed beleggen met BUX

Nick Bortot is een van de mensen achter beleggingsbank Binck. In de dertien jaar dat hij daar werkte, ontdekte hij dat veel mensen actief willen zijn op de beurs, maar dat de drempel om te beginnen vaak te hoog is. Hij ontwikkelde daarom BUX, een app waarmee beleggen naar eigen zeggen supersimpel wordt. Het zoveelste financiële product of levert BUX echt bucks op?

84 procent van de BUX’ers heeft geen of heel weinig ervaring met beleggen. En dat zijn precies de mensen voor wie BUX bedoeld is. Die markt is volgens Nick vijf à zes keer groter dan de traditionele beleggingsmarkt.

Hoe zou je BUX omschrijven in een tweet?

“BUX maakt beleggen zeer toegankelijk. Het is leuk, spannend, bijna gratis, en bijzonder leerzaam. Wij zeggen voor de grap weleens: ‘BUX is the best fun you can have with your clothes on’.”

Wat is de toegevoegde waarde van BUX? Het is toch gewoon een beursspel?

“De pijnpunten van mensen om te beginnen met beleggen zaten wel redelijk in mijn hoofd geramd na dertien jaar Binck. En die heb ik opgelost. Ten eerste hebben we de complexiteit aangepakt. Mensen zijn bang voor moeilijke grafieken. Wij hebben een X en een Y die een kind nog begrijpt. Punt twee: bij regulier beleggen lopen de transactiekosten soms op tot wel tien euro per aankoop of verkoop van een aandeel. Bij ons begint het vanaf 35 cent. Als laatste: de meeste mensen beleggen omdat ze het spannend en leerzaam vinden, en niet zozeer om te verdienen. Die drie inzichten heb ik gebruikt voor BUX. Eigenlijk, en dit kon ik bij Binck nooit zeggen, is de beurs gewoon een mooie, grote game. En daar zijn wij verder op gaan borduren.“

“Toen ik dit bedrijf begon, zei ik ‘ik ga geen mensen uit de financiële wereld aannemen, want dan krijg je gewoon een nieuw afgezaagd financieel product. Nee, ik haal mensen uit de gamewereld binnen.’ Van de negentien man die bij BUX werken, komen er maar twee uit de financiële wereld. De CFO is een van hen, de ander ben ik. Verder hebben we onder meer mensen van TomTom en Hyves.”

Wat doen mensen uit de gamewereld bij BUX?

“Zij maken ons product nog leuker dan het eigenlijk al is. Binnen BUX kun je levels halen, je kunt battelen met je vrienden of onbekenden, en je kunt gratis spelen – met FunBUX. Het freemium-model is typisch iets uit de gamesector. Een andere verdienste van de spelontwikkelaars is dat je met BUX supersnel kunt beleggen. Probeer maar eens effectentransactie te doen bij een bank, dat is hartstikke ingewikkeld.”

Maar beleggen is toch afhankelijk van een heleboel verschillende variabelen. Is de app niet te simplistisch?

“Dat ligt eraan. Je kunt inderdaad analyseren tot je een ons weegt, maar er is niet aangetoond dat beursanalisten het beter doen dan de man in de straat. Ik haal hier graag het bekende voorbeeld aan van de beursaap met zijn mandje willekeurige aandelen en de bananen die hij gebruikt om zijn voorkeur kenbaar te maken.”

Maar je kunt mensen toch niet zomaar klakkeloos hun gang laten gaan?

“Inderdaad. Daarom schrijven we zelf constant korte artikelen over de beurs, want we vinden de bestaande beurscontent te saai, te lang en te onbegrijpelijk. Die artikelen zijn in de app te lezen. Daarnaast hebben we een chatfunctie waarmee je met andere gebruikers kunt praten, bijvoorbeeld over een sector of een bepaald bedrijf. Vooral onder de SeriousBUX’ers, dat zijn de mensen die met echt geld handelen, is dit populair. Overigens – wij zijn net uit de startblokken gekomen en we hebben nog waanzinnig veel dingen in de pijpleiding zitten om meer informatie te bieden dan we nu doen.”

En hoe zie je de toekomst van BUX? Wanneer wordt de stap naar het buitenland gemaakt?

“Wij zijn al sinds onze start in Engeland live en we halen inmiddels meer klanten binnen in Engeland dan in Nederland. Ons doel is om in beide landen flink tractie te maken, en zodra dat gelukt is, willen we een nieuwe financieringsronde ophalen. En dan willen we de rest van Europa in en het liefst ook buiten Europa. Met die investeringsronde willen we flink uitbreiden qua team, om onze artikelen in de app bijvoorbeeld in tien verschillende talen te kunnen aanbieden en om meer ontwikkelaars aan te trekken.”

Wat is het grootste obstakel dat je bent tegengekomen?

“Het grootste obstakel tot nu toe was het vinden van goede ontwikkelaars voor mobiel, die zijn heel erg schaars. Vier van de zes bij BUX komen uit het buitenland. In Engeland is programmeren gewoon een vak op school. Daar ben ik een grote voorstander van.”

Hoeveel mensen maken er nu per maand gebruik van BUX?

“We hebben nu meer dan vijftigduizend gebruikers en zo’n vijf procent van hen gebruikt SeriousBUX. Twee derde zit in Nederland, een derde in Engeland. Daar zijn we wat later op gang gekomen.”

Wat is je tip aan mensen die willen gaan ondernemen?

“Gewoon doen. Niet teveel nadenken. Doen.”

*) Dit is een artikel uit de reeks van de Accenture Innovation Awards.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond