Deel dit artikel
-

UvA informaticus bouwt parlementaire zoekmachine voor De Correspondent

Informaticus Maarten Marx van de Universiteit van Amsterdam heeft een zoekmachine voor online nieuwsplatform De Correspondent gebouwd, waarmee alle Tweede Kamer moties doorzoekbaar zijn. Kiezers kunnen zo checken wat politieke partijen aan beloftes waar hebben gemaakt in de afgelopen jaren.

In de zoekmachine Watstemthetparlement zijn de moties, amendementen en wetten sinds 1995 geïnventariseerd. Dit maakt het mogelijk om in te zien wat partijen de afgelopen kabinetsperiode beloofden, én daadwerkelijk realiseerden.

Het project is ontstaan vanuit een gezamenlijke projectaanvraag van Maarten Marx en De Correspondent bij het Amsterdam Data Science platform. De zoekmachine is gebouwd met Elasticsearch.

In aanloop naar de verkiezingen gaan Marx en student-assistent Paul Schrijver verder met de ontwikkeling van de zoekmachine. Het streven is alle stemmingen vanaf 1946 erin te zetten. Nu zijn alleen gegevens uit de digitale periode, van na 1995, beschikbaar. Oudere handelingen worden ingescand en geOCRed, oftewel gedigitaliseerd.
Actieve rol voor lezers

De bevindingen worden door De Correspondent gebruikt om verhalen van te maken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond