Deel dit artikel
-

Zooplus rolt online discounter Europees uit

Online dierspeciaalzaak Zooplus gaat zijn online discountwinkel Bitiba naar meer Europese landen uitrollen. Het bedrijf sloot 2013 af met een omzet van 426 miljoen euro, een kwart meer dan het jaar ervoor.

Als een van de weinige partijen slaagt Zooplus erin om op Europese schaal via het web in te breken op de markt voor dierverzorging en -voeding. Afgelopen jaar groeide de omzet met 27 procent tot 426 miljoen euro (PDF).

De winst komt uit op negentien miljoen euro, maar daar hecht de leiding in deze groeifase nog niet bijster veel belang aan. De focus ligt nu op het winnen en vooral behouden van klanten. Want daar ligt het onderscheidend vermogen, zo legde Zooplus in november aan beleggers uit.

Om zijn eigen markt te vergroten, lanceerde Zooplus een tweede winkelformule. Die staat apart en los van Zooplus maar valt wel onder hetzelfde bedrijf. Het label Bitiba is nu actief in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje. Het is de bedoeling dat die formule in de loop van dit jaar naar meer landen wordt uitgerold.

Daarbij zal de leiding een behoedzame afweging maken tussen acquisitiekosten en de opbrengsten. Want afgelopen drie jaar heeft Zooplus zich nadrukkelijk gericht op het terugdringen van de kosten. Dat is ook gelukt. De kosten voor reclame en marketing lagen eind 2013 op een kwart van het niveau van 2010.

Zooplus hoopt in 2019 een omzet van tegen de miljard euro te realiseren. Van nu af aan wordt gerekend met minimaal een omzetaanwas van honderd miljoen per jaar. De winst moet in de komende drie jaar toenemen van vijf naar tien naar 25 miljoen euro. Om de groei te faciliteren wordt nu geïnvesteerd in de logistieke capaciteiten. De capaciteit van de fulfilmentcentra in Nederland, Duitsland en Polen wordt uitgebreid met twee tot vier locaties in het zuiden of oosten van Europa. Dat wordt nu onderzocht.

Concurrentie ondervindt het bedrijf vooral van lokale (online) specialisten en platformen als Amazon en bol.com.

Foto: Mohamed Nanabhay (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond