Deel dit artikel
-

Groeiend verzet tegen Big Brother-tools voor corona

Privacyvoorvechters maken zich zorgen over een app waarmee inwoners van Bellevue, Washington (bij Seattle) aan de politie kunnen melden waar zich groepen burgers bevinden. Net als in andere Amerikaanse staten worden burgers geacht in huis te blijven om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Net als in Nederland geldt in Washington een samenscholingsverbod.

De politie van Bellevue krijgt veel telefonische meldingen van burgers over overtredingen van het verbod. Omdat men de lijnen open wil houden voor noodoproepen, kunnen overtredingen voortaan in een app worden gemeld. De groepen burgers verschijnen dan, weliswaar anoniem, op een kaart. De politie kan deze groepen vervolgens op hun gedrag aanspreken.

Maar privacyvoorvechters als Jennifer Lee (ACLU) zijn bang dat de tool ook na de coronacrisis zal worden ingezet voor uiteenlopende doeleinden. Dergelijke Big Brother-achtige middelen kunnen een repressieve sfeer creëren die de vrijheid van meningsuiting kan inperken, vindt ook de Electronic Frontier Foundation.

De Amerikaanse regering gebruikt sinds kort locatiedata van smartphones om de verspreiding van COVID-19 te traceren, nadat China, Zuid Korea en Singapore daar succes mee hadden geboekt.

Ook de Europese Commissie kijkt naar de mogelijkheid om de verspreiding van het coronavirus in Europa aan de hand van telefoongegevens in kaart te brengen. Daartoe zal men mobiele metadata moeten verzamelen om patronen te kunnen analyseren. Onder andere in Italië, Duitsland en Oostenrijk delen telecomaanbieders sinds kort gebruikersgegevens met gezondheidsinstanties, maar de Tweede Kamer lijkt daar voor Nederland niets voor te voelen.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

Blockchainkiller

Ook hier in Nederland gaan zulke geluiden de ronde; een ziekte is geen excuses om een totalitair regime in te stellen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond