Deel dit artikel
-

Getty Images mag TROS niet weigeren

Getty Images mag de TROS niet de toegang weigeren tot het Getty-archief, maar de omroep moet wel betalen voor een enkele foto’s die in 2012 op de TROS Radar-website werden gepubliceerd. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vandaag bepaald.

De rechtbank noemt een verbod onder dwangsom een beperking van de vrijheid van meningsuiting. Een organisatie als de TROS zou door zo’n verbod ernstig wordt beperkt, vindt de rechter.

Getty Images heeft de TROS in september 2012 een schikking voorgesteld, namelijk de betaling van 2.410 euro. In correspondentie heeft TROS zich op het standpunt gesteld dat Getty Images onvoldoende had aangetoond dat zij bevoegd was ‘de auteursrechten op de foto’s te handhaven en voorts gesteld dat de door Getty Images gevorderde vergoeding buitensporig was’.

In de dagvaarding noemde Getty als argument de vermindering van de waarde van het auteursrecht. Die waardevermindering zou volgens Getty Images ontstaan door aantasting van de exclusiviteit van het auteursrechtelijk beschermde beeldmateriaal.

De rechtbank veegde dat argument van tafel. ‘De onderhavige werken worden zonder enige beperking gelicentieerd aan een ieder die bereid is de gebruikelijke licentievergoeding te betalen. Voor zover het gebruik de exclusiviteit zou aantasten is daarvoor in de gebruikelijke licentievergoeding derhalve voorzien.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond