-

Evolutie beats revolutie

“Mensen hebben de neiging innovatieve ontwikkelingen in de komende twee jaar te overschatten, maar de veranderingen van de komende tien jaar te onderschatten. Laat jezelf daardoor nooit in slaap sussen”, zei Microsoft oprichter Bill Gates vele jaren geleden.

Wijze woorden over gedrag waar ik mezelf ook regelmatig schuldig aan heb gemaakt. Toen in 1980 de eerste satelliettelevisie in Nederland beschikbaar kwam, dacht ik dat commerciële tv binnen vijf jaar ook wel z’n intrede zou doen bij ons. Het duurde echter een kleine tien jaar voor RTL onze huiskamers binnen zou komen.

En in 1996 was ik er als initiatiefnemer van de jammerlijk gefaalde betaalzender Sport7 nog heilig van overtuigd dat tv ‘achter de decoder’ snel groot zou worden. Ook daar duurde het nog vele jaren voor Fox Sports die markt zou veroveren.

Een paar jaar geleden was ik te gast in een laboratorium in Zurich voor een indrukwekkende demonstratie van Virtual en Augmented Reality. Nog steeds zijn beide technieken niet doorgebroken. Onder gamers slaan ze misschien enigszins aan, maar de benodigde brillen zijn nog altijd te groot, er is onvoldoende content voor het grote publiek, de hardware is te duur en dus kijken consumenten nog even de kat uit de boom.

Hetzelfde geldt voor de Blockchain. Heel veel bedrijven kijken ernaar, er is een groep van ‘early adopters’ maar ik zie nog nergens een massale omarming van de ‘distributed ledger’. Waar door de Bitcoin nog maar een jaar geleden de ondergang van traditioneel geld nabij leek, ziet het er nu naar uit dat we het er nog jaren mee zullen moeten doen.

Betekent dat dat VR, AR, Blockchain en de Bitcoin nooit gaan doorbreken? Zeker niet. De voordelen ervan zijn zo evident dat het er echt nog wel van gaat komen. Misschien niet binnen twee, maar – om met Gates te spreken – zeker binnen tien jaar.

Door schade en schande wijs geworden ben ik inmiddels gaan inzien dat evolutie een veel betere weg is dan revolutie. Niet in één keer een bestaande markt op z’n kop proberen te zetten, maar stap voor stap innoveren zodat de massa in z’n eigen tempo kan volgen. Want de toekomst voorspellen is moeilijk en daarom kan je hem maar het beste zelf creëren.

* Dit artikel verscheen eerder in het meinummer van Emerce magazine (#171).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond