Deel dit artikel
-

Eerste sociale robot voor in de huiskamer

Voormalige werknemers van Apple en spraaktechnologiebedrijf Nuance halen geld op voor wat de eerste echte huisrobot moet gaan worden. Jibo leest verhaaltjes voor aan kinderen, maakt familiefoto’s, en kan ook het licht doven.

De crowdfundingcampagne voor Jibo van Indiegogo is gisteren van start gegaan, samen met een ware publiciteitsgolf. Vandaag is al zo’n 336.000 dollar binnen.

Jibo, draaiend op een reguliere ARM-processor, heeft bepaald niet de uiterlijke kenmerken van een robot, maar kan wel over drie assen bewegen en dus op een muziekje een dansje maken. Een camera kan familiefoto’s of video’s maken en er zit een aanraaksensor op zijn hoofd. Fardad Faridi ontwikkelde de beweging van de robot.

Het twintig man tellende bedrijf wordt geleid door Cynthia Breazeal, hoofd van de Personal Robots Group aan het MIT Media Lab in Boston. Zij benadrukt dat Jibo niet is bedoeld om menselijke relaties te vervangen, al sluit ze niet uit dat de robot meer mogelijkheden krijgt.

De robot moet eind 2015 verschijnen voor vijfhonderd dollar, ongeveer de prijs van een iPad. Ontwikkelaars betalen 599 dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond