Deel dit artikel
-

Bitcoinfabriek Koinz Trading failliet

Zeker zestig gedupeerden van Koinz Trading, het Nederlandse bedrijf dat klanten zogenoemde Miners S9-machines had beloofd, zijn hun geld zo goed als zeker kwijt. Het bedrijf is woensdag door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Bij de politie zijn tientallen aangiften binnengekomen.

Hoewel klanten eigenlijk een zogenoemde bicoinfabriek kochten, een computer die cryptomunten via complexe rekensommen genereerde, verzorgde Koinz Trading het proces van het delven voor zijn klanten. Gebruikers kregen de computersystemen zelf niet te zien. De locatie van de loods waar de systemen stonden opgesteld bleef geheim.

De systemen waren niet goedkoop: 6100 euro per stuk plus een beheertarief van 23 euro per maand.

Het bedrijf beloofde aanvankelijk dat iedere maand 0,3 Bitcoin zou worden aangemaakt. Bij de toenmalige hoge koers van de digitale munt zou dat zo’n 3500 euro hebben opgeleverd, maar klanten zagen niets terug van hun investeringen. De uitbetalingen haperden al in september.

Gedupeerden vermoedden dat er sprake was van een piramidespel, waarbij met geld van klanten nieuwe systemen konden worden aangeschaft. Volgens advocaat Marco Kalmijn, die zestig gedupeerden bijstaat, zou er echter in totaal voor enkele miljoenen in de onderneming zijn geïnvesteerd. Het verdienmodel voor oprichter Barry van Mourik: Elke Bitcoin extra wilde hij in eigen zak steken.

Van Mourik meldde eerst dat er problemen waren met een server in China, ‘toen was hij opgelicht door een zakenpartner en vervolgens moest hij met spoed oogoperaties ondergaan.’ Enkele klanten hebben de computers opgeëist, maar die kwamen niet. Het gerucht gaat dat Van Mourik de computers van zijn cliënten aan het verkopen was om zijn schulden te voldoen.

Waarom klanten zoveel vertrouwen hebben gesteld in een volstrekt onbekend bedrijf is een raadsel. Oprichter Barry van Mourik is een voormalige autohandelaar, die zonder al te veel ervaring in de bitcoins is gestapt, en ook al eens persoonlijk failliet is verklaard. Zelfs toen er al volop problemen waren, verschenen er weinig kritische stukken in de kranten. ‘Zelf geld maken, het klinkt als alchemie,’ schreef de Volkskrant nog in november.

In hoeverre de dalende koersen van cryptomunten van de laatste weken hebben bijgedragen aan het faillissement is niet duidelijk. Met het delven van cryptomunten zijn enorme kosten gemoeid door het extreme stroomverbruik. Overigens is de Bitcoin deze week eindelijk weer aan een opmars begonnen: vanochtend stond de munt net boven de 10.000 dollar.

Deel dit bericht

3 Reacties

Wouter Hol

Het ligt voor de hand dat er nooit sprake is geweest van het minen van cryptocurrency door Koinz Trading.

Koinz Tranding vermeldde namelijk op haar site zaken die de natuurwet van computers overtreden. Ze claimden dat als je meer rigs kocht bij hen, dat het rendement per rig dan groter werd. Dat zou komen omdat ze de rigs aan elkaar zouden koppelen. Voor zo ver de site nog online blijft, is/werd dat hier gemeld: https://www.koinztrading.nl/bitcoin-mining/

Echter is het rendement vergroten door computers aan elkaar te koppelen schier onmogelijk. Een computer wordt niet op magische wijze sneller als je hem koppelt met een andere computer. Een leek zou daar misschien intrappen, maar iedereen met een beetje technische kennis zou dat broodje aap van Koinz Trading zo moeten herkennen.

Het is overduidelijk een ponzischema wat er bij Koinz Trading bedreven werd. Er zijn nooit rigs aangekocht en de ‘klanten’ werden uitbetaald met geld van nieuwe ‘klanten’.

Kes van Ommen - AdWolves

@Wouter Hol

Het rendement per rig kan ook stijgen door andere factoren dan de rekensnelheid. Bijvoorbeeld dalende beheerkosten per rig als er meerdere rigs worden afgenomen. Onderaan de streep is het rendement dan ook hoger…

Wouter Hol

De beheerkosten die Koinz Trading rekende waren 23 euro per maand per rig, dus het is niet zo dat de kosten van het beheer bij de aanschaf prijs in zaten, laat staan dat de stijging van het rendement daarvandaan zou komen. Los daarvan valt er aan een mining rig eigenlijk niets te beheren. Je zet hem aan en hij doet het. Je hoeft ze niet elke dag te voeren of te aaien..

Per extra rig zou het totale rendement 10% stijgen. Het is onmogelijk om die extreme verhoging in rendement op een logische manier te verklaren, anders dan dat het een ponzischema is. Alleen de leek en diegene verblind door eurotekens in z’n ogen geloofde dat Koinz Trading echt mining rigs had.

Voor diegene die nog steeds denkt dat zoiets echt kan; Draai het verhaal eens om. De rechter heeft Koinz Trading al tijden terug veroordeeld tot het ‘teruggeven’ van de rigs. Daarmee zouden alle problemen opgelost zijn. Toch heeft niemand van de gedupeerden ooit zijn of haar rig gezien. Rara hoe kan dat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond