Deel dit artikel
-

Tienduizenden spelers voice-app Willem Wever

De Willem Wever-spel op Google Home is sinds de lancering 140.000 keer aangezet. In de zomervakantie werd de voicegame elf keer per persoon per maand gespeeld.

Dat vertelde productowner Lieneke Grollé van KRO-NCRV onlangs tijdens een Open Voice-bijeenkomst bij Cognizant in Amsterdam. De omroep is vrij actief met voicetoepassingen en deelde tijdens deze bijeenkomst enkele opgedane inzichten.

De opdracht “Hey Google, praat met Willem Wever” activeert een multiplayer game op een Google Home-apparaat. Hoewel het gelijknamige tv-programma voor kinderen wordt gemaakt, is de voiceapp zeker ook onderhoudend voor volwassenen om in groepsverband te spelen. Iedere week, zo vertelde Grollé, worden er nieuwe vragen aan het corpus toegevoegd. Dit houdt het spel verrassend.

Willem Wever ging eind 2018 live op Google Home. De voice-action is sindsdien 140.000 keer gestart. Veertigduizend spelers hebben het spel zestigduizend keer gespeeld. Ander cijfer dat Grollé deelde: in augustus werd de action gemiddeld elf keer per persoon geactiveerd.

Naast deze app publiceerde KRO-NCRV er ook voor Binnenste Buiten en Verhalen uit het Nest. En er wordt gewerkt aan een voice-app voor De Slimste Mens. De voorbereidingen en eerste testronden zijn voor deze multiplayer game al achter de rug. De formele lancering vindt vermoedelijk in januari 2020 uit.

Grollé over de gemene deler bij alle voice-actions: “Sounddesign is superbelangrijk. Dat maakt of breekt je verhaal. Voicebranding brengt mensen in het verhaal en kan de emoties oproepen die horen bij het merk dat men van televisie kent.” In het geval van De Slimste Mens gaat het bijvoorbeeld om het geluid van een tikkende klok, gemopper van Maarten van Rossem of de vragen van quizmaster Philip Freriks.

De stem van laatstgenoemde wordt later deze maand overigens gesynthetiseerd. Zodoende kan KRO-NCRV sneller meer vragen aan het spel toevoegen zonder de presentator vaker uit Frankrijk in te moeten vliegen.

Foto: g_u (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond