-

Waar is Google Wallet?

Meer dan driehonderd miljoen dollar investeerde Google in de ontwikkeling van Wallet, een mobiele app die de fysieke portefeuille overbodig moet maken. Maar waar ís Google Wallet?

Het is inmiddels twee jaar geleden dat Google Wallet aan de markt werd gepresenteerd. Een stevige ruzie tussen Google en eBay ging er nog aan vooraf, omdat specialist Osama Bedier naar de zoekgigant ging om daar toch eindelijk de mobiele betaalmarkt op zijn kop te zetten. Bij eBay/PayPal was hij daar al goed mee begonnen, maar nu zou hij pas echt op schaal kunnen gaan werken. Was het idee, voor de retailmarkt.

Sinds mei 2011 legde Google zeker driehonderd miljoen dollar op tafel om verschillende grote en kleine technologiebedrijven te kopen om de fundamenten van Wallet te leggen. Het moest een dienst worden die de mobiele telefoon zou veranderen in een portefeuille. Weg met het papier. Klantenkaarten, spaarkaarten en creditcards zouden via het web allemaal aan de mobiele app kunnen worden toegevoegd. Je hoeft enkel je telefoon langs de kassa te zwaaien om (via NFC) te betalen en te sparen.

Zo klonk althans de theorie. De praktijk blijkt weerbarstiger.

Geen probleem voor deze oplossing
Osama Bedier is inmiddels vertrokken. Hij maakte niet eens de twee jaar bij Google vol. Zelfs een van de medeoprichters van Wallet heeft het schip verlaten. Een zinkend schip zal het niet zijn, want Google is in productontwikkeling nogal volhardend. Maar de markt ontwikkelt zich sneller dan de twee experts bij hun vorige werkgever vooruit konden. Inmiddels werken ze bij Braintree, een leverancier van backendtechnologie voor mobiele betalingen.

De oprichter van Braintree weet wel waarom Google Wallet niet slaagt en waarom we ook van Apple Passbook bijster weinig horen. “Het lost geen probleem op. Als je in een winkel bent en wilt betalen dan is er niets simpelers dan gewoon je bankpasje te gebruiken.” Daar komt bij dat er nog steeds relatief weinig telefoons met NFC-chips zijn én dat het vervangen van een kassaterminal voor veel winkeliers een nogal kostbare aangelegenheid is. Je schaft geen nieuwe terminal aan voor alleen die paar Googlenerds.

De cijfers laten zien dat Google Wallet ook bij de consument nog geen doorslaand succes is. De mobiele app althans. Die is in Nederland en veel andere landen niet eens beschikbaar en werd in de VS enkele miljoenen keren gedownload. Over het gebruik ervan is weinig anders bekend dan dat hij vooral voor de snelle boodschapjes wordt gebruikt.

En toch is Wallet een hit
Toch is de stelling dat Wallet een flop is onterecht. In zekere zin is het een groot succes, zowel op het web als op telefoons en tablets. De techniek erachter  wordt namelijk ook gebruikt om alle betalingen in Googles downloadwinkel Play Store af te handelen. En dat gaat niet onverdienstelijk.

Waar Apple schermt met een totaal van vijftig miljard mobiele softwaredownloads, zit Google al aan de 48 miljard. Deze maand alleen al zullen er rond de drie miljard mobiele downloads plaatsvinden. Het is niet bekend hoeveel daarvan betaald zijn en hoeveel gratis, maar cijfers van analyticsbedrijf Distimo verklappen dat voor iedere euro die consumenten bij Play Store uitgeven er 2,5 worden neergelegd via Apples App Store sinds juli 2008. Apple betaalde in totaal tien miljard dollar uit aan ontwikkelaars. Wallet zou dus 2,5 miljard kunnen hebben verwerkt sinds augustus 2008.

Ontwikkelaarsconferentie Google I/O liet pas geleden ook zien welke koers Wallet nu vaart. Het ziet ernaar uit dat de gedachte van een allesomvattende portefeuille ondergeschikt is gemaakt aan het outilleren van ontwikkelaars. Niet Google maar softwaremakers moeten de Walletfunctionaliteiten aan de consument gaan leveren. De focus ligt dus niet of niet alleen op het eindproduct maar op het veranderen van het onderliggende systeem in een open platform.

Dan kan Google zich weer gaan bezighouden met wat het goed kan: reclame verkopen.

Foto: kennejima (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond