Deel dit artikel
-

Hands-on: Android Marshmallow

De gemiddelde Androidgebruiker moet zich dezer dagen als een kind voelen dat met spanning naar de schoen van Sinterklaas kijkt. Wanneer komt Android Marshmallow naar zijn toestel? Voor het gros van de toesteleigenaren is het nog even wachten, maar gebruikers van Googles Nexus-toestellen kunnen hun update elk moment verwachten.

Toegegeven: wie echt ongeduldig is, kan nu al aan de slag met zogenoemde OTA-bestanden, maar zelfs een doorgewinterde techie zal moeten erkennen dat de installatieprocedure gruwelijk ingewikkeld en niet zonder risico’s is.

Bij de Gear-redactie kwam deze week in elk geval over the air Android M binnen voor de twee jaar oude Nexus 5, waarvan pas dit najaar een opvolger beschikbaar komt. En na een niet al te lange installatie lachte deze systeemupdate ons toe met een fris behangetje en een mooie animatie. De eerste indruk: in elk geval stukken soepeler.

Natuurlijk, nieuwste Android telg is eigenlijk gewoon Lollipop met een paar nieuwe functies. Afgezien van een iets andere (en mooiere!) klok is het de eerste minuten letterlijk: Zoek de verschillen. Zo komt je onder instellingen Tikken en betalen tegen, voor betalingen via Android Pay, maar helaas, die optie is nog niet beschikbaar voor de Nederlandse markt.

Idem dito Now on Tap, het onderdeel dat als de killer-app van Marshmallow wordt aangehaald. Android analyseert wat je op dat moment op het scherm aan het doen bent, en als je bijvoorbeeld een e-mail leest met een opmerking over een bepaald restaurant kun je, als er bijvoorbeeld geen link beschikbaar is, op de thuisknop drukken, en presenteert Google Now je allerlei op Google gevonden informatie. Dat werkt nu alleen in het Engels.

Voor het overige biedt Marshmallow veel van wat iPhonegebruikers al veel langer kennen: met Backup & reset kun je bijvoorbeeld een complete configuratie terugzetten, dat wil zeggen inclusief die van afzonderlijke apps. Dat maakt een pijnloze overgang mogelijk naar een nieuw toestel, zonder dat je alle wachtwoorden weer hoeft in te voeren of voorkeuren hoeft in te stellen.

Hetzelfde geldt voor simpelere opties voor het aanpassen van het volume, het instellen van permissies per app en tekst selecteren door met je vinger over een woord of complete zin te vegen. Dat kan nu letter voor letter.

De Doze-functie voor een slimmere energiebesparende stand kennen iPhonegebruikers sinds iOS 9 min of meer ook, maar bij Android hoeft er niets ingesteld te worden. Doze werkt vooral als het scherm uitstaat. Het haalt dan nog steeds notificaties op, maar kan dat doen zonder het scherm wakker te maken. In de ruststand wordt de internetverbinding voor apps ook uitgeschakeld. Dit hele proces is nog wel te beïnvloeden. Met name voor tablets kan de batterijduur aardig verlengd worden.

Ook handig is App Standby, waarbij apps die je al uren niet meer gebruikt in feite worden gestopt en dus ook geen energie meer verspillen.

Google heeft met de nieuwe Android een groot deel van de wensen van gebruikers ingelost en met name het energiebeheer en de betere prestaties maken deze gratis upgrade tot een must.

Marshmallow is geschikt voor alle Nexus-toestellen vanaf versie 5. Dus niet de Nexus 4. De oude 7 inch tablet van 2012 valt ook buiten de boot. Voor andere merken geldt dat Android M veel later komt. Vrijwel alle Samsung Galaxy toestellen gaan over naar Marshmallow, maar niet eerder dan begin 2016. HTC en Sony zijn met sommige toestellen iets eerder, LG begint volgende week al, in Polen. Zie hier het overzicht van Android Planet.

Deel dit bericht

5 Reacties

Stephan

“Toegegeven: wie echt ongeduldig is, kan nu al aan de slag met zogenoemde OTA-bestanden, maar zelfs een doorgewinterde techie zal moeten erkennen dat de installatieprocedure gruwelijk ingewikkeld en niet zonder risico’s is.”

Ik weet niet of ik een ‘doorgewinterde techie’ ben, maar het is echt onwijs eenvoudig: https://developers.google.com/android/nexus/images

Jan Libbenga

Je verwijst naar factory images, waarmee je alle data op je smartphone wist. Ik denk niet dat je daar veel gebruikers een plezier mee doet.

Femke

Ik zal wel weer zo’n Apple adept zijn, maar bij de iPhone laad je een factory image gewoon via iTunes in je toestel, waarbij je de keuze hebt tussen schone installatie en opwaarderen. Bij Android moet je ontwikkelaarsoftware en USB drivers installeren, via een DOS terminal instructies intypen, als je het toestel al op de juiste wijze weet op te starten.

Rajesh

@Femke: Je snapt het niet. Als je Android M nù al wil moet je het op die manier doen. Zo niet, dan moet je wachten en krijg je het OTA, oftewel over the air. En dan hoef je alleen maar te bevestigen wanneer je die melding op je toestel krijgt.

Android biedt echter de optie om op een alternatieve manier vòòr de officiële release toch al die software op je telefoon te krijgen zonder dat je bij het merk als developer te boek moet staan. Ben je eenmaal door het root-proces heen, dan kun je ook andere ROMs installeren wat niets anders is dan het bestand naar je toestel slepen en via een startscherm de update te starten.

Als het je allemaal niet interesseert, doe je het niet en wacht je gewoon op die aangeboden updates. Wat hier omschreven is, is dus voor de enthousiastelingen.

Rogier R.

Rajesh – het is wel even wat complexer dan jij schetst. Bij iPhones en iPads kun je veel makkelijker bijvoorbeeld betaversies installeren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond