-

Waarom Stories in WhatsApp een briljante zet is

De introductie van Stories in WhatsApp heeft alles in zich om een geweldig succes te worden. Het vult een gat in wat Facebook zelf heeft achtergelaten. Foto’s en video’s van je dag delen met je vrienden, die 24 uur lang de tijd hebben om ze te bekijken. Waar hebben we het eerder gezien? Laten we het beestje bij zijn naam noemen: de introductie van Stories in WhatsApp is de zoveelste poging van Facebook om Snapchat te verslaan in haar eigen spel.

Facebook probeerde dat al op talloze manieren, tot ronduit zielig aan toe. Voor en nadat Snapchat Facebooks miljardenbod van tafel schoof in 2014, was het sociale netwerk van Mark Zuckerberg al bezig om het succes van Snapchat te imiteren. Er was de app Facebook Poke, waarmee je ontvangen foto’s maar één keer kon bekijken. Gefaald. Er kwam de app Slingshot, waarbij je een ontvangen foto pas mocht bekijken als je er eerst een terugstuurde: ook een flop.

Schaamteloos, maar succesvol

In augustus vorig jaar kwam Facebooks andere adoptiekind, Instagram, al met een Stories-functie. Één op één overgenomen uit Snapchat. Met foto’s en video’s geef je volgers 24 uur lang een kijkje in je leven. Foto’s en video’s, natuurlijk ondergekliederd met krabbels, stickers en teksten – want zo doet die andere app uit Silicon Valley het ook.

Hoe schaamteloos de kopie ook: Instagram Stories sloeg en slaat aan. Anderhalve maand geleden maakte Instagram bekend dat het zo’n 150 miljoen dagelijkse Stories-gebruikers heeft – dat is meer dan het totale aantal gebruikers van Snapchat. Toch is het nog niet de jackpot: Instagram heeft in totaal 400 miljoen dagelijkse gebruikers. Meer dan de helft ziet Stories (nog) niet staan dus.

Instagram Stories: rare spagaat

Dat is helemaal niet zo vreemd ook. De Stories-functionaliteit bezorgt Instagram in de basis namelijk een rare spagaat. Instagram was en is een app die je opent om je mooie kiekjes te delen, of die van anderen te bekijken. Het is een app voor het delen van highlights – een selectie beelden waar je trots op of blij mee bent, die je echt de wereld niet wil onthouden.

Een nieuwe functie die erop is gericht om je meest alledaagse tussendoorse tafereeltjes te delen, is eigenlijk een far stretch van die insteek. Ik zie nog steeds professionele fotografen die hun leven fotofilterperfect vastleggen, en dat niet kunnen rijmen met de rauwe werkelijkheid die Stories blootlegt. Het grote merendeel van mijn vrienden deelt nog steeds liever het uitzicht van de piste dan vijf seconden skiën er vanaf.

Maar nu is er Stories in WhatsApp. Een plek waar het wel hoort.

Het heeft een enorme kans op succes. Niet zozeer omdat de alom geprezen Chinese chatapp WeChat groot is geworden door precies de combinatie chatten en statusupdates, maar omdat Stories in het verlengde ligt van hoe je WhatsApp al gebruikt.

Een andere uitlaatklep

Alle commerciële mogelijkheden van de app ten spijt; WhatsApp is een app die je start om op de hoogte te blijven van je vrienden. Je partner, je vrienden, je familie, teamgenoten en je collega’s. Je opent voortdurend hun ontvangen berichtjes, je leest steeds weer bij in groepen. Je deelt met chatberichten al jaren ‘persoonlijke statusupdates’ in individuele gesprekken of groepen.

Nu geeft WhatsApp de optie om dat in één keer naar al die connecties (of mét uitsluitingen van specifieke vrienden) te doen, in plaats van in chats. Je voetbalteam, je oudelui, je buren mogen best weten dat je bankhangt en voetbal kijkt. Pannenkoeken eet met de kids. Nog steeds blij bent met het uitzicht vanaf de Zuidas.

Het zijn die kleine deelmomenten waar WhatsApp op inspringt. Te alledaags en te ‘lelijk’ om te delen op Instagram, te klein en te tijdelijk om te delen op Facebook. Op Facebook en Instagram deel je de feestelijke foto als het zwemdiploma is gehaald. Hier deel je die twee voor jou uitputtende zwemlessen in de week zelf. ‘Weer hier. Gaan we weer’. Het is een andere uitlaatklep.

Een extra openingszin

Stories in WhatsApp is het kanaal dat Facebook zelf ooit was, voordat het een marketinghemel werd. Voordat Facebook een mediastorm werd van virale video’s en schreeuwerig fakenews. De persoonlijke, de alledaagse aard is Facebook kwijtgeraakt. Op Facebook gebeurt het niet, op Instagram ziet nog niet de helft van de gebruikers het staan – alleen op Snapchat deelt zo’n groot deel van de gebruikers dagelijkse tussendoorse beslommeringen.

Facebook heeft maar één app in Nederland en Europa waarin personen al in zo’n persoonlijke sfeer zitten, waarin alledag wordt besproken, waarin zo veel ge-heen-en-weer plaatsvindt. ‘ Stories voegt er gewoon een extra openingszin aan toe. Een aanleiding voor nog meer chitchat. WhatsApp wás dit al. Het valt nog steeds onder het gouden app-mantra ‘doe één ding en doe dat ene ding goed’. Het heeft alles in zich om een groot succes te worden.

P.S.: wist je dit?

Nog even dit dan. In de eerste versie van WhatsApp kon je alleen maar statusupdates delen met je contacten. De naam is dan ook een woordgrap van ‘What’s Up?’.  De app sloeg niet aan. Toen Apple in 2009 met pushberichten kwam, kreeg WhatsApp een chatfunctie. De rest is geschiedenis…

De statusupdate-functie werd de afgelopen acht jaar niet aangepast, tot nu dus. Je zou stiekem kunnen stellen dat WhatsApp met de update een hommage doet aan zijn eigen roots – al is dat ongetwijfeld niet de insteek geweest. Dat is simpelweg Snapchat verslaan in haar eigen spel, want nu dus wel eens zou kunnen lukken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond