-

Wordt voice de smartphone killer?

Van huiskamer en keuken tot slaapkamer en auto. Slimme, spraakgestuurde assistenten duiken op steeds meer plekken op. Maken zij de telefoon overbodig?

Op dit moment zijn er twee manieren van interactie met voice assistants. Directe acties waarbij de gebruiker een commando uitspreekt en toepassingen van derden, waarbij je eerst een app moet openen. De eerste variant is voor gebruikers én techgiganten interessanter. Apps zijn namelijk gesloten omgevingen waarin de merken zelf de macht hebben en verdienmodellen zoals Search Advertising over kunnen slaan.

En dus pushen de technologische grootmachten hun eigen assistenten. Momenteel voornamelijk met toepassingen binnenshuis. Gebruikers hebben namelijk behoefte aan snelle, gemakkelijke shortcuts die verder gaan dan een app op je telefoon of wat fysieke smartbuttons kunnen bieden. Spraakcommando’s bieden immers hands free ongelimiteerde shortcuts. Die zelfs niet vooraf ingesteld hoeven te worden, maar direct zouden moeten werken.

Pokebowl
Hierdoor kan voice langzaamaan onderdeel worden van dagelijkse bezigheden waarin de smartphone verworven zit. Temeer aangezien ik betwijfel of we in de toekomst nog behoefte hebben aan aanvullende informatie – een de redenen waarvoor we nu beeld nodig hebben. Behalve blinden zullen er weinig mensen behoefte hebben aan een assistent die menukaarten en reviews één voor één opleest.

Maar stel je eens voor dat software achtergrondinformatie al voor je weegt omdat hij je zo goed kent. Bijvoorbeeld voor avondeten, een erg persoonlijke aangelegenheid. Wat als je slimme assistent kan voorspellen wat en hoe jij wilt eten op basis van data? Hij weet namelijk wat je altijd bestelt en waar. Plus: hij weet dat je wel móét bestellen want met het eten in jouw slimme koelkast kun je geen maaltijd bereiden. Waarbij je smaakvoorkeuren, wat je meestal op deze werkdag eet en dat je over een uur een afspraak hebt (dus snelle bezorging) ook meespelen. Jij hoeft enkel nog via spraak te bevestigen dat je inderdaad zin hebt in die Pokebowl met kip van om de hoek. Waar heb je op zo’n moment je smartphone nog voor nodig?

Zwijgen
We vinden het echter moeilijk te bevatten dat software straks beter dan wij ‘menselijke beslissingen’ kan maken. Google Maps bleven we aanvankelijk ook koppig negeren als er een snellere route gesuggereerd werd. Inmiddels is bij veel mensen geland dat techbedrijven veelal meer bronnen van informatie hebben en daarmee betere keuzes kunnen maken. En hoe intelligenter de software wordt, hoe meer complexere zaken eenvoudiger via spraakassistenten kunnen gaan.

Waarmee de smartphone in veel situaties overbodig kan worden. Maar een echt slimme assistent weet ook wanneer te zwijgen en kiest dan voor een andere vorm van interactie. En dan hebben we juist weer het scherm van onze smartphone of smartwatch nodig.

* Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#164).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond