Deel dit artikel
-

ACM onderzoekt acht websites wegens onjuiste prijzen

Twee derde van de Europese reissites laat niet de juiste prijzen zien. Dit blijkt uit een grootscheeps onderzoek door de Europese Commissie dat in oktober 2016 werd uitgevoerd. Het betreft acht websites die zich op Nederlandse consumenten richten.

De EC bekeek in totaal 352 vergelijkings- en boekingssites gericht op reizen. Op 235 sites bleek de getoonde prijs niet betrouwbaar te zijn. Er kwamen bijvoorbeeld toeslagen bij of het ging om een actietarief met beperkte beschikbaarheid.

In een derde van de gevallen was de aanvankelijke prijs niet wat de consument uiteindelijk zou moeten betalen. Bij 20 procent van de onderzochte websites werd met prijslokkertjes gewerkt die niet beschikbaar bleken te zijn. Bij een op de drie sites was het niet duidelijk hoe de totaalprijs werd berekend. En in een op de vier gevallen gaf de website niet duidelijk aan dat mededelingen over schaarste (“nog maar 2 kamers beschikbaar”) alleen golden voor de eigen site.

Verder constateerde de EC dat bij 23 procent de identiteit van de prijsvergelijker niet duidelijk was. Eenentwintig procent van de websites toonde recensies van consumenten op een onduidelijke of ontransparante manier. En 10,5 procent liet informatie achterwege die belangrijk was voor een goede vergelijking.

De sites die de fout in zijn gegaan, moeten de geconstateerde onregelmatigheden rechtzetten, aldus de Commissie. Nationale mededingingsautoriteiten zien daarop toe. In Nederland is dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die laat weten dat het om acht websites gaat die op de Nederlandse markt actief zijn. “Namen noemen we niet, omdat het onderzoek nog loopt,” aldus een woordvoerder.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond