Deel dit artikel
-

Delfts experiment leidt tot inherent veilige communicatie

Een experiment van de TU Delft zou wel eens kunnen leiden tot een vorm van inherent veilige communicatie. Nederlandse wetenschappers hebben aangetoond dat elektronen in twee diamanten, gescheiden van elkaar door 1,3 km campus, echt een onzichtbare verbinding kunnen hebben.

Het is voor hackers fundamenteel onmogelijk om zo’n sleutel af te luisteren, omdat hij niet reist tussen twee punten, maar gecreëerd wordt uit de verstrengeling.

De kwantummechanica stelt dat een deeltje, zoals een elektron, zich in twee verschillende toestanden tegelijk kan bevinden. Het kan zelfs op twee verschillende plaatsen tegelijk zijn, zolang het niet wordt waargenomen. Dit fenomeen heet ‘superpositie’.

Een onderzoeksgroep van Ronald Hanson werkt met ‘spin’, een miniem magnetisch effectje van het elektron, dat omhoog of omlaag kan wijzen. Het kan ook allebei tegelijk zijn, in superpositie. Het wordt pas echt interessant als we twee elektronen ‘verstrengelen’, zodat ze samen een geheel vormen. Dan zijn ze allebei omhoog en omlaag tegelijk, maar zodra we er één waarnemen en ‘omhoog’ vinden, bepalen we ook dat de andere ‘omlaag’ staat. Dat effect is instantaan, zelfs als het andere elektron zich in een raket aan de andere kant van de Melkweg zou bevinden”, aldus Hanson.

Het experiment toont ook het ongelijk aan van Albert Einstein, die zo’n spookachtige verbinding niet wilde accepteren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond