Deel dit artikel
-

Dure TomTom verschijnt op de iPhone

De TomTom-software voor de iPhone is opgenomen in de downloadwinkel van Apple. De navigatiesoftware is tot 20 keer duurder dan wat andere producenten vragen voor navigatiediensten op hun Apple-telefoon.

Afgelopen weekend verschenen 5 verschillende versies van de TomTom-software (foto). Het Nederlandse bedrijf richt zich met de noviteit eerst op de Benelux, Nieuw Zeeland, Australië, Amerika & Canada en heel West-Europa. De software kost, afhankelijk van de editie, tussen de 63 en 100 euro.

De bijbehorende carkit kost vermoedelijk rond de 30 à 40 euro.

Ter vergelijking: de goedkoopste TomTom kost 160 euro.

De Nederlandse routesoftware lijkt grotendeels op de programmatuur die in de reguliere TomToms staat geïnstalleerd (recensie). Hoewel het om geavanceerde software gaat, is de prijs hoog. Uit onderzoek van Distimo blijkt dat het gemiddelde prijspeil van navigatiesoftware in Apples downloadwinkel op de Amerikaanse markt rond de 5 dollar ligt:

Uit eerdere onderzoeken van Distimo kwam naar voren dat softwaremakers vaak schuiven met de prijs van hun product om de optimale prijsstelling te bepalen.

Technisch directeur Peter-Frans Pauwels van TomTom presenteerde zijn software begin juni tijdens een druk bezocht Apple-congres. Het publiek ontving zijn demonstratie met applaus.

Uit onderzoek van Gartner bleek onlangs dat er wereldwijd in het tweede kwartaal 5,4 miljoen iPhones werden verkocht. Hoewel de mobiele telefoon-markt in het algemeen krimpt, toont het smartphonesegment groeicijfers. Apple heeft 13,3 procent van deze markt in handen en ducht enkel Research in Motion (18,7 procent) en Nokia (45 procent) voor zich.

Deel dit bericht

7 Reacties

Timan

Ehm.. ja.. De categorie Navigatie bestaat echter grotendeels uit simpele apps die een pointer op een google map plaatsen. De turn-by-turn navigatie producten van TomTom, Navigon en MobileNavigator liggen allemaal tussen de 70 en 100 euro. TomTom is dus helemaal niet "tot 20 keer duurder" als je de vergelijking goed doet.

Ruben

De prijs valt inderdaad wel mee. De kwaliteitsnavigatie-apps in de Appstore zijn allemaal in deze prijsklasse: Navigon EUR79,99, Sygic EUR74,99 en nu TomTom EUR99,99.

Maarten de Groot

Precies, het is ook veel interessanter om de vergelijking te maken tussen de verschillende stand-alone tomtom apparaten en verschillende iPhone versies. Ik moet zeggen dat het mij een zeer slimme zet lijkt! 100 Euro klinkt niet duur, als een vergelijkbaar kastje al 170 Euro kost.

Michael

Timan en Ruben hebben gelijk wanneer ze de term duur weerleggen. Navigon kost na 31 augustus ook weer 99,95. Vindt het wel jammer dat TomTom niet met een introductieaanbieding komt. Dat had mij misschien over de streep getrokken. Nu vaar ik mijn koers nog even op Navigon (en die voldoet overigens ook prima)

Oscar Diele

Voor 89 Euro heb je zelfs een officiele refurbished TomTom: http://www.tomtom.com/products/product.php?ID=886&Category=15&Lid=5

klandermans

Ik draai nav4all op mijn G1, gratis. Dit is een applicatie zonder Google maps. Maar ja wat is duur, een volkswagen is ook duurder dan een skoda.

Frits

Zeker geen verkeerde prijs, als je die vergelijktmet die van losse kaarten voor een PDA of smartphone. Ook de prijs van de houder valt mee. Er zit eenApple goedgekeurde lader bij en die zijn duur.  Wat me wel opvalt is dat de Android apps in 8/10categorie?n duurder zijn. Tot >2x!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond