-

Mobiel betalen: resultaten van de Leidse NFC-proef

Klanten van ING, ABN AMRO en Rabobank hebben afgelopen periode ervaring opgedaan met mobiel betalen in Leiden. Consumenten betalen vooral lage bedragen (tot 25 euro) met hun mobiel en doen dat bij voorkeur bij grote supermarkten, warenhuizen en bij winkels op het station.

ABN AMRO, ING en Rabobank hebben mobiel betalen met een telefoon in september 2013 in Leiden geïntroduceerd, samen met MasterCard, KPN en de gemeente Leiden. Ongeveer 1000 consumenten en 180 ondernemers hebben aan de introductie in Leiden deelgenomen. In drie maanden tijd zijn gemiddeld 2000 betalingen per week verricht. Het totaalbedrag dat daarmee gemoeid is, schommelt rond de 20.000 euro per week. Vier van de vijf consumenten voerden meer transacties uit dan gevraagd was voor deelname (25 in 3 maanden).

Onderzoek
Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat het in 92 procent van alle mobiele betalingen gaat om een bedrag onder de 25 euro. 65 procent van de deelnemende consumenten voert bij die betalingen geen pincode in, hoewel dat bij bedragen tot 25 euro wel mogelijk is. Snelheid, gemak en het bij de hand hebben van de telefoon zijn de belangrijkste redenen om mobiel te betalen onder de 25 euro. Voor deze betalingen heeft betalen met de mobiele telefoon de sterke voorkeur boven betalen met contant geld of de traditionele betaalpas. 78 procent van de consumenten heeft mobiel betalen dan ook al aanbevolen aan anderen.

Snelheid is ook het belangrijkste pluspunt voor ondernemers. Onderzoek naar de transactiesnelheid wijst uit dat een mobiele betaling gemiddeld ongeveer zeven seconden sneller is dan een betaling met contant geld of de traditionele betaalpas. Dat draagt bij aan kortere wachtrijen en kostenbesparingen voor de ondernemer.

Nu de gezamenlijk introductieperiode in Leiden is afgerond, is het aan de afzonderlijke banken in Nederland of en hoe zij mobiel betalen aan hun klanten gaan aanbieden. Bij de deelnemende ondernemers in Leiden blijft het mogelijk om te betalen met mobiele telefoons, bestaande en contactloze betaalpassen. Daarnaast hebben ABN Amro, ING en de Rabobank in de afgelopen periode individueel al aangekondigd dat zij verder gaan met mobiel of contactloos betalen.

ANP-mobiel-betalen+DEFjpg

Deel dit bericht

7 Reacties

Tommie

Hoi Egbert, ik heb een vraagje. Maakt het mobieltje verbinding met het betaalsysteem via RFID?

Rogier

Met NFC, wat inderdaad van RFID is afgeleid.

Egbert

Hoi Tommie,

Rogier was me voor. NFC is inderdaad twee-wegcommunicatie op basis van RFID.

Fijn weekend.

Egbert

Nick

Hallo Egbert,

Bedankt voor het topic. Waar ik wel benieuwd naar ben is, of het betaalsysteem hack gevoelig is en zoja, hoe ze mee omgaan straks? Bijv. als je met grotere bedragen kunt betalen in de toekomst.

sander

En waar zou ik zo’n (mobiel)betaalautomaat kunnen aanschaffen?
Tot nu toe alleen bij ccv.nl gezien icm met pin en daarbij horende transactie kosten…..

Theo Richel

En als je dan mobiel betaald hebt, vragen ze of je een kassabon wilt hebben? Of krijg je nu eindelijk ook een overzicht van wat je hebt aangeschaft, digitaal, zodat je het je boekhouding in kunt slepen?

Willem

Waar kan ik de bronnen vinden die in het artikel worden genoemd?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond