Duits e-commerce krimpt 20 procent

De online verkoop van producten is in Duitsland met twintig procent gedaald. De verkoop van digitale diensten kromp ten opzichte van maart 2019 met 77 procent, aldus nieuwe cijfers van belangenorganisatie Bevh.
Door de uitbraak van het coronavirus wenden consumenten zich in groten getale tot internet voor hun noodzakelijke boodschappen. Maar de nieuwe Duitse cijfers laten zien dat men verder de hand behoorlijk op de knip houdt. De vraag naar luxe artikelen is met tientallen procenten gedaald.
Gekeken naar de cijfers van het eerste kwartaal is de klap nog niet goed zichtbaar. De Duitse variant op Thuiswinkel.org meldt dat de omzet tussen begin januari en eind maart nog met 1,5 procent steeg. Nadere bestudering van de getallen laat echter zien dat die kleine plus volledig op het konto staat van januari en februari. In maart storten de omzetcijfers in.
De omzet in Schoenen en Kleding dalen met eenderde, Make-up en Horloge met de helft, Woning- en Kantoorinrichting met rond de dertig procent.
De grootste winnaars zijn, niet verrassend, producten in categorieën als Drogisterij, Medicijnen en Voedsel.
De handelswaarde van Duits e-commerce bedroeg in 2019 94 miljard euro. Het merendeel daarvan vloeit voort uit handel in producten (73 miljard euro), de rest (21 miljard) bestaat uit digitale diensten maar ook telefonische en catalogusverkopen.
Hoe het er in Nederland met e-commerce voorstaat, valt nog niet nauwkeurig te zeggen. Thuiswinkel.org rapporteert geen kwartaal-, maar halfjaarcijfers. De eerste indicatie van de omvang van de omzetdaling in de detailhandel, en daarmee deels internet, komt op 14 mei naar voren. Dan publiceert het CBS kerncijfers over de maand maart.
Duits e-commerce is anders dan in Nederland omdat men er nog verhoudingsgewijs vaak in fysieke winkels koopt. Het online landschap wordt gedomineerd door enkele grote platformen: Amazon, OTTO, eBay en Zalando. In Nederland is dat minder het geval en bestaat de top uit een mix van platformen, pure players en partijen met fundamenten in de offline wereld.
Foto: picturepest (cc)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
bert
Hand op de knip is bijna niet te voorkomen. Merk het zelf ook. Geld komt harder binnen dan je het normaal weg krijgt (hier beide cruciaal beroep), daar helpt eenmalige printeraankoop echt nier bij. Die ik overigens bewust fysiek heb gedaan. Onze meivakantie was nog niet betaald, dat geld blijft nu liggen, zomervakantie mogelijk idem, we geven amper nog geld uit aan kleding, horeca helemaal niks behalve zak friet af en toe. Laat staan als je in een sector zit waar je de hand op de knip móet houden, die mensen trekken webomzet nog harder omlaag.
Sneeuwkettingen4u - Sneeuwkettingen4u
Kleine zelfstandige webwinkeliers vallen volledig buiten de boot als het gaat om de TOGS-regeling. Dit omdat ondernemers met een SBI code 479xxx niet op de lijst staan. Dit terwijl ook online een enorme teruggang waar te nemen is in de online verkoop.
Zelf verkoop ik o.a. sneeuwkettingen. Als gevolg van het uitreisverbod is onze omzet verdampt na de corona maatregelen en hebben wij een toename van een factor 4 mogen ervaren bij onze webshop in sneeuwkettingen in de periode februari en maart.
Hier is dus helemaal niets aan te doen. Alleen maar omdat er iemand ergens heeft besloten om een hele sector uit te sluiten voor compensatie.
Stefan Rooijakkers - SDIM
Ik kan mij bijna niet voorstellen dat bepaalde categorieën goederen die het in Nederland extra goed doen nu in Duitsland blijven liggen. Als ik cijfers naloop van een aantal opdrachtgevers van ons die in DE actief zijn, constateer ik vrij grote afwijkingen van deze gemiddelden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, extreem grote spelers als Amazon hebben leveringsproblemen, maar dat zou ondernemers die hier niet van afhankelijk zijn, niet altijd moeten schaden.
Een voorbeeld is dat categorie speelgoed 15,8% gekrompen is online volgens dit onderzoek. Dit lijkt mij onwaarschijnlijk. In Duitsland is een flinke groei (https://trends.google.nl/trends/explore?geo=DE&q=Spielzeug) in zoekvolumes. Volumes gelijk aan de periode voor kerst. Uiteraard heb je meer zoektermen nodig om de volumes significant te maken, maar dit lijkt me toch wel een redelijk voorbeeld.
Verkoop in bloemen 27 procent gedaald lijkt me ook onrealistisch. In Nederland gaat deze branche door het dak (https://www.businessinsider.nl/topbloemen-fleurop-bloomon-coronacrisis/) en ik zie in Duitsland de zoekvolumes toenemen op bijna alle termen. Voorbeeld: https://trends.google.nl/trends/explore?geo=DE&q=blumen%20online%20shop. Ik kan mij niet voorstellen dat het conversiepercentage zo flink is afgenomen in de branche dat dit zorgt voor een daling in ecommerce omzet.
Uiteraard leef ik erg mee met de bedrijven getroffen door de coronacrisis. Een lichtpuntje: in veel branches zie ik na twee weken het zoekvolume weer omhoog gaan.
Ik ben benieuwd naar wat je van mijn artikel vindt over de NL markt: https://www.emerce.nl/achtergrond/crisis-website-statistieken-wat-zeggen-de-cijfers
En bekijk ook eens deze cijfers waar 7% groei in de Duitse ecommerce wordt geconstateerd: https://insights.afterpay.nl/german-lockdown-boosts-e-commerce-purchases-7-fastest-delivery-time-will-become-more-important-than-ever.html.