Deel dit artikel
-

Flink deel websites zet technieken in voor detectie adblockers

Zeker een derde van de 10.000 populairste websites hebben maatregelen genomen om adblockers te detecteren. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van University of Iowa en UC Riverside. Eerdere schattingen waren flink lager.

Voorheen dacht men dat ongeveer 1 tot 5 procent van de sites technieken gebruikten voor het ontdekken van adblockers. 38,2 procent van de top 1000 sites die door Alexa worden gemeten zetten echter dit soort technieken in (pdf).

In de meeste gevallen wordt zogeheten aascontent aangeboden, vaak met tags die suggereren dat advertenties op de site staan. Meestal kunnen de sitebeheerders daaruit afleiden welk type adblocker aanwezig is.

Het wil overigens niet zeggen dat sites ook daadwerkelijk actie ondernemen tegen adblockers, bijvoorbeeld door bepaalde content niet te tonen of door bezoekers te vragen om de adblocker uit te zetten. Of dit soort sites de kat uit de boom wil kijken en later alsnog maatregelen wil nemen is niet bekend.

Volgens de onderzoekers zijn de technieken om adblockers te omzeilen steeds beter geworden. Zo lukt het adblockers vrijwel niet meer om meldingen van uitgevers weg te drukken, wat niet bijdraagt aan een positieve gebruikerservaring.

Volgens schattingen heeft 11 procent van de internetgebruikers wereldwijd een adblocker geïnstalleerd, vaak in de vorm van een browserextentie. In de VS ligt het percentage fors hoger, zo’n 18 procent.

De onderzoekers verwachten zelf een blijvende technologische strijd tussen adblockers en anti-adblockers, al lijkt de advertentie-industrie zich steeds meer te willen schikken naar de Coalition for Betters Ads, een internationaal initiatief om de meest storende internetreclames van de markt te weren. Deze bedrijvengroep kwam tot stand in response op de snelle toename van het gebruik van adblockers.

Een belangrijke stap hierin zet Google, die vanaf februari zijn gevreesde adblocker in Chrome activeert. Vanaf dat moment worden alle advertenties tegengehouden die niet voldoen aan de criteria van de Coalition for Better Ads.

Google kondigde de adblocker al aan in juni. Sindsdien heeft het bedrijf ook tools ter beschikking gesteld om advertenties te beoordelen.

Deel dit bericht

6 Reacties

Bart Zoetmulder - Tweakers

Waarom de gevreesde adblocker van Google? We zouden hier heel erg blij mee moeten zijn als industrie. Onderzoek heeft aangetoond dat de ads die vanaf dat moment geblokkeerd gaan worden als bovenmatig irritant worden gezien en afbreuk doen aan de user experience van een platform. Welke site owner wil dat nou?

Tweakers is al meer dan 2 jaar volledig over naar een user friendly display beleid en daarmee voldoen we al jaren aan LEAN van IAB en de regels van de coalition for better ads. De voornemens van Google hebben dus ook geen impact op onze display strategie. Sinds de verscherping van ons beleid hebben we yoy >30% groei in omzet gerealiseerd, het heeft ons m.a.w. ook geen windeieren gelegd.

Wim

Nu nog een blocker voor al die “wij gebruiken cookies” popups.

Wendy

@Bart – Tweakers
Nu nog wat doen aan die vervelende trackers van jullie waaronder van het zeer agressieve bedrijf Krux Digital die ronduit het schijt heeft aan privegegevens van bezoekers.

Bart Zoetmulder - Tweakers

Tracking heeft zeker onze aandacht. Maar ik deel je mening over Krux niet. In ons geval gebruiken we Krux voor interne data voor het Persgroep netwerk, we verkopen het niet en stellen het niet beschikbaar voor derden. Daarbij hebben we Krux tracking niet aanstaan bij onze core bezoeker (geregistreerde gebruiker).

Inside_Hillywood

[Reactie verwijderd. Schelden niet toegestaan volgens de huisregels]

Opmerking: Wie wil reageren op een item en serieus iets wil bijdragen, wordt uitgenodigd om met feiten te komen of een duidelijk onderbouwde mening te geven. Dat stellen we op prijs. Uit discussies waarbij het spel op de bal is, hoe fel soms ook, komen niet zelden goede en nieuwe inzichten naar boven. Dat is van waarde, van toegevoegde waarde. Daar willen we het platform voor zijn.

Anoniem reageren, overschreeuwen of kwetsen draagt niets bij aan welke discussie ook. Gelieve dat niet hier te doen.

-Erwin Boogert, redactie Emerce

Tom van Es

Mijn nieuwe inzicht is dat mensen die met tracking data geld verdienen, mensenrechtencriminelen zijn. Want zelf als ik NIET wil dat U mijn gegevens verwerkt doet U dit toch. Ook al stuur ik een mail naar U dat ik wil dat U mijn data wist, omdat ik niet getracked wilt worden, doet U dit toch niet.

U steelt daarmee als mens/website mijn kans om mijn gegevens zelf te verkopen. Jullie als Emerce stelen deze data van mij voor eigen geldelijk gewin. Waar of niet? Hierdoor vermaken jullie al jullie gebruikers tot digitale slaven. Waar of niet?

Ik beschouw alle data die ik genereer als mijn eigendom. Dan bent U toch op dit moment terwijl ik deze commentaar ben, mijn mensenrechten aan het breken, bestelen, uitbuiten en aan het exploiteren? De laatste keer dat ik de wet las is dit strafbaar….

Verberg U ook niet achter ABP, dat is een keuringsinstelling, zij controleren alleen of jullie systeem/proces veilig is. Het feit blijft dat jullie 24/7 mensenrechten schenden.

Maar beste Erwin, ik ben vrijdag bij mijn advocaat geweest en ik ga een zaak beginnen tegen de ACM, wegens facilitering van een mensenrechten schendend verdienmodel. Ik ga dus proberen het verdienmodel met trackingdata in Nederland illegaal te laten verklaren, omdat het ACM zijn zorgplicht naar de burgers verzaakt heeft, door dit verdienmodel toe te staan, zonder expliciete opt-ins. Ik zal desnoods tot de Europese rechter doorgaan, omdat dit verdienmodel in heel Europa verboden te krijgen. Ik zal een creditsysteem aandragen als alternatief en dat jullie advertentieindustrie bewust gelobbied hebben voor mensenrechtenschendingen voor jullie geldelijk gewin. Ik heb hier ook bewijs van, zoals mails naar pers, politici etc. Ik heb inmiddels in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk medestanders gevonden die daar hetzelfde gaan doen.

Dus Erwin dit wel degelijk een discussie, een discussie over jullie voortbestaan als industrie en jullie mensenrechtenschendingen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond