Deel dit artikel
-

AdSense krijgt concurrentie van lijstjes

Concurreren met Google Adsense, maar dan anders. Dat wil Klaas Joosten, voormalig CTO van Zanox-M4N, met zijn site ZEEF.com. Geen advertenties, maar lijstjes moeten straks op webpagina’s van webbeheerders komen te staan. Lijstjes die koppelen naar affiliatiepartijen.

Wie voor het eerst om Zeef.com komt, haalt de schouders op. Een soort Startpagina, gewijd aan uiteenlopende onderwerpen. Zo heeft Justus Bijlsma een pagina met lijstjes (overwegend verwijzingen naar websites) over koffieleveranciers gemaakt. De zes beste koffieblogs, of de beste YouTube filmpjes. De sterk vereenvoudigde opmaak geeft al aan dat het niet zozeer consumenten zullen zijn die hier gaan grasduinen, al is er niets dat ze tegenhoudt.

Nee, de lijstjes moeten straks met een simpele code op gespecialiseerde webpagina’s komen te staan, in plaats van AdSense advertenties die Google geheel naar eigen inzicht vult. “Je ziet toch vaak dat er net geen match is”, zegt Joosten. Lijstjes over specifieke onderwerpen zijn wel interessant. ‘Wij willen weer terug naar de basis: mensen kennis laten delen.’

En daar begint ook gelijk de ‘magie’ van ZEEF.com. Die koppelt adverteerders aan lijsten. Drukken sitebezoekers op de link, dan worden ze naar de site van de adverteerder geleid. Het is kortom een vorm van zeer gerichte affiliatemarketing. “Sitebeheerders moeten nu zaak zelf op zoek naar affiliatepartners, en dat is een hoop gedoe. Bovendien zijn er zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet.”

Joosten (39) heeft enig recht van spreken, want in 1999 stond hij samen met zijn broer Thomas aan de basis van M4N, het affiliate marketing netwerk dat in 2011 samen ging met zanox. Joosten was met zijn team verantwoordelijk voor het technische platform. Dat team heeft hij begin 2013 meegenomen naar zijn nieuwe bedrijf.

De zogenoemde linkblocks – HTML code – waarmee sitebeheerders de lijstjes in hun pagina’s kunnen plakken zijn nu nog niet te vinden op de site. Die komen later. Gebruikers van ZEEF.com delen in de opbrengsten, zoals dat ook geldt voor beheerders van Startpagina, en ook sitebeheerders krijgen een deel. Joosten:”Wij zorgen voor de koppeling naar adverteerders. Gebruikers zijn echter volledig vrij om hun eigen content samen te stellen. Als die content veel gedeeld wordt, komen hun pagina’s ook vanzelf als eerste bovendrijven. De beste koffiespecialist staat zo altijd bovenaan.”

Joosten wil met ZEEF.com naar de VS. Hij zoekt 2 miljoen euro financiering om die stap te kunnen maken. “Je kunt geen technisch platform maken voor de Nederlandse markt alleen, dan krijg je de kosten er niet uit. Ik heb vijftien man voor mij werken.”

Deel dit bericht

12 Reacties

Arne

Erg leuk idee, en denk ook wel werkbaar. Ik ga er ook ff mee spelen. Zou leuk zijn dat ze de investeerders zover krijgen, zou dan wel internationaal een succes kunnen worden!

Stefan Smit

Dit klinkt een beetje teveel als een startpagina kloon. Persoonlijk geloof ik hier niet in. Het idee van de lijstjes plakken op een andere pagina klinkt wel wat beter, daar zit wellicht de kracht. Interessant.

Paul Haarman

Wilde even een kijkje nemen op de site, maar die bleek er (even) uit te liggen. Jammer, maar kan gebeuren. Het idee spreekt mij wel enorm aan. Ik denk dat dit een succes kan worden. Succes gewenst!

Robin Eggenkamp

Paul, inmiddels is ZEEF weer bereikbaar. Samen met het verkeer van Emerce hadden we helaas ook met verdacht verkeer vanuit Bulgarije te maken. We houden de boel in de gaten!

Philippe van Ooteghem

Mooi initiatief Klaas!! Ik wens je veel succes.

Tom van Halteren

Ik vind het een origineel concept en wellicht een opnieuw uitgevonden Startpagina model. Vergeet niet dat Startpagina nog steeds erg succesvol is qua revenue voor Sanoma.

Enige bedenking die ik zou hebben is hoe je kan concurreren met adsense als de revenue gedeeld wordt door 3 (Zeef/Site Owner/Zeef Beheerder) en zelfs als de affiliate inkomsten gedeeld zouden worden door 2, levert dit meer op voor een site owner dan Google adsense.

Uiteindelijk is de site owner de gene die bepaalt wat deze plaatst op zijn site.. adsense of zeef. En dat zal afhankelijk zijn van de gegenereerde omzet.

Rick Boerebach

In December starten we de eerste test campagnes voor de ZEEF embedded linkblocks (AdSense-achtige model van ZEEF) voor de zorgverzekeringen in NL. Interesse om hieraan mee te doen? Stuur een mailtje naar rick.boerebach [at] zeef.com

Wim

Leuke constructie en een alternatief voor de bestaande verdienmodellen.

Harm Jan Bosscher

Hopelijk gaat Google dit niet gaat zien als linkwheel van betaalde links. Worden de links in een iframe geserveerd?

Rick Boerebach

Hi Harm Jan,

De expert plaatst onafhankelijk links en zodra er op 1 van de links geklikt wordt en wij er een affiliate link achter kunnen vinden, sturen we de consument op de achtergrond naar de bestemmingspagina via een affiliate link. De affiliate link kan verschillen per klik op dezelfde link en is op de ZEEF pagina dus niet direct een ‘betaalde link’. Op dit moment, voor onze testcase, worden de blokjes met links inderdaad via een iframe geserveerd, maar in de toekomst willen we dit met JavaScript doen. Als je meer vragen hebt horen we dit graag!

Lisanne

@Rick: Ik kreeg een mail van zeef dat er geen pagina’s in het Nederlands mochten. Uit jouw reactie (‘In December starten we de eerste test campagnes voor de ZEEF embedded linkblocks (AdSense-achtige model van ZEEF) voor de zorgverzekeringen in NL. ‘) lees ik juist van wel. Kun je hier meer duidelijkheid over geven?

Rick Boerebach

Hi Lisanne,

Leuk om te horen dat je met een pagina op ZEEF bezig bent!

De activiteit rondom de zorgverzekeringen in December is voor ons een unieke kans om in korte tijd veel statistieken te krijgen voor ons model, vandaar dat we hiervoor een uitzondering maken. In eerste instantie is onze focus de Noord-Amerikaanse markt, maar aangezien er recentelijk veel exposure in Nederlandse media is geweest en er veel Nederlandse pagina’s aangemaakt worden, zijn we nu hard bezig om internationalisatie te implementeren. Wij verwachten dit in December af te hebben en zullen dan contact opnemen met alle Nederlandse pagina’s die in de wachtrij staan.

Ik hoop dat ik je vraag hiermee genoeg heb beantwoord. Zo niet, hoor ik het graag van je.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond