Deel dit artikel
-

Dubieuze gokklanten inzet van ernstig conflict bij betaaldienstverlener Buckaroo

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft betaaldienstverlener Buckaroo het afgelopen jaar flink onder druk gezet vanwege dubieuze contacten in de gokwereld. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd vonnis van de Rechtbank Midden-Nederland. Het leidde zelfs tot een ernstig conflict tussen bestuurders en de Raad van Commissarissen.

Buckaroo is sinds 2005 leverancier van betaaloplossingen in Nederland, gespecialiseerd in online betalingen voor webwinkeliers. Het bedrijf heeft zo’n 4500 klanten en een kleine 200 partners. Zo behoren onder andere Staatsloterij, Pathé Theaters, Ziggo, Miss Etam, Centraal Justitieel Incasso Bureau, WoningNet, RTL Nederland en Vanilia tot de klantenkring van Buckaroo. Sinds januari 2012 is het bedrijf in Zweedse handen. Intrum Justitia Groep nam toen alle aandelen over.

Buckaroo is gehouden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft) en moet dan ook beschikken over een vergunning van De Nederlandse Bank (DNB). Zo gelden voor Buckaroo specifieke vereisten op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). Buckaroo moet bijvoorbeeld nagaan wie de uiteindelijke belanghebbende eigenaar, ultimate beneficial owner (UBO), van de klant is.

Maart 2012 heeft DNB Buckaroo al op de vingers getikt, zo blijkt uit het vonnis van de rechtbank Midden Nederland. De betaaldienstverlener zou nog niet in voldoende mate hebben voldaan aan de wetgeving. In oktober 2013 werd door de Raad van Commissarissen en de bestuurders vastgesteld dat de noodzakelijke informatie over 26 klanten klanten ontbrak. Men sprak af dat die 31 december 2013 verzameld moest zijn, en anders de overeenkomst met deze klanten zou worden beëindigd.

Er waren name twijfels te zijn over Pay and Play, een bedrijf dat betalingen voor goksites verzorgt. Onder meer wilde men achterhalen of Pay and Play zelf over een gokvergunning beschikte. De contacten met de gokwereld leidden zelfs tot twee invallen van de politie en de Kansspelautoriteit bij Buckaroo. Een van de bestuurders werd drie dagen voor verhoor vastgehouden, en bleef verdacht van witwassen, fiscale fraude, illegaal gokken en lidmaatschap van een criminele organisatie. Intrum Justitia schorste hem per 19 december 2013.

De CIO van Buckaroo mocht zijn plaats innemen, maar DNB ging met zijn benoeming niet akkoord. Niettemin kreeg deze bestuurder de opdracht om Buckaroo ‘DNB compliant’ te maken. Zijn salaris werd flink verhoogd.

De voormalige CIO zou vervolgens naar eigen zeggen tussen twee vuren zijn geraakt. De Raad van Commissarissen zou sterk geadviseerd hebben om de relatie met de gokbedrijven te beëindigen en klanten in de goksector niet langer te accepteren, maar de bestuurders volgden dat advies niet op, mogelijk omdat men niet graag afscheid nam van deze (goed betalende) klanten.

In januari 2014 wendde de voormalige CIO zich tot adviseur Nauta Dutilh. Die schetste in een e-mail het wettelijk kader van de Wft en de Wwft en adviseerde ten aanzien van Pay and Play om afscheid van deze klant te nemen. Het advies kwam niet meer ter sprake op de vergadering met de Raad van Commissarissen en de bestuurders in Stockholm. Dat werd de oud-CIO naderhand flink kwalijk genomen. De man werd op non-actief gesteld onder aanbieding van een beëindigingsvoorstel. Twee andere statutaire bestuurders werden ‘wegens fraude en belangenverstrengeling’ (het vonnis geeft geen toelichting) in mei van dit jaar op staande voet ontslagen. DNB zou zelfs op dit ontslag hebben aangedrongen, beweerde een van de commissarissen in een e-mail die de rechter onder ogen kreeg.

De RvC van Buckaroo zegt dat de bestuurder twee gezichten heeft laten zien. Enerzijds ging hij akkoord met zijn nieuwe positie en onderschreef hij het belang om Buckaroo compliant maken, anderzijds draaide hij de RvC de rug toe, mogelijk ook uit (financieel) eigenbelang.

De man ging niet akkoord met het ontslag en stapte naar de rechter. Dat van klanten geen afscheid werd genomen, kwam volgens hem omdat er geen specifieke verdenkingen van witwassen waren, het risico van sancties erg laag was en concurrenten ook met dergelijke klanten werkten. Het onzorgvuldig beëindigen van overeenkomsten kan verder tot aansprakelijkheden leiden.

De rechtbank stelt evenwel vast dat de man onvoldoende activiteiten heeft ontplooid, en hij zich achter de weigering van de bestuurders heeft geschaard. Zijn contract wordt daarom per vandaag (15 augustus) ontbonden. Het vonnis vermeldt niet of Buckaroo de gokklanten inmiddels heeft afgestoten.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond