Deel dit artikel
-

Kamer neemt motie aan tegen toename grote distributiecentra

De Tweede Kamer heeft met grote meerderheid een motie aangenomen om de toename van het aantal grote distributiecentra in Nederland aan banden te leggen. Men wil ‘ongewenste verdozing van het Nederlandse landschap’ tegengaan.

Het College van Rijksadviseurs (CRa) heeft eind oktober al geadviseerd om veel strengere eisen te stellen aan de bouw van zogeheten XXL-distributiecentra. Niet iedereen was het overigens eens met die conclusie. René Buck, directeur van Buck Consultants (een ruimtelijk-economisch vastgoed-adviesbureau) vindt de term verdozing framing pur sang. ‘Stel dat ASML in een pand van Wehkamp had gezeten, zijn dan die zogenaamde dozen plotseling zo erg niet? En tuurlijk begrijp ik dat ASML een andere economische toegevoegde waarde heeft, maar een distributiecentrum is niet illegaal. In de discussies lijkt dat soms wel zo. De centra staan op bedrijventerreinen die zorgvuldig gekozen zijn en passen binnen de beleidskaders.’

In Gelderland worden XXL-distributiecentra alleen nog toegestaan in drie logistieke hotspots, namelijk Tiel, Nijmegen en tussen Zevenaar en vlak over de grens in het Duitse Emmerich.

Eerder stelde ook adviesorgaan BrabantAdvies dat sommige provincies niet de rafelrand van de Randstad moeten worden. Van de 1760 distributiecentra die Nederland rijk is, staat 43 procent in de provincie Brabant.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Kan iemand eens goed uitleggen waar dit enorme volume vandaan komt. Ik kan er niet bij. OK, we shoppen anders, maar toch niet per se meer? Als ik denk aan vorige hoogconjunctuur rond 2008, was ons inkoopvolume toen echt zoveel anders dan nu? Dus waar komt die dozendrang vandaan? Wie heeft er een goede bron met info hierover?

Blockchain killer

Ondernemers vs de overheid, rara wie wint er?

Ik vind het een goed voorstel.

En Bert, wat vaak gebeurd bij webwinkels is dat ze hun spul ook aanbieden op “andere (internationale) websites en marktplaces”, soms onder een ander label of andere naam, en ja het volume en de omloop snelheid zijn echt zo hoog.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond