Deel dit artikel
-

Europa: betaald muziek downloaden moet makkelijker

De Europese Commissie stelt nieuwe regels voor waardoor consumenten in heel Europa muziek, spellen en video moeten kunnen kopen. De commissarissen Viviane Reding en Meglena Kuneva willen één copyrightlicentie voor online content voor de hele EU.

Met nog slechts een half jaar te gaan als dagelijks bestuurders van de Europese Commissie proberen de commissarissen voor Media (Reding) en Consumentenrecht (Kuneva) één groot, gelijk speelveld te creëren voor uitgevers, media-exploitanten en consumenten.

Het tweetal werkte afgelopen maanden aan een voorstel waarmee het mogelijk moet worden dat, bijvoorbeeld, Nederlanders makkelijk digitale muziek en video’s kunnen kopen in webwinkels in de 26 andere EU-lidstaten.

Viviane Reding en Meglena Kuneva maken vandaag hun plannen daartoe bekend tijdens een persconferentie in Straatsburg, waar het Europees Parlement deze week vergadert. De International Herald Times had voorinzage in het document.

Volgens de huidige regels moeten bedrijven als Apple voor muziekwinkel iTunes afspraken maken met rechteninnende instellingen in elk van de 27 Europese lidstaten. Dat is een lang en kostbaar proces en belemmert concurrentie in dit segment van de interne markt. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat bedrijven als Apple, Nokia en Microsoft naar de rechteninnende instantie gaan die het aantrekkelijkste financiële aanbod heeft. Die instantie, in Nederland bijvoorbeeld Buma/Stemra, zou de rechten innen in zijn thuisland en de andere EU-lidstaten.

Dit plan zou het alleenrecht van de rechteninnende instanties in de afzonderlijke lidstaten wegnemen en voor onderlinge concurrentie zorgen. Het is de vraag in hoeverre de betreffende organisaties zich tegen het voornemen van de politici kunnen verzetten.

Uit een eerdere reactie van Buma/Stemra schemerde door dat de organisatie het nieuwe umfeld positief tegemoet ziet. De Nederlandse organisatie experimenteert sinds 2006 al met pan-Europese digitale licenties.  Een jaar geleden contracteerde het nog de digitale muziekwinkel Beatport.

Foto: metrojp (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

tonS

en goedkoper

Stefan Smit

Dat zou erg fijn zijn. Zouden we dan eindelijk een keer af zijn van meldingen a la "sorry deze content is niet geschikt voor jouw regio/land?' Of ben ik nu te enthousiast?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond