-

De vermengde mens

Welkom in de phytigal wereld, waar de fysieke en digitale wereld steeds meer met elkaar verbonden zijn. On- en offline zijn als duo penotti. Begonnen als twee verschillende dingen, maar steeds meer met elkaar vermengd. En zoals apps en digitale diensten vermengen, verstrengelen wij zelf ook verder met techniek.

Het was overzichtelijk. Je was offline of online. Je had web of apps. Chat of e-commerce. Foto of video. Social media of gaming. Zo had ook ieder platform zijn eigen, afgebakende functie. Je zou haast vergeten dat een bruisend visueel sociaal netwerk als Instagram als eenvoudige foto-app is gestart. Met inmiddels interactieve stories, live streaming en korte, lange of boomerangende video’s. Bij merken en influencers kunnen we er visueel winkelen met sinds kort handig, native geïntegreerde checkout.

Snap, dat zijn status als dé jongeren-app steeds verder zie afbrokkelen ten gunste van Insta, doet er wat de vermenging van off- en online nog een schepje bovenop. Het is een ultiem sociaal, visueel en hyper-lokaal augmented reality (AR) platform – Ja, dit is hét moment om ‘bullshit bingo’ te roepen. Het biedt AR-filters-voor-alles, shoppable augmented reality, shareable stories, live streaming, video en zelfs gaming. Met slimme real world scanning wordt het echte digitaal en het digitale echt. Alles raakt vermengd.

Wat volgt is de vermengde mens. We zijn al begonnen onszelf te ‘verdigitaliseren’. Het gebruik van smart home apparaten neemt snel toe, we rijden in een steeds slimmere auto en zijn 24/7 vergezeld van onze smartphone. Met wearables aan ons lichaam en straks smart kleding. Als we echt durven mengen, kiezen we bovendien voor slimme implantables. Met brein-computer integratie boosten we onze intellectuele vermogens. In de medische wereld is dat al aardig vergevorderd, we behandelen er epilepsie mee, of PTSS in serious VR brain gaming. Games worden straks echt immersive met je brein er letterlijk op aangesloten. En plastische chirurgie wordt overbodig: met een kek laagje AR maskeren we wallen, pukkels en rimpels. Of we zetten er letterlijk een ander gezicht mee op. Wat nog echt is en wat virtueel, wordt steeds lastiger te onderscheiden. Temeer door de vermenging van AI met onze creatieve geest. Het biedt ongekende mogelijkheden. Ontheven van fysieke en mentale beperkingen, worden we straks alleen nog begrensd door de creativiteit van onze geest.

* Dit artikel verscheen eerder in het meinummer van Emerce magazine (#171).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond