Deel dit artikel
-

ICT-Pact: ‘Grote stap naar circulaire smartphones en laptops’

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft maandag het internationale Circular and Fair ICT-Pact ondertekend. Nederland is initiatiefnemer van het pact en België is medetrekker.

Met het ICT-Pact kunnen inkopers laten zien dat er vraag is naar circulaire ICT-producten. Dat stimuleert producenten om die aanpassingen daadwerkelijk te maken. Zo versnellen we samen de ontwikkeling naar duurzame laptops en smartphones.

De ondertekenaars zeggen toe dat ze de ICT-producten op vergelijkbare manier duurzaam gaan inkopen. Enerzijds gaan ze kennis uitwisselen over duurzaam en eerlijk inkopen, anderzijds gaan ze hun gezamenlijke inkoopmacht gebruiken in het gesprek met de producenten.

iPhones worden gemiddeld maar 18 maanden gebruikt, terwijl er veel zeldzame grondstoffen in zitten. De productie van laptops en smartphones kent veel uitdagingen, op energie- en grondstoffenverbruik maar ook op arbeidsrechten. De sector zorgt voor meer dan 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en producten hebben vaak maar een heel korte levensduur.

Nederland, België, Duitsland, Noorwegen, Engeland, Oostenrijk en Zwitserland hebben het pact vandaag ondertekend. Diverse andere landen, zoals Canada, zijn in gesprek om zich aan te sluiten.

Foto Arenda Oomen/Rijksoverheid

Deel dit bericht

1 Reactie

Maarten Bennis

Wat een quatsch! Een iPhone gaat veel langer mee dan 18 maanden en gaat als tweedehands nog jaren mee. Bovendien kunnen ze uiteindelijk prima gerecycled worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond