Deel dit artikel
-

Zeker 7 miljoen euro voor onderzoek naar deep learning

Het bestuur van het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW), de voormalige Technologiestichting STW, stelt 21 miljoen euro beschikbaar voor zes omvangrijke onderzoeksprogramma’s. Daarbij fungeert TU/e als penvoerder van onderzoek naar zelflerende automatisch systemen.

Bij het project van hoogleraar Embedded System Architectures Henk Corporaal zijn behalve de TU/e nog een dozijn universiteiten en onderzoeksinstellingen en een dertigtal bedrijven betrokken, waaronder ING, Schiphol, Siemens, Intel, Océ, TomTom en Tata-Steel. In totaal is er volgens Corporaal bijna zeven miljoen euro gemoeid met zijn programma, waarvan vier miljoen van NWO komt.

Het programma ‘deep learning’ beoogt het toepasbaar maken voor onder andere automatische visuele inspecties, weefselanalyse, slim onderhoud van apparatuur, en intelligente hoortoestellen die kunnen omgaan met rumoerige omgevingen.

Het voordeel van zelflerende systemen is dat je geen algoritmes hoeft te programmeren. Het systeem leert zelf, maar dat betekent dat je er wel enorm veel voorbeelden doorheen moet jassen, aldus Corporaal. Dat kost allemaal ontzettend veel rekenkracht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond