-

Penny wise, pound foolish

De afgelopen maanden is de techrevolutie op een enorme manier versneld. Microsoft CEO Satya Nadella zei onlangs dat er in twee maanden een acceleratie heeft plaatsgevonden die anders minstens twee jaar zou hebben gekost. 

Om te overleven moesten bedrijven die aanhikten tegen thuiswerken en cloudopslag ineens digitaal communiceren en het roer drastisch omgooien. 

Digitale spelers als Zoom groeiden met driehonderd procent, traditionele partijen stonden met hun rug tegen de muur. Thuiswerken zorgde voor een veel betere werk-privébalans, minder files, minder luchtvervuiling, maar ook voor meer cybercriminaliteit. Zo bleek de freemium versie van Zoom achterdeurtjes te bevatten waardoor kinderen die op afstand les volgden ineens met porno werden geconfronteerd.

Conservatieve Nederlandse ondernemers, waar het calvinisme nog diep in de genen zit, worden meer dan ooit geconfronteerd met de nieuwe realiteit. Dat uit zich echter helaas in micromanagement, een gebrek aan vertrouwen en verkeerde zuinigheid. Deze control freaks denken met weemoed terug aan de prikklok en werk dat letterlijk onder hun toezicht moeten worden uitgevoerd. Want stel je voor dat je medewerkers zelf het initiatief nemen en problemen oplossen! 

Uit het Thales European Data Threat Report blijkt dat Nederlandse bedrijven heel ‘zuunig’ zijn als het gaat om cyberbeveiliging. Slechts 28 procent wil er meer aan besteden, terwijl dat percentage wereldwijd 49 bedraagt. Het geloof in eigen kunnen is onterecht groot; nog maar een kleine zeventig procent beschouwt zichzelf als kwetsbaar tegenover 86 procent vorig jaar. Dat is vragen om ongelukken in een tijd waarin digitalisering en vooral opslag in de cloud hard groeien. 

Vorig jaar verdrievoudigde het aantal IoT-aanvallen door cybercriminelen. Zestig procent van alle bedrijven in de wereld heeft al geleden onder deze vorm van criminaliteit en de persoonlijke gegevens van miljarden klanten hebben al  digitaal op straat gelegen.

Als de afgelopen maanden iets hebben bewezen is het wel dat een black swan, een ‘onvoorzienbare ramp’, toch plaats kan vinden. Bedrijven die hun digitale voordeur zelfs nu nog laten openstaan, roepen een cyber 9/11 over zich af.

Complexiteit of gebrek aan budget en personeel zijn hele slechte redenen om het voortbestaan van een onderneming op het spel te zetten. Juist degenen die te lang hebben gewacht met digitalisering zijn nu het meeste kwetsbaar.

Penny wise, pound foolish? Dan maakt die eventuele tweede pandemiegolf echt niet meer uit. 

* Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#178).

Over de auteur: Ruud Hendriks werkt als innovator, presentator en commissaris en schrijft columns voor Emerce.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond