Deel dit artikel
-

KPN Digital Dutch: ‘Digitaal is het nieuwe normaal’

Adviseur Steven van Belleghem ziet de coronacrisis als ‘de grootste digitale cursus ooit’. ‘Heel veel barrières die mensen nu nog hebben gaan verdwijnen. Mensen zien dat je digitaal kunt kopen en dat dat ook echt werkt. Digitaal wordt het nieuwe normaal.’

Dat vertelde Van Belleghem op het jaarlijkse evenement van KPN Digital Dutch. Normaal gesproken met zakelijke klanten in een goedgevulde Jaarbeurs, maar dit jaar zonder fysiek publiek. Ruim vijfduizend zakelijke klanten keken donderdagmiddag online.

Na een korte inleiding van Marieke Snoep, directeur Zakelijke Markt en lid van de Raad van Bestuur van KPN, reikten onder meer Elanor Boekholt-O’Sullivan (commandant Defensie Cyber Commando), Paul Iske (hoogleraar Open Innovatie en Business Venturing aan Maastricht University) en wetenschapper Ashkan Fardost in hoog tempo ondernemend Nederland handvatten aan.

Het ging over digitale communicatie en online samenwerking. Hoe we met elkaar vitale infrastructuren in Nederland draaiend houden. En hoe we moeten waken voor onze digitale veiligheid.

CEO Joost Farwerck vertelde hoe ook hij in deze crisissituatie de juiste vorm probeerde te vinden. “Je zit de hele dag te videobellen, veelal korte gesprekken die je normaal gesproken fysiek voert. Dat is niet altijd efficiënt, dus moet je bijstellen.”

Maar KPN heeft ‘overnight’ ook allerlei processen versneld die anders nog jaren op zich hadden laten wachten: eenzame ouderen met tablets en videobellen verbonden met hun familie en zorgmedewerkers met elkaar in contact gebracht. Farweck: “We vragen ons voortdurend af: wat leren we zelf hiervan? En hoe gaan we daarmee verder? Het zou jammer zijn als we in de toekomst weer terugvallen op oude gewoonten.”

De boodschap die KPN toch vooral wilde uitdragen was dat het bedrijf een robuust netwerk heeft. CTO Tom Poelhekken vertelde dat het dataverkeer momenteel 25 procent hoger ligt en dat het bedrijf deze ‘stresstest’ goed lijkt te doorlopen.

Jacob Groote (EVP 5G) veroordeelde de recente brandstichtingen aan zendmasten ‘die (vaak) geen 5G zenders hebben, en essentieel zijn voor communicatie, dat moet echt stoppen.’ 5G zal volgens Groote juist leiden tot grotere veiligheid, zoals brandweerauto’s die verkeerslichten automatisch op groen kunnen zetten en artsen die alvast kunnen adviseren als de patiënt nog per ambulance naar het ziekenhuis wordt vervoerd.

KPN investeert naar eigen zeggen miljarden per jaar in glasvezel, maar ook in een nieuw IP-netwerk, een boodschap die zonder de coronacrisis minder betekenisvol had geklonken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond