Deel dit artikel
-

‘Achterhoek mag snelle aansluiting niet missen’

De provincie Gelderland roept Minister Kamp op meer ambitie te tonen bij plannen voor internet in het buitengebied. De minister kiest voor 30 Mb/s. In Gelderland werkt de provincie met gemeenten aan de aanleg van glasvezel met hogere snelheden van minimaal 100 Mb/s.

In het buitengebied verbetert snel internet de leefbaarheid en economische ontwikkeling. Gedeputeerde Van Dijk vindt dat er geen tweedeling mag ontstaan, waarbij je in het ene deel van de Achterhoek wel kunt beeldbellen en in het andere deel niet.

Om bijvoorbeeld zorgtoepassingen via beeldbellen of een elektronische leeromgeving, voor iedereen in het buitengebied mogelijk te maken is een hogere internetsnelheid nodig.

Onderzoeken gaan uit van een benodigde snelheid van minimaal 100 Mb/s voor het jaar 2020. In de Achterhoek heeft circa een vijfde van de totale adressen geen toegang tot snel internet. Lokaal loopt dat op tot een derde van de adressen. Gelderland werkt samen met tien Achterhoekse gemeenten om witte gebieden in het buitengebied te voorzien van snel internet.

Glasvezel is geen nutsvoorziening, maar wordt overgelaten aan marktpartijen. Overheden mogen alleen in de zogenaamde ‘witte gebieden’ glasvezel aanleggen. Witte gebieden zijn adressen, die nu nog geen glasvezel-aansluiting of coaxkabel hebben en waar telecombedrijven ook de komende drie jaar geen plannen hebben.

Deel dit bericht

1 Reactie

Z.Eur

Als Defensie nu eens niet vrolijk WiMAX had lopen tegenwerken ivm mogelijke storingen op hun afluisterpraktijken dan had je nu goedkoop en eenvoudig deze gebieden kunnen voorzien van breedband internet.
Of als de gemeentes nu eens vrolijk investeerde in buizen om alle nutsvoorzieningen doorheen te laten lopen, dan was het een stuk eenvoudiger om kabeltjes overal heen te laten lopen in plaats van telkens weer de straat open te moeten graven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond