Deel dit artikel
-

Toch cao voor websuper Picnic, maar volgens eigen formule

Websuper Picnic gaat samen met zijn medewerkers en brancheorganisatie INretail in de fulfilment centers een eigen e-commerce-cao ontwikkelen die aansluit bij de werkzaamheden en de huidige tijd. De retail-cao van brancheorganisatie INretail zal als basis dienen.

De cao is tot stand gekomen onder hoge druk. De FNV kondigde eerder aan Picnic voor de rechter te slepen om zo af te dwingen dat het bedrijf de supermarkt-cao toepast. De dagvaarding is vrijdag verstuurd. Picnic wil geen supermarkt cao. Die cao is gemaakt voor winkels. Bovendien werken in supermarkten in het weekend alleen maar kinderen. ‘Dus volwassen medewerkers ontvangen nooit de toeslagen waar de FNV zo mee pocht’, aldus Michiel Muller, medeoprichter van Picnic.

De websuper zegt dat de supermarkt-cao ‘hopeloos achterhaald’ is en leidt tot scheve situaties als die zou worden toegepast. Moderne arbeidsvoorwaarden moeten plaatsmaken voor de halve eeuw oude supermarkt-cao. Zo betaalt Picnic onder andere toeslagen op andere momenten, geeft medewerkers de gelegenheid zelf te plannen, biedt gratis lunch en diner aan en voorziet in een reiskostenvergoeding. Ook heeft Picnic verder een diverse groep medewerkers. Sommigen willen 40 uur per week werken, anderen alleen als de kinderen naar school zijn, weer anderen af en toe één dag in de week.

Voor de e-commercesector bestaat op dit moment geen cao. Op suggestie van de vaste Kamercommissie van SZW is Muller in gesprek geraakt met INretail die een retail-cao heeft.

Picnic-medewerkers die allemaal uitzendkracht zijn, houden maandag stiptheidsacties in het distributiecentra van Picnic in Utrecht. Dat betekent dat ze wel werken, maar strikt volgens de werkinstructies, wat zal kunnen leiden tot vertragingen.

Vakbond FNV gaat maandagmiddag weer praten met Picnic over de eis van de werknemers voor meer zekere contracten. ‘Het is ook te gek dat Picnic een prijs wint voor het creëren van banen, terwijl 90 procent van de medewerkers op uitzendcontracten werkt die elk moment opzegbaar zijn.’

De eis voor meer zekere contracten staat los van de dagvaarding. De FNV dagvaardt de grootste online supermarkt van Nederland omdat het bedrijf zich niet wil houden aan de collectieve arbeidsovereenkomst die geldt voor de hele supermarktbranche.

Foto FNV

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond