Deel dit artikel
-

Oostenrijk zet privacydeal EU-VS verder op scherp

De Oostenrijkse toezichthouder op privacy verklaart de trackingpixel van Facebook als onwettig. Dat is weer een drempel voor Meta om ongeremd persoonlijke gegevens naar de andere kant van de oceaan te verschepen.

Het volgen van gebruikers van via zogeheten trackingpixels op andere sites dan Facebook zelf mag niet. Het gaat in tegen de Europese privacyregels, vastgelegd in de AVG/GDPR en de Schrems II-uitspraak van het Europese Hof.

Dit bepaalde toezichthouder DSB eerder deze week in Wenen (PDF).

Om dezelfde reden is het gebruik van Google Analytics in zijn huidige binnenkort ook niet meer toegestaan. Google past het meetinstrument daarom aan aan de nieuwe realiteit. Het werkt enkel met first party cookies of helemaal zonder.

De uitspraak volgt op een klacht van burgerrechtenorganisatie nyob van jurist Max Scherms. Noyb wil simpel gezegd dat de persoonsgevens van Europese burgers worden beveiligd tegen Amerikaanse overheids- en inlichtingendiensten. Die moeten niet zomaar heimelijk op de servers van partijen als Google, Facebook en Microsoft kunnen snuffelen in persoonlijke data van burgers. De wet staat hen dat nu wel toe (via de Cloud Act). De uitspraak van het Europese Hof in 2020 geeft nyob gelijk.

Facebook gebruikt daarom nu zogeheten ‘standard contract clauses’ als juridische omweg, maar de Oostenrijkse toezichthouder veegt die constructie van tafel. De profielensite, en tal van andere Amerikaanse techbedrijven, zitten nu in een juridische spagaat. Ze willen wel in Europa opereren, maar mogen dat niet op de manier die ze willen en toepassen.

Noyb concludeert: “Op lange termijn lijken er twee opties te zijn. Ofwel past de VS de basisbescherming voor buitenlanders aan om hun techindustrie te ondersteunen, ofwel zullen Amerikaanse providers buitenlandse gegevens buiten de Verenigde Staten moeten hosten. Het is bekend dat Meta door zijn in de VS gevestigde systeem categorisch niet kan garanderen dat de gegevens van Europese burgers niet worden onderschept door Amerikaanse inlichtingendiensten.”

Europa en Amerika hebben hier vorig jaar een principeakkoord over gesloten, maar de inhoud daarvan is nog niet echt duidelijk. Als er een doorbraak komt, dan is dat er een op politiek niveau waarbij de VS water bij de wijn moeten doen.

Foto: Marcus Rahm (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond