Deel dit artikel
-

Conservatieve ‘Twitters’ hebben het financieel lastig

Donald Trump heeft in het verleden al vaker geïnformeerd naar alternatieve sociale platforms om zijn boodschappen te verkondigen, maar heeft het advies om over te stappen naar Parler in de wind geslagen.

‘Donald Trump koopt Gab,’ zo luidde afgelopen weekend het gerucht over sociale platform dat 10.000 nieuwe gebruikers per uur mocht verwelkomen nadat de president vrijdagnacht van Twitter was gegooid. Er is zowaar een account met de naam @realdonaldtrump, maar dat hebben gebruikers alvast voor hem gereserveerd.

Trump had 88,3 miljoen volgers op Twitter, 33 miljoen volgers op Facebook en 24,6 miljoen op Instagram. Op geen van deze platforms kan Trump momenteel onder eigen naam publiceren.

‘Als Trump eenzelfde bereik had willen creëren via betaalde media zou hij 2,1 miljoen dollar per maand moeten uitgeven,’ vertelde Lena Young van influencer marketing agentschap Klear, aan de L.A. Times.

Aan conservatieve ‘free speech’ platforms is bepaald geen gebrek: Parler, MeWe, Rumble en DLive genieten sinds de presidentsverkiezingen volop belangstelling. Maar ze hebben bij lange na niet het bereik van een Facebook of Twitter.

Gab en Parler, met als prominente bloggers Sean Hannity van Fox News en Phil Robertson van Duck Dynasty, doen qua gebruik nog het meest denken aan Twitter en Facebook. Het probleem is dat om grote groepen gebruikers te faciliteren er geld verdiend moet worden.

Gab moet het vooral hebben van donaties en premiumabonnementen, maar betaaldiensten als PayPal en Stripe werken niet mee. De apps zijn al sinds 2017 niet meer beschikbaar via de officiële appwinkels.

Parler wordt gesteund door particuliere investeerders, maar heeft geen inkomsten. Plannen om adverteerders toe te laten waren nog altijd niet gerealiseerd. Veel adverteerders willen bovendien niet geassocieerd worden met omstreden ideeën.

Sinds vrijdag is de app ook niet meer verkrijgbaar voor Android smartphones en Apple iPhones. Maandag verdween dienst van de radar omdat ook hostingbedrijf Amazon het bedrijf heeft laten vallen. Parler is een rechtszaak gestart wegens ‘machtsmisbruik’.

Maar ook als Parler weer in de lucht is, zijn de problemen nog niet voorbij. Zolang ze nog klein waren, hadden deze platforms niet zoveel te vrezen. Maar een ‘Twitter voor complotdenkers’ van enige omvang zonder veel moderatie loopt nu eenmaal het risico betrokken te worden bij kostbare juridische procedures, waarvoor investeerders niet graag de portemonnee willen trekken.

Uiteraard hopen de alternatieve Twitters dat Trump hun platform als megafoon gaat gebruiken. De kans dat Trump alsnog overstapt naar een platform waarover hij zelf niet de controle heeft is echter niet erg groot. Een eigen platform lijkt meer voor de hand te liggen. Amerikaanse media hebben de naam al bedacht: Trumpnet.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond