-

Internet of Things zal in elke branche een rol gaan spelen

De Nederlandse startup Invenit ontwikkelt IoT-toepassingen voor de zakelijke en consumentenmarkt. “Internet of Things heeft een enorme potentie, maar het is geen doel op zich. Het moet oplossingen bieden voor alledaagse problemen waar we met zijn allen wat aan hebben”, vertelt Pedro de Smit, ‘allround inventor’ en de technische drijfkracht achter Invenit.

Dit jaar begon KPN met het opbouwen van een LoRa (Long Range) netwerk: “Apparaten kunnen via het LoRa netwerk allerlei data uitwisselen zoals locatie, temperatuur, status en hoeveelheid. Zo kunnen ondergrondse containers bijvoorbeeld melden hoe vol ze zitten, waarmee je een efficiënt afhaalschema kunt opzetten”, legt de Smit uit. Hij richtte Invenit op in 2012 vanuit zijn ontwikkelbedrijf Loxius, dat zich specialiseert in elektronicaontwikkeling. “LoRa-sensoren hebben weinig stroom nodig: een enkele knoopcelbatterij kan langer dan een jaar voldoen. Het dataverkeer via LoRa kan met een factor tien goedkoper dan met de huidige datanetwerken. Doordat je verschillende sensoren ook kunt combineren, kun je een apparaat echt smart maken.”

In de telecom bestaat SIGFOX ook al enige tijd als IoT-netwerk. Waarin is LoRa onderscheidend van SIGFOX?

“Het LoRa-netwerk is door zijn dekking kwalitatief beter. Bovendien werkt het bi-directioneel, waarmee sensoren dus kunnen zenden én ontvangen. Hierdoor kun je instellingen ook achteraf aanpassen. En LoRa biedt de mogelijkheid tot plaatsbepaling. In de meeste toepassingen zien we dat lokaliseren een grote rol speelt. Bovendien is LoRa een standaard, die zo maar de wereldwijde standaard kan worden, gezien het enorme aantal aanmeldingen van internationale telco’s bij de Internationale LoRa Alliance.”

Wat doet jullie product Clickey precies?

“We ontwikkelen IoT-oplossingen voor de consumentenmarkt en de professionele markt. In de industrie worden steeds vaker processen automatisch aangestuurd en bestaat er een enorme behoefte om apparatuur op afstand uit te lezen en aan te sturen: M2M-toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan pompen, gemalen, liften, roltrappen, gastanks, biertanks en containers.”

“Wij richten ons op dit moment op infrastructuur. In deze sector is er een grote behoefte aan verificatie van events, zonder dat daarvoor aanleg van extra infrastructuur nodig is. Zo wil ProRail weten of de rails ook daadwerkelijk opwarmen. Met Clickey kan ProRail dat proces aansturen én controleren. Andere voorbeelden zijn frisdrankautomaten die automatisch de beheerder signaleren dat er moet worden bijgevuld, reclameborden die op afstand nieuwe tekst krijgen of een melding wanneer een koeling defect raakt. Alles wat nu nog gebeurt op een tijdschema met een fysieke controle kan worden vervangen met ‘condition based maintenance’.”

“Voor de consumentenmarkt zetten we met Clickey in op Track & Trace-oplossingen voor de zorg en beveiliging. Met een app op de smartphone is je kind, huisdier, vervoersmiddel of dure hobbyattribuut zoals een golftas snel te lokaliseren. Mensen die lijden aan dementie en Alzheimer en gaan dwalen, kunnen snel worden teruggevonden. Een andere toepassing is huisarrest: de huidige enkelband werkt slechts buiten terwijl LoRa ook binnen werkt.”

Hoe werkt het nadat de Clickey een signaal afgeeft dat wordt opgevangen door het LoRa-netwerk?

“Het signaal komt binnen op onze cloud. Afhankelijk van de toepassing wordt het signaal online doorgeven aan de consument of het bedrijf via een app, een aparte database of een directe softwarekoppeling. Alles gaat online, dus de beveiliging is belangrijk. Wij werken met een groot beveiligingsbedrijf om alles zo goed mogelijk te beveiligen.”

Waarom zou de gemiddelde consument zich bezighouden met het IoT?

“De gemiddelde consument gaat zich hopelijk helemaal niet bewust met IoT bezighouden. De uitdaging die de industrie heeft is dat IoT niet een doel op zich mag zijn, maar oplossingen moet bieden voor alledaagse problemen. Het gaat dus niet om de techniek onder de motorkap en het verzamelen van bakken met data, maar om het makkelijker, plezieriger en veiliger maken van het leven.”

“Het succes van IoT wordt bepaald door het aantal zinvolle toepassingen dat we weten te bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld met goede intelligentie in de centrale platformen voorkomen dat de consument wordt overspoeld met nutteloze, of nog erger, valse meldingen. Maar zo kan het wel nuttig zijn om te weten dat de deur van je muurkluis opengaat of je achterdeur, op het moment dat er niemand thuis is.”

Het is mooi om een goed idee te hebben en een innovatief product te ontwikkelen, maar de meeste inspanning gaat in de praktijk zitten in marketing en sales. Hebben jullie de power, de diepe zakken en het uithoudingsvermogen om de markt te veroveren?

“Ja. Vanuit ons ontwikkelbedrijf Loxius lanceren we stelselmatig innovatieve producten zoals Clickey. Verschillende grote multinationals uit de branches beveiliging en toegangscontrole, waardetransport, automotive en procescontrole hebben een grote interesse getoond. Ook met justitie, politie en stadsbesturen voeren wij nu gesprekken. Op dit moment kan ik nog geen namen noemen. Wij verwachten op korte termijn meer te kunnen vertellen over de pilots en proefprojecten die wij gaan starten. Ook internationaal is er al interesse. We krijgen vanuit Afrika het verzoek om een oplossing te ontwikkelen tegen diefstal van vee. Hiervoor ontwikkelen wij een implantaat met geavanceerde bewegingssensor en geofencing met LoRa.”

Hoe zien jullie de toekomst? Wat verwacht je dit jaar?

“Dit jaar zal in het teken staan van de zakelijke toepassingen, vooral op het gebied van M2M. Wij gaan op korte termijn starten met de eerste pilots. In 2016 gaan de echte grote aantallen loskomen. Alle voorbereidingen zijn in volle gang zodat wij op tijd kunnen opschakelen. Zoals het er nu uitziet, zitten we in Nederland in de groep landen die het eerst de landelijke dekking gerealiseerd zal hebben. IoT zal op korte termijn een rol gaan spelen in elke branche, vanwege het grote aantal mogelijke toepassingen.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond