Deel dit artikel
-

Schippers trekt geld uit voor Sport Data Valley

Minister Edith Schippers (Sport) trekt 1 miljoen per jaar extra uit om sportonderzoek en sportinnovatie te versterken. Samen met bedrijven, kennisinstellingen, sportorganisaties en overheden wordt het geld gebruikt om sportinnovaties een impuls te geven onder andere door het creëren van een Sport Data Valley.

In 2014 heeft Schippers een aantal boegbeelden uit sport, bedrijfsleven, wetenschap en overheid gevraagd om voor de komende jaren een Kennis- en Innovatieagenda sport op te stellen. Het onlangs opgerichte Topteam Sport heeft de afgelopen periode gesproken met allerlei partijen zoals sporters, ondernemers, sport- en onderzoekorganisaties en provincies en gemeenten.

In mei heeft Topteam Sport een online platform voor de gezamenlijke Kennis- en innovatieagenda sport gelanceerd

Big Data gaat een belangrijke rol spelen bij de plannen (pdf). Binnen Sport Data Valley moet sportgerelateerde data worden verzameld, verwerkt, geanalyseerd en beschikbaar gesteld. Er moet een ‘lerend sportdata systeem’ ontstaan, onafhankelijk van individuele belangen, zeggen de initiatiefnemers. ‘Onderliggende data van onderzoek en toepassing kan zeer waardevol voor een bredere toepassing en verspreiding. De koppeling van databestanden leidt tot schaalvergroting, maakt secundaire analyses mogelijk en levert nieuwe inzichten op.’

Het is dan ook niet toevallig dat het Topteam Sport onder leiding staat van IBM-directeur Harry van Dorenmalen. IBM werkt al enige tijd aan sport analytics. Deze week analyseert het bedrijf in real time de wedstrijden van Wimbledon.

Het is ook de bedoeling dat er sport innovatie startups komen, die bijvoorbeeld speciale wearables ontwikkelen.

Het Topteam Sport bestaat naast Van Dorenmalen uit Martin Olde Weghuis, business development manager Ten Cate Nederland; Bas van Rens, CEO Mylaps; Aarnout Brombacher, hoogleraar/decaan TU Eindhoven; Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF; Eric van de Burg, wethouder Sport gemeente Amsterdam; Antoinette Laan, gemeenteraad Rotterdam en RvT NISB, en de directeur Sport van het ministerie van VWS.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond