Deel dit artikel
-

Braziliaanse rechtbank snoert WhatsApp de mond

Een rechtbank in Sao Paulo heeft WhatsApp, de populairste app van Brazilië, voor 48 uur stilgelegd. Het onderdeel waarmee kan worden gebeld zou illegaal zijn.

WhatsApp telt maar liefst 93 miljoen gebruikers in Brazilië, omdat het ook op goedkope telefoons kan worden gebruikt. Tot ergernis van de Braziliaanse telecombedrijven die hun inkomsten flink hebben zien slinken. Miljoenen Brazilianen zouden als gevolg van WhatsApp hun vaste lijn hebben opgezegd.

Tot dusverre heeft de lobby van brancheorganisatie SindiTelebrasil niets opgeleverd, maar de ban die nu wordt opgelegd heeft te maken met een waarschuwing die WhatsApp (onderdeel van Facebook) al twee keer zou hebben genegeerd.

Onder welke voorwaarden de ban wordt opgeheven, is niet duidelijk. Ook is niet bekend wie de rechtszaak heeft aangespannen. SindiTelebrasil zegt dat het niet gaat om een van zijn leden. Hi, Vivo, TIM en Claro – de vier belangrijkste telecomaanbieders – zijn niettemin stuk voor stuk gehouden aan het vonnis.

WhatsApp CEO Jan Koum laat weten ‘teleurgesteld te zijn in het kortzichtige besluit om WhatsApp af te sluiten’. Hij krijgt bijval van John Rao van de Braziliaanse telecomtoezichthouder, die buiten het geschil staat.

Brazilianen stappen inmiddels massaal over op concurrent Telegram Messenger. Dat Russische bedrijf meldde vanochtend 1,5 miljoen nieuwe Braziliaanse gebruikers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond